Koripalloilija Duaa innostaa tyttöjä harrastamaan
Helsinkiläisellä Duaa Anshur Adenilla on syytä riemuun. Hänet on juuri valittu 16-vuotiaiden tyttöjen Suomen koripallomaajoukkueeseen. Tiettävästi ensimmäisenä somalitaustaisena naisena. 195-senttinen, 15-vuotias Duaa on yksi tulevaisuuden suomalaisista urheilutähdistä.
Harrastaminen kuuluu kaikille lapsille ja nuorille. Harrastus tuo elämään mielekästä tekemistä, kivoja kavereita ja osallisuutta. Nämä suojaavat tekijät kannattelevat nuorta elämässä.
Yhdenvertaisuus ei kuitenkaan aina toteudu nuorten harrastusmaailmassa.
Omalla paikkakunnalla ei ehkä ole tarjolla sopivaa harrastusmahdollisuutta tai perheen talous ei mahdollista harrastamisen aloittamista. Erityisesti monilapsisissa perheessä voi olla pulaa aikaresursseista. ”Kuljeta, kannusta, kustanna” -toimintamalli ei aina onnistu.
On myös perheitä, joissa kulttuuriset ja uskonnolliset syyt rajoittavat harrastamista. Esimerkiksi maahanmuuttaja- ja muslimitaustaiset tytöt harrastavat harvemmin liikuntaa kuin muut nuoret.
Duaa painottaa, että ihmiset ja perheet ovat erilaisia.
”Olen iloinen siitä, että oma perheeni on aina kannustanut minua harrastamaan ja urheilemaan.” toteaa Duaa.
Sukupuoli ei ole koskaan ollut esteenä Duaan liikuntaharrastukselle.
”Omassa lajissani eli koripallossa tyttöjen ja poikien joukkueet ovat aina erikseen. Tytöillä ja pojilla on myös omat sarjansa.”
Hijabissa voi harrastaa
Musliminainen pukeutuu perinteisesti peittävästi. Asuun kuuluu yleensä myös huivi eli hijab. Se on monille ylpeyden aihe ja näkyvä osoitus omista arvoista ja elämäntapavalinnoista. Jotkut voivat ajatella hijabin olevan este urheiluharrastukselle. Duaa on kuitenkin urheilija, joka käyttää hijabia sekä harjoituksissa että otteluissa.
Hijabin käyttö onnistuu minulta hyvin, sanoo Duaa.
”Alussa oli vaikea tottua, mutta nyt en pysty kuvitella itseäni pelaamassa ilman huivia. Minulta on joskus kysytty, että eikö sinulle tule kuuma noissa vaatteissa. Käytän erityistä urheiluhuivia ja hengittäviä vaatteita, jotka mahdollistavat sen, ettei minulle tule liian lämmin pelatessani. Ihmiset kyllä ymmärtävät, kun kerron.”
Muslimitaustaisille naisille on olemassa myös oma uima-asu, burkini.
Pitääkö rasismia pelätä?
Harrastuksen pitäisi olla turvallinen tila kaikille nuorille, taustasta riippumatta. Näin ei kuitenkaan valitettavasti läheskään aina ole. Nuorisobarometrin (2018) mukaan etnisiin vähemmistöihin kuuluvat nuoret kokevat harrastuksissaan muita enemmän epäasiallisen kohtelun ja syrjinnän muotoja.
Duaa kokee, ettei ole joutunut rasismin kohteeksi koripallourallaan. Hän kannustaa myös muita nuoria lähtemään rohkeasti mukaan harrastustoimintaan.
”Kaikkien pitäisi aina yrittää. Jos vaikeuksia tulee, niin tilanteisiin löydetään varmasti ratkaisu”, sanoo Duaa.
Esikuvia ja edelläkävijöitä tarvitaan
Esikuvat ovat nuorille tärkeitä. Ne auttavat nuorta oman identiteetin ja uran löytämisessä sekä tuovat rohkeutta lasikattojen puhkomiseen. Esimerkiksi urheileminen voi olla nuorelle naiselle tietoinen tapa murtaa yhteiskunnassa vallitsevia stereotypioita.
Duaa sanoo pitävänsä suomalais-sudanilaista koripalloilijakomeettaa Awak Kuieria esikuvanaan. Nyt Duaa toimii itse esimerkkinä ja roolimallina monille, nimenomaan somalitaustaisille tytöille. Minkälaisia terveisiä sinulla Duaa on tytöille, jotka haaveilevat harrastamisesta, unelmoivat urheilu-urasta?
Elän omaa unelmaani ja toivon menestystä kaikille nuorille omien valintojensa ja harrastustensa parissa. Rohkeasti vaan kokeilemaan ja harrastamaan.
Evästystä valmentajille on saatavilla
Hadiya-kumppanuusverkoston materiaali ”Musliminuori harrastaa. Opas ohjaajalle kulttuurisensitiivisyyteen” tarjoaa käytännön neuvoja turvallisen harrastusympäristön rakentamiseksi. Sisällöt liittyvät muun muassa pukeutumiseen, peseytymiseen, ruokavalioihin, paastoon sekä yhteydenpitoon vanhempien kanssa.
Tutustu oppaaseen
Musliminuori harrastaa. Opas ohjaajalle kulttuurisensitiivisyyteen
20.-26.3.2023 vietetään Rasisminvastaista viikkoa. Osallistu teemaviikkoon somessa tunnuksella #RasisminvastainenViikko.