Alkoholi ei ole alaikäisen juhlajuoma
Elettiin 90-luvun alkua suomalaisessa pikkukaupungissa. Joukko kokeilunhaluisia yläasteikäisiä tyttöjä oli suunnitellut koulun päättäjäisviikonlopulle kosteita juhlia – enkä nyt puhu säästä. Simaa vahvemmat juhlajuomat oli hankittu jo hyvissä ajoin isosisarusten kavereiden ja yhden aikuisen sukulaisen kautta ja piilotettu odottamaan hartaasti odotettua tapahtumaa.
Olin itse yksi noista tytöistä ja muistan, miten häkellyttävän helppoa alkoholin hankkiminen oli. Kotona asia tietysti salattiin visusti, sillä muutoin ei olisi iltamenoihin herunut lupaa.
Muutamaa vuotta myöhemmin olin itse se 19-vuotias isosisarus, joka kävi ostamassa alkoholia pikkusiskolleen ja hänen ystävälleen.
Muistan tarkasti, miten juomat ja raha vaihtoivat omistajaa ensimmäisessä omassa kodissani ja miten ensimmäiset juomat juotiin minun sohvallani, ennen kuin tyttökaksikko jatkoi matkaansa oman ikäistensä pariin. Muistan varoitelleeni mitä voi käydä, jos juo liikaa ja kuinka tärkeäksi, cooliksi ja aikuismaiseksi tuossa hetkessä itseni tunsin.
Miten väärässä olinkaan. Tekoni oli kaikkea muuta kuin aikuismaista ja vastuullista, mutta en ymmärtänyt sitä silloin. Onneksi mitään ei sattunut, sillä minä olin se, joka olin vastuussa tuona iltana kahden alaikäisen tytön alkoholinkäytöstä. Rikos on jo vanhentunut, mutta en voi olla tuntematta häpeää, kun ajattelen tekoani.
Kaupan nurkalta Snapchatiin
Nyt, yli kaksikymmentä vuotta myöhemmin, lukukauden viimeiset päivät ovat jälleen käsillä. Pian koittaa hartaasti odotettu hetki, kun koulujen ja oppilaitosten käytävät hiljenevät, ovet sulkeutuvat ja nuoret rientävät kesälaitumille – myös oma yläkouluikäinen nuoreni. Takana on pitkä ja monella tapaa raskas ja erilainen vuosi pandemian keskellä. Edessä on kesä, loma, nuoruus ja vapaus.
Paljon on aikojen saatossa muuttunut, mutta kevätjuhla on edelleen nuorille yksi vuoden kohokohdista, jota halutaan kokoontua juhlimaan päivän virallisuuksien jälkeen – sään ja tänä päivänä kokoontumisrajoitusten salliessa. Hetkeä on odotettu pitkään ja siihen on saattanut latautua paljon odotuksia. Nuoruuden ja vapauden tunne voi olla suorastaan humalluttava.
Osa nuorista haluaa humaltua myös muusta kuin kesästä ja vapauden tunteesta.
Vaikka nykyään suurin osa nuorista juhlii päihteittä, on tavallista, että nuorten alkoholinkäyttö ja -kokeilut yleistyvät päättäjäisviikonloppuna. EHYTin teettämän selvityksen mukaan 44 % nuorista pitää alkoholin käyttöä trendikkäänä. Lisäksi 15–17-vuotiaista nuorista 66 % kertoo, että alaikäisten on helppoa saada alkoholia.
Nuoret Pakka-toimijoina -hankkeessa toteutetun selvityksen alustavien tulosten mukaan päihteitä saadaan enimmäkseen lähipiiristä: kavereilta, sisaruksilta ja jonkin verran myös vanhemmilta – ihan kuin omassa nuoruudessanikin. Erona entiseen, tänä päivänä nuoret nostavat sosiaalisessa mediassa, erityisesti Snapchatissa, tapahtuvan päihteiden välittämisen olevan hyvin yleistä.
Täysi-ikäinen, tunne vastuusi
Alkoholilain mukaan alkoholin myyminen, välittäminen ja mainostaminen alle 18-vuotiaalle on kielletty. Ikärajavalvonta alkoholin vähittäismyyntipaikoissa toimii nykyään varsin hyvin, mutta muutoin saatavuuden sääntely ilmiselvästi vuotaa. Ostamalla alkoholia alaikäiselle tulee sekä altistaneeksi nuoren alkoholin riskeille, mutta myös viestittäneeksi, että alkoholin juominen alaikäisenä on sallittua. Lain rikkomisesta puhumattakaan.
Päihteiden välittämiseen liittyvissä tiedoissa vaikuttaa edelleen olevan aukkoja ja asenteita leimaa ristiriitaisuus: osa aikuisista kieltäytyy jyrkästi alkoholin ostamisesta alaikäiselle, toinen ääripää suhtautuu asiaan lievemmin ja kuvittelee ohjaavansa nuorta vastuulliseen alkoholinkäyttöön hankkimalla tälle juomat. Vastuuta ja välittämisen seurauksia ei aina ymmärretä, varsinkaan, jos välittäjä on itsekin vielä nuori.
Tiedon lisäämiseksi ja asenneilmapiirin muokkaamiseksi tarvitaan enemmän avointa keskustelua, jotta jokainen päihteitä alaikäiselle välittävä ymmärtäisi vastuunsa, myös täysi-ikäisyyden kynnyksellä olevat nuoret aikuiset. Muistetaan, että oikeudenmukainen ja turvallinen aikuinen ei välitä päihteitä alaikäiselle.
Rentouttavaa, valoisaa ja vastuullista kesää kaikille!