Annetaan aikaa toisillemme

aamu ja auringonnousu pellon yllä.

Koronavirus on jo rajoittanut ihmisten kokoontumisia, sulkenut koulujen lisäksi harrasteet, kirjastot ja uimahallit. Kokousten ja koulutusten peruuntuminen on monilla työpaikoilla vähentänyt kiireen. Toisaalta se on tuonut opetushenkilöstölle aivan uudenlaisia haasteita etäopetuksen järjestämiseen sekä vanhemmille monenlaista epätietoisuutta siitä, kuka saa viedä oman lapsen päivähoitoon. On ihmisiä, joille rutiinit ja esimerkiksi vertaisryhmät ovat olleet tärkeitä oman arjen kannattelijoita. Näiden kontaktien jäätyä ihminen on hyvin yksin.

Jatkuva uutisointi aiheuttaa myös huolta ja yksinäisyyttä. On ihmisiä, jotka ahdistuvat ja joita pelottaa. Aika medioiden äärellä lisääntyy väistämättä. Etätyö erilaisten palavereiden parissa ja koululaisten opiskelu tietokoneella lisääntyvät. Tämän kaiken yhteensovittaminen vaatii joustoa niin työnantajalta kuin perheenjäsenten kesken. Ristiriidoiltakaan ei varmasti vältytä. Toisaalta samaan aikaan meillä on mahdollisuus pysähtyä läheistemme ääreen. Iltaharrasteisiin ei ole kiire, vaan voimme touhuta perheen kanssa yhdessä. Ollaan läsnä toisillemme. Oivallemme kenties, mikä tässä elämän pyörityksessä lopulta onkaan tarkoituksellista ja tärkeintä.

Ihmisten kotiin jääminen on mahdollisuus, mutta se voi olla myös uhka. Epätietoisuus ja taloudelliset vaikeudet voivat olla riski alkoholijuomien kulutuksen kasvulle. Päihteistä on haittaa myös läheisille. Päihteiden käyttö kotona on uhka erityisesti lapsille. Kannatellaan toisiamme ja ollaan avoimia. Kysytään kuulumisia ja ollaan valmiita kuuntelemaan. Meistä kukin voi auttaa läheisiään tai naapuriaan. Kuinka minun lähipiirini ihmiset voivat? Facebook-päivitysten sijaan voisimmekin soittaa puhelimella kuulumisia heille, joita emme muutoin tavoita ja joista ehkä emme ole hetkeen mitään kuulleet.

Vapaaehtoistoiminta on nyt suuressa roolissa. Pienetkin teot voivat olla isoksi avuksi. Voimme oppia enemmän itsestämme ja toisistamme kun pysähdymme ja kuuntelemme erityisesti yhteiskuntamme hiljaisia. Annetaan aikaa toisillemme.

Tukea on saatavilla myös verkossa ja puhelimitse:

Päihdeneuvontapuhelin  0800 900 45.  EHYT ry:n maksuton neuvontapuhelin vastaa vuoden jokaisena päivänä, ympäri vuorokauden. 

Valtakunnallinen kriisipuhelin  09 2525 0111. Mieli ry:n puhelin päivystää vuoden jokaisena päivänä ja yönä.

Sekasin-chat 10-29-vuotiaille nuorille päivystää joka päivä arkisin klo 9.00-24.00 ja viikonloppuisin klo 15.00-24.00.

Mannerheimin lastensuojeluliitto

Mielenterveystalo

Ottomitta-sovellus EHYT ry:n maksuton sovellus oman alkoholinkäytön seuraamiseen.

Päihdelinkki