Avointa ja kiihkotonta keskustelua kannabiksen ympärillä
Joulu ja ikimuistoisen vuoden, 2020, loppu häämöttää. Samalla vuoden loppu tarkoittaa myös kannabishankkeemme loppua. Kolme työntäyteistä, kehittävää ja opettavaista vuotta hurahti nopeasti mielettömän upeiden tiimiläisten sekä työyhteisöjen tuella. Vaikka kannabishanke päättyy, keskustelu ja työ kannabiksen ympärillä jatkuu.
Tänä syksynä on keskusteltu paljon kannabiksesta. YK:n huumausainetoimikunta (CND) poisti kannabiksen vaarallisimpien huumausaineiden listalta. Uuden luokittelun ansiosta kannabiksen lääketieteellisten käyttömahdollisuuksien tutkiminen ja hyödyntäminen olisi mahdollista samaan aikaan, kun kannabiksen väärinkäytön haittoja voitaisiin hallita. Eduskunnassa käytiin lähetekeskustelu kannabiksen dekriminalisoinnista, kun kansalaisaloite noin vuosi sitten saavutti tarpeeksi kannatusta. Ensi vuoden alkupuolella saanemme aiheesta eduskunnan päätöksen . Yle nosti kannabiksen liittyvät asenteet ja lobbauksen esiin. mm. Kohtaamisia syvässä päässä podcastissa ja A-studiossa
Kolmivuotinen kannabishankkeemme nuorten kannabiksen käyttäjien interventioon päättyy. Aleksi Huplin arviointitutkimus osoitti, että luomamme työkalut, interventiomalli sekä oma-apusivu toimivat hyvin ammattilaisten näkökulmasta, mutta nuorten käyttäjien keskuudessa vastaanotto on ollut kirjavaa.
Arviointimme perusteella näyttää siltä, että ammattilaiset ovat kokeneet kehittämämme työkalut, mallit ja oma avun tarpeelliseksi ja hyödylliseksi. Useat ammattilaiset kokivat niiden auttavan kannabiksen käytön vähentämisen ja lopettamisen tukena. Työkalut olivat helpottaneen hankalan aiheen puheeksiottoa ja helpottaneet yleisesti keskustelua kannabiksesta. Tarve työkalujen kehittämiselle sekä kouluttamisille on jatkossakin olemassa.
Nuorten vastauksissa näkyy paljon myös päinvastaisia kokemuksia työkalujen toimivuuteen liittyen. Erilaisiin kokemuksiin ammattilaisten ja käyttäjien välillä heijastuu selvästi asenteet kannabista kohtaan. Ammattilaisten näkökulmassa heijastuu huoli, kun taas nuoret kokevat käytön lähes haitattomana. Nuoret ovat myös olleet kokemattomampia tämän tyyppisten työkalujen käytössä, jonka vuoksi ne ovat voineet tuntua vieraalta.
On selvää, että tarvitsemme myös jatkossa avointa, kiihkotonta vuoropuhelua ja ymmärrystä kannabiksen ympärille. Vaikka hanke päättyy, jatkuu EHYTin työ kannabiksen parissa myös tulevaisuudessa. Nyt juurrutamme hankkeen parhaat annit osaksi ehkäisevää päihdetyötämme.
Nyt kohti rauhallista joulun odotusta ja tulevaa vuotta Egotripin sanoin: ”Nyt katson ikkunasta ja näen jotain kaunista. On uusi aamu, uusi aika!” (Egotrippi – Uusi aamu.)