Mitä Aleksis Kiven elämä kertoo meille Mielenterveyspäivänä?
Jokaisella meistä on oikeus tulla nähdyksi ja kuulluksi – niin työpaikalla kuin elämässä yleensä. Puhuminen ja kuuntelu ovat avaimia mielenterveyden ja työssä jaksamisen kunnossa pitämiseen.
Normipäivä. Onko sellaista työpäivää kuin normipäivä? Tarkoittaako se työpäivää, joka päättyy – kuin Kummelin sketsihahmoilla – baariin? Työpäivää, kun et jaksa tehdä kaikkia esihenkilön antamia tehtäviä? Työpäivää, kun tuntuu, ettet saa arvostusta työpaikalla?
Tutkimusten mukaan mielenterveyshäiriöt ovat tuki- ja liikuntaelinsairauksien ohella suurin työkyvyttömyyttä aiheuttava sairausryhmä. Työelämä on täynnä monenlaisia ohjelmia ja toimintatapoja, joilla työkykyä halutaan vahvistaa. Silti emme aina jaksa. Mikä meidät uuvuttaa? Jokainen meistä osaa helposti luetella monia syitä siihen, miksi työpäivän onnistumiset eivät aina tunnu onnistumisilta.
Työterveyslaitos on julkaissut listan, jonka avulla voit tarkistaa työpaikkasi työntekemisen kulttuuria:
• oikeudenmukainen johtaminen ja esihenkilötyö
• työstä saatu arvostus
• hyvä työn organisointi ja mitoitus
• mielekkäät työtehtävät
• osaamisen varmistaminen
• hyvinvointinäkökulman huomioiminen organisaation muutostilanteissa
• epäasialliseen kohteluun puuttuminen, mihin velvoittaa myös laki
Kaikkia työelämän ongelmia kukaan ei pysty ratkaisemaan. Jokainen meistä voi tehdä oman osansa: kohdata muut työpaikalla, olla läsnä ja kunnioittaa erilaisuutta ja erilaisia tapoja tehdä töitä. Hyvä mielenterveys voi auttaa työn tekoa. Haittaa siitä tuskin on. Jokaisella meillä on joskus erilaisia häiriöitä isoissa ja pienissä asioissa. Muistamme ehkä kauan jonkin epäonnistumisen tai epämiellyttävän tilanteen. Kuormitamme mieltämme asioilla, joista syystä tai toisesta emme pääse yli.
Minusta on hyvin koskettavaa, että Maailman mielenterveyspäiväksi on valikoitunut Aleksis Kiven syntymäpäivä. Kirjailija, jota hoidettiin Lapinlahden mielisairaalassa, jossa hänen tilansa diagnosoitiin krooniseksi melankoliaksi, jonka ajateltiin johtuvan verenvähyydestä, juoppoudesta ja loukatusta kirjailijan kunniasta.
Alkoholi on ”helppo lääke” vaivaan kuin vaivaan. Moni meistä toimii hetkellisissä vastoinkäymisissä kuin Aleksis Kivi. Miksi puhua huolista, jos tuntuu ettei kukaan kuuntele tai jaa huolia.
Jokainen huoli on tärkeä. Jokaisella meistä on oikeus tulla nähdyksi ja kuulluksi – niin työpaikalla kuin elämässä yleensä. Puhuminen ja kuuntelu ovat avaimia mielenterveyden ja työssä jaksamisen kunnossa pitämiseen. Totta kai pitää myös liikkua ja syödä terveellisesti.
Mitä työkaverina voin tehdä, ettei työtoverin huoli jää piiloon? Kaikki meistä osaavat kuunnella ja kysyä kuulumisia. Neuvoa ei kannata ennen kuin toinen kysyy neuvoa. Mikä toimii minulle, ei välttämättä ole toiselle maailman paras ratkaisu. Kuuntelemalla osoitat työkaverille, että välität ja että hän uskaltaa puhua sinulle. Sinun ei tarvitse olla jaksamisen asiantuntija, muutosvalmentaja. Riittää, että kuuntelet ja olet luotettava.
Lue lisää: