Periskooppi-chat virittää keskustelua ympäri Suomea
PERISKOOPPI-CHATIN IDEA on tehdä nuorisotyötä uudella tavalla yhdistämällä verkossa tehtävä työ nuorisotilatyöskentelyyn. Konsepti koostuu kahdesta osasta. Rakennamme studion, jossa livelähetys nauhoitetaan ja lähetetään ympäri Suomen kaikkien seurattavaksi, ja sitä voi kommentoida sekä seurata yhden sivuston kautta. Nuorisotilat ovat tärkeässä roolissa chatissa. Ne kokoavat nuoret yhteen seuraamaan ja osallistumaan lähetyksen kulkuun.
Jokaisen chattikerran jälkeen tuntuu siltä, että osattiin tehdä asioita vähän paremmin kuin edellisenä vuonna. Se ei kuitenkaan poista sitä tietoa, että ison tapahtuman tekeminen vaatii ihan sairaan paljon työtä. Periskooppi-chat on nuorille suunnattu yhden illan mittainen chat-spektaakkeli joka pureutuu tiettyyn teemaan, ja sitä voi seurata ympäri Suomea. Ajattele A2-iltaa, mutta jätä ilkeät kommentit pois.
Järjestimme chatin tänä keväänä neljättä kertaa. Tällä kertaa chatin teemana oli suhteet, ja sen juonsi suositut tubettajat Soikku ja naaG. Aiempien vuosien teemoina on ollut mm. pelaaminen ja sosiaalinen media, bilettäminen, osallisuus ja onnellisuus.
SomeCast-podcastissa, jossa käsitellään sosiaalista mediaa, teknologiaa ja nuorisotyötä, nostettiin esiin Periskooppi-chat pariin otteeseen, ennen chattia ja sen jälkeen. Lähetyksessä puhuttiin siitä kuinka chat palvele sitä joka on yksin kotona, mutta toimii myös hyvänä keskustelunvirittäjänä nuorisotilalla. ”Jos nuoriso-ohjaaja hiffaa tarttua siihen, voi syntyä hyvää keskustelua paikan päällä.”
Periskooppi-chat tavoitti 1 700 kävijää chat-sivustolla. Kolmen tunnin lähetyksen aikana nuoret saivat kuulla vieraina olevien ajatuksia suhteista. ”Ilman ohjausta teemasta voi olla vaikea keskustella. Kuuntelemalla muiden ajatuksia, nuori voi kokea yhteenkuuluvuutta muiden kanssa, kun huomaa että ei ole esimerkiksi ajatustensa ja tunteidensa kanssa yksin”, podcastaajat tuumivat.
Livelähetyksessä vieraili SomeCastistakin tuttu Jarno Alastalo, joka sanoi keskustelun menneen lyhyesti tosi syvällisiin keskusteluihin, kun kynnys asioiden esittämiseen oli tosi matala. Lähetyksessä puhuttiin vaikeista asioista, esimerkiksi siitä, mitä tehdä, jos kumppani pakottaa seksiin. Kuten #Sekasin-kampanjan aikana huomattiin – nuorilla on tarve keskustella mieltä vaivaavista asioista, ja meidän aikuisten tulee vastata siihen tarpeeseen.
Jotta saisin tuotua esiin mistä koko tapahtuma rakentuu, kuvasin siitä videon. Videon katsojalta jää mahdollisesti huomaamatta päivän jännitysmomentteja, jotka olivat mallia teknisiä. Sosiaalialan työntekijöiksi tiimillämme on huikea määrä teknistä osaamista. Ensimmäisessä kuvassa Piian syke hivelee kattoa, kun sivuston koodi ei taivu yhteistyöhön. Mikael ja Mika taas tuskailevat mikrofonien kanssa jotka eivät suostu yhteistyöhön.
Mistä on kyse?
Periskooppi-chat sai vakinaistetun nimensä tänä vuonna, kun aiemmin isoksi chatiksi kutsuttu toiminto otettiin pysyväksi osaksi Verkkotyön yksikön työtä. Periskooppi-chatin nimen kohdalla käytiin vääntöä siitä miten helppoa se on sotkea Periscope-sovellukseen. Ja onhan se. Ajatuksena kuitenkin on, että nimi kuvastaisi sitä miten samankaltaisia nämä kaksi eri toimintoa ovat – voit seurata livelähetystä ja halutessasi myös kommentoida sitä.
Vaikeinta markkinoinnissa oli tuottaa nuorisotiloille ymmärrys siitä mitä heidän olisi chat-päivänä tarkoitus tehdä. Loimme ohjeen nuorisotiloille, jotta osallistumiskynnys olisi mahdollisimman matala. Saamamme palaute nuorisotiloilta oli positiivista ja vastaavaa tapahtumaa toivottiin järjestettäväksi uudestaan.
Ja me vastaamme kysyntään. Seuraava Periskooppi-chat järjestetään perjantaina 4.11.2016. Laita päivä talteen kalenteriin. Vinkkaamme teemasta kesälomiemme jälkeen.
Kiitos kaikille, tämä oli huikea kokemus!
Terveisin,
Chat-kissa Minna