Heikkoja signaaleja haistelemassa – onko kryptotreidauksen ja peliongelman yhdistelmä nouseva trendi?
Kryptovaluutat, esimerkiksi Bitcoin ja Ethereum, ovat digitaalisia valuuttoja, joita keskuspankit eivät ohjaile. Kryptovaluutat eivät pääsääntöisesti ole laillistettuja valuuttoja, vaan niitä ostetaan ja vaihdetaan kuten osakkeita. Kryptovaluuttojen vaihtamiseen liittyy samantyyppisiä koukuttavia mekanismeja kuin rahapelaamiseenkin.
Kryptotreidaus on vielä hyvin tuore ja vähän tunnettu ilmiö. Muutamassa tuoreessa tutkimuksessa on kuitenkin havaittu linkki kryptotreidauksen, ongelmatyyppisen sijoittamisen ja ongelmapelaamisen välillä. Ks. Alustavia tutkimustuloksia kryptovaihdosta rahapelaajien keskuudessa.
Treidaus saattaa muistuttaa nopeatempoista korkean riskin osakekauppaa ja nopeiden rahapelien pelaamista. Näitä harrastavat henkilöt ovat usein kiinnostuneita hetkellisistä hyvänolon huipuista ja adrenaliinista sekä treidaamisen ja pelaamisen tuomasta jännityksestä.
Kryptovaihto voi koukuttaa kuten rahapelaaminenkin
Kryptotreidaus on omiaan mahdollistamaan häviöiden jahtaamisen takaisin, mikä ruokkii riippuvuuden muodostumista. Edellä mainitussa kansainvälisessä tutkimuksessa todettiin, että yli 50 prosenttia säännöllisesti rahapelaavista on osallistunut myös kryptovaihtoon viimeisen vuoden aikana. Todennäköisesti Suomessa liikutaan samoissa lukemissa. Oma juttunsa on perinteinen nettirahapelaaminen siten, että rahapelaaja käyttää valuuttana kryptoja.
Kryptovaihto on yleisesti yhteydessä masentuneisuuteen ja ahdistushäiriöihin kuten liiallinen rahapelaaminenkin. Myös treidaamisesta voidaan hakea pakoa todellisuudesta tai tylsyydestä tai sen avulla yritetään lievittää surua ja yksinäisyyttä. Kryptovaihtoon voi kehittyä riippuvuus, tai se voi esiintyä yhdessä jonkin muun riippuvuuden kanssa. Siksi rahapelejä ongelmallisesti pelaavat ovat riskiryhmässä tulla riippuvaiseksi kryptovaihdosta.
Kryptojen koukuttavuudesta kertoo myös se, että Skotlannissa Castle Craig -nimisessä sairaalassa on alettu tarjota hoitoa myös kryptovaluuttariippuvuuteen.
Hetkelliset huiput ja laskut tekevät treidaamisesta riskialtista
Kryptovaihtoon voi kehittyä riippuvuus, tai se voi esiintyä yhdessä jonkin muun riippuvuuden kanssa. Siksi rahapelejä ongelmallisesti pelaavat ovat riskiryhmässä tulla riippuvaiseksi kryptovaihdosta. Tämä tekee kryptotreidaamisesta erittäin riskialtista.
Sama pätee myös rahapeleihin – mitä korkeampaa varianssia rahapeli edustaa, sitä suurempi riski ja tätä myötä myös voitto, siihen mahdollisesti liittyy. Korkean riskin rahapeleissä on mahdollista hävitä tai voittaa valtavasti, kun taas matalan riskin peleissä voittaminen ja häviäminen on maltillisempaa.
Toistaiseksi kryptotreidaus ei ole ollut vielä suuren joukon suosiossa, koska kryptovaluuttaan sijoittaminen on suhteellisen hankalaa. Jos ja kun sijoittaminen helpottuu, tulee se todennäköisesti herättämään kiinnostusta enenevässä määrin myös ongelmallisesti rahapelejä pelaavien keskuudessa.
Miten ilmiö näkyy pelihaittatyössä?
Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:ssä on seurattu ilmiötä tarkkaavaisesti. Olemme esimerkiksi kuulleet, kuinka kryptotreidaaminen saa aikaan samanlaisia tuntemuksia, kuin aikoinaan pokeribuumikin. Kryptosijoittaminen luo jännitystä, uuden oppimisen intoa, kilpailuhenkeä siitä ”kuka tekee parhaimman siirron” ja siitä ”miten opin paremmaksi kuin muut”.
Ilmiöön liittyy myös vahvasti stressi; pysynkö ajan tasalla ja pystynkö seuraamaan kurssimuutoksia tarpeeksi tiheään – missaanko jotain? Olemme myös kuulleet, kuinka kryptotreidaaminen vie rahapelien tavoin rahan lisäksi paljon aikaa ja vaikuttaa ihmissuhteisiin.
Viitteitä nousevan trendin suuntaan
Ero treidaamisen ja rahapelaamisen välillä voi olla veteen piirretty viiva. Amerikan Yhdysvalloissa treidaajat ovat alkaneet hakea apua peliongelmassa auttavista palveluista.
Peluurin ja Peliklinikan avohoidon tilastojen perusteella on vielä mahdotonta sanoa, miten tyypillistä ilmiö ongelmallisesti rahapelaaville on. Peluurin asiakastyön tilastojen mukaan kryptoihin liittyvät maininnat ovat lisääntyneet jonkin verran yhteydenotoissa. Ainakin toistaiseksi kyse on pienestä joukosta, joilla kryptot ovat usein osa laajempaa ongelmakokonaisuutta. Tilastot eivät kuitenkaan kerro, tulisiko asia useamminkin esiin, jos siitä kysyttäisiin systemaattisesti.
Tutkimustulokset muualta maailmalta viittaavat siihen suuntaan, että kryptot ovat suosittu kohde ongelmallisesti rahapelaavien joukossa. Ainakin se voidaan jo todeta, että Suomessakin kryptot ja peliongelmat ovat yhä enemmän yhteydessä ja nähtävästi nouseva trendi, jota meidän pelihaittatoimijoiden tulee seurata.
Sanasto
- Altcoin: Kaikki muut kryptovaluutat, paitsi Bitcoin.
- Kryptovaluutta: Digitaalinen virtuaalivaluutta. Tunnetuin kryptovaluutta on Bitcoin.
- Kryptotreidaus/kryptovaihto: Kryptovaluutalla käytävä kaupankäynti, joka voi olla nopeatempoista ja lyhytaikaista tai pidemmällä aikavälillä tapahtuvaa.
- Osakesijoittaminen: Rahan sijoittamista osakkeisiin.
- Rahapelaaminen: Pelaamista, jossa pelin voitto tai tappio on rahaa tai rahan arvoinen.
- Riskitason rahapelaaminen: Tarkoittaa pelaamista, joka aiheuttaa yksittäisiä haittoja ja edeltää usein rahapeliongelman kehittymistä.
- Rahapeliongelma: Yleiskäsite ongelmapelaamisesta ja rahapeliriippuvuudesta puhuttaessa.
- Ongelmapelaaminen (rahapelit): Kuvaa rahapeliriippuvuutta lievempää tilaa, johon liittyy monia kielteisiä seurauksia, esim. terveysongelmia ja talousvaikeuksia.
- Rahapeliriippuvuus: Rahapeliongelman vakavin muoto, johon liittyy pakottava pelaamisen tarve.
- Varianssi: Vaihteluväli, joka voi olla matala tai korkea. Mitä korkeampaa varianssia rahapeli edustaa sitä suurempi riski, ja toisaalta myös voitto, siihen liittyy.
- Volatiliteetti: Vaihteluväli. Kryptovaluuttojen arvot vaihtelevat suuresti, joten niiden volatiliteetti on korkea.
Eija Pietilä, EHYT ry
Jaana Honkanen, Peluuri
Jussi Palomäki, Peliklinikka
Pekko Kähkönen, Peluuri