Alkoholipolitiikka on mahdollisuuksien politiikkaa
Alkoholin saatavuuden lisääminen ei ole oikea toimi, jos tavoitteena ja tahtotilana on vähentää haittoja.
Eduskuntavaalien alla keskustelu alkoholipolitiikasta nostaa päätään, ja otsikoihin nousevat tutut teemat jo vuosikymmenien takaa. Kaupanala haluaa tälläkin hallituskaudella ”viinit ruoka-kauppoihin”. Ja tälläkin kertaa terveysalan asiantuntijat ja tutkijat tuovat esiin sen tosiasian, kuinka viinejä yksin ei voida vapauttaa kauppoihin, vaan niiden myötä myös kaikki muut vastaavan alkoholiprosentin sisältävät juomat tulisivat valikoimaan. Tämä tarkoittaisi, että nykyistä vahvempaa alkoholia saisi ostaa yli 5000 myymälästä noin 370 Alkon sijaan. Tällainen alkoholin saatavuuden lisääminen ei ole oikea toimi, jos tavoitteena ja tahtotilana on vähentää haittoja.
Alkoholipolitiikassa tulee läpi hallituskausien pitää mielessä iso kuva ja ymmärtää alkoholin taloudelliset, sosiaaliset ja inhimilliset haitat. Päätöksenteon tulee perustua terveyden ja hyvinvoinnin näkökulmiin, ei taloudellisen hyödyn tavoitteluun. Hyvä uutinen on se, että päätöksentekijöillä on käytettävissään laaja valikoima tutkittuja ja vaikuttavaksi todettuja alkoholipolitiikan keinoja sekä tietoa toimien vaikutuksista. Edelleen merkittävimmät yhteiskunnalliset keinot, joilla alkoholin aiheuttamia haittoja pidetään hallinnassa, liittyvät hintaan, saatavuuteen ja markkinointiin.
Meillä on siis erinomaiset mahdollisuudet tehdä hyvinvointia edistävää alkoholipolitiikkaa. Parhaimmillaan käytetään monia toisiaan täydentäviä ja vahvistavia keinoja niin yksilöiden, yhteisöjen kuin koko yhteiskunnan tasolla.
Entä järjestöjen rooli alkoholipolitiikassa? Meillä järjestöillä on monipuolista tietoa siitä, miten alkoholi näkyy ihmisten arjessa. Voimme kuunnella, koota ja tuoda esiin ihmisten kokemuksia, tarpeita, haasteita ja näkökulmia päätöksenteon tueksi – piirtää isoa kuvaa. Järjestöt ovat kumppaneita päättäjille niin valtakunnallisella kuin paikallisella tasolla. Järjestöinä toimimme myös itse. Teemme ehkäisevää päihdetyötä monin tavoin; kohtaamisten, vertaistuen, yhteistyön, koulutuksen, viestinnän ja monien muiden toimintojemme kautta.
Eduskuntavaalien nostattama alkoholipoliittinen keskustelu on mahdollisuus puhua jälleen vastuullisen alkoholipolitiikan puolesta, tuoda esiin hyvinvoinnin ja terveyden näkökulma ja kertoa siitä, miten alkoholin haitat näkyvät arjessamme. Alkoholipolitiikka tulisi nähdä mahdollisuutena tehdä ihmisille ja yhteiskunnalle hyvää.