Peliongelmia voidaan ehkäistä

Sote-järjestöjen rahoitukseen suunnitellaan jopa kolmanneksen supistuksia valtion budjetissa. Säästöjä ei saa kohdistaa rahapeliongelmien ennaltaehkäisyyn, koska ne aiheuttaisivat rahapelaajien ongelmien kärjistymistä, mielenterveysongelmia ja ylivelkaantumista.

Tatu Ylämäki
Kuva: Ari Nakari / EHYT ry

Lappeenrantalainen Tatu Ylämäki, 34, ajautui peliongelmiin kaksikymppisenä opiskelijana. Kukaan ei huomannut rahapeliongelmaa, ennen kuin hänelle oli muodostunut kymmenien tuhansien eurojen rahapelivelat, vaikka pelaaminen oli alkanut jo 13-vuotiaana ruokakauppojen hedelmäpeleistä.

”Olin vuosia henkisesti riekaleina. Paine ja häpeä olivat valtavia”, Tatu sanoo.

Rahapeliongelmiin keskittyvän ehkäisevän työn rahoitusta ei saa leikata, sillä se tarkoittaa, että yhä useampi nuori ajautuu samanlaisiin rahapelivaikeuksiin kuin Tatu.

”Olisin toivonut, että esimerkiksi lääkäri tai terveydenhoitaja olisi kysynyt oikeat kysymykset pelaamisesta”, Tatu Ylämäki sanoo.

Näin ei Tatun tapauksessa käynyt vuosituhannen vaihteessa.

Mutta nykyisin Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry -järjestö kouluttaa sosiaali- ja terveysalan ammattilaisia puuttumaan asiakkaidensa rahapelaamiseen ajoissa, jos pelaamisesta on muodostumassa ongelma. Tätä tärkeää työtä ei saa vähentää leikkaamalla rahoitusta.

”Haluan muistuttaa, että peliriippuvaiset eivät ole riippuvaisia ilkeyttään, vaan kyseessä on sairaus”, Tatu sanoo.

Teksti: Hertta Kaukonen

Tatu Ylämäki

ikä: 33 vuotta

Asuu: Lappeenrannassa

Ammatti: asiantuntija it-alan työntehtävissä

Perhe: avopuoliso

Harrastukset: kävelylenkit ja vertaistukiryhmän ohjaaminen