FASD:n ennaltaehkäisy vaatii toimia eri tasoilla
Jos odotat, et ota
Viesti siitä, että turvallista rajaa raskaudenaikaiselle alkoholinkäytölle ei ole, tulisi saada yleiseen tietoisuuteen. Tämä on erityisen tärkeää, sillä noin 40 % alle 30-vuotiaiden ja 30 % yli 30-vuotiaiden ensiraskauksista on suunnittelemattomia. Tämän lisäksi hedelmällisyysiässä olevien naisten alkoholinkäyttö, etenkin humalahakuinen juominen on yleistynyt, mikä lisää riskiä sille, että nainen käyttää alkoholia tietämättään olevansa raskaana.
Päihteidenkäyttö puheeksi kaikkien odottavien äitien kohdalla
Toinen olennainen asia ennaltaehkäisyn kannalta on se, että terveydenhuollon ja äitiysneuvoloiden henkilökunta on koulutettu ottamaan päihteiden käyttö ja siihen liittyvät sikiövauriot rutiininomaisesti puheeksi kaikkien odottavien äitien ja mielellään myös mahdollisen kumppanin kanssa. Kun aiheesta keskustellaan asiallisesti kaikkien odottavien äitien kanssa osana terveellisiä elintapoja raskaudenaikana, vähennämme aiheeseen liittyvää leimautumista ja varmistamme, että jokainen odottava äiti on tietoinen siitä, miksi alkoholi ei kuulu raskauteen.
Terveydenhuollon ja äitiyshuollon henkilökunnan tulee myös olla koulutettuja ohjaamaan päihteitä käyttävä raskaana oleva nainen palveluiden pariin, jotta voimme vähentää sikiölle aiheutuvia vaurioita. On myös olennaista, että palveluita raskaana oleville, päihteitä käyttäville naisille on saatavilla ilmaiseksi, ja että palveluissa huomioidaan äidin muut mahdolliset psykososiaaliset ongelmat.
Varhainen tunnistaminen ja tuki
Alkoholin aiheuttamat sikiövauriot ovat elinikäisiä. Tästä huolimatta varhaisella tunnistamisella ja tuella altistuneiden lasten optimaalista kasvua ja kehitystä voidaan tukea, ja sen myötä ennaltaehkäistä nuoruuden ja aikuisuuden haasteita, kuten mielenterveyden ongelmia, koulutuksen haasteita, taloudellisia ongelmia tai esimerkiksi rikollisuutta ja päihteiden käyttöä.
Varhainen tunnistaminen ja tuen tarjoaminen, kuten myös FASD-kirjon häiriöiden diagnosointi edellyttävät terveydenhuollon henkilökunnan kouluttamista.
Tukea voidaan tarvita myös turvallisen ja vakaan kasvuympäristön turvaamiseksi, sillä usein äidin raskaudenaikaiseen päihteidenkäyttöön liittyy myös muita lapsen kasvun ja kehityksen vaarantavia tekijöitä kuten mielenterveyden ongelmia ja päihteidenkäytön jatkuminen.
Alkoholipoliittiset linjaukset
Edellä esitettyjen toimien lisäksi tarvitaan myös alkoholipoliittisia toimenpiteitä. On huolestuttavaa, että erityisesti hedelmällisyysiässä olevien naisten alkoholinkäyttö, erityisesti humalahakuinen juominen on yleistynyt ja normalisoitunut. Alkoholipoliittisilla linjauksilla voidaan vaikuttaa alkoholin kulutukseen ja esimerkiksi siihen, millä tavoin alkoholia mainostetaan, mikä vaikuttaa alkoholin kulutustottumuksiin. Myös ihmisten ostopäätöksiin voidaan vaikuttaa sijoittamalla esimerkiksi huomiota herättävät varoitusmerkinnät alkoholijuomapakkauksiin. Olisi tärkeää, että alkoholipolitiikassa huomioitaisiin lasten kasvu ja kehitys sekä lasten oikeuksien turvaaminen.