Melkein voitin
VOITTOTARINAT OVAT parasta mainosta peleille, mutta ensi kertaa osui silmiin uutinen melkein voitosta. Tässä tapauksessa melkein voitto tarkoitti lotossa kuutta oikein.
Sana ”melkein” on hyvä esimerkki inhimillisestä optimismista. Ihmisellä on taipumus muistaa tapahtumista positiiviset puolet, tai kun sellaisia ei ole, muistaa ne positiivisessa valossa. Sanalla on erilainen merkitys riippuen, missä yhteydessä sitä käytetään.
Kun kerron melkein syöneeni ison salaatin, olen todennäköisesti syönyt salaatista suurimman osan. Jos taas sanon melkein lähteneeni lenkille, en ole käynyt edes puolikkaalla lenkillä. Saatoin ehkä ajatella käyväni, laittaa juoksukengätkin valmiiksi, mutta en käynyt. Se on kaunis tapa sanoa, että lenkkiä ei todellisuudessa tapahtunut. Rahapelien yhteydessä ”melkein” tarkoittaa lähes poikkeuksetta jälkimmäistä.
Melkein-optimismi auttaa meitä jaksamaan, se on osa aivojemme palkitsemisjärjestelmää, joka auttaa maaliin asti elämän maratoneilla tai vaikka pitkäjänteisyyttä vaativissa työtehtävissä, joissa palkinto tulee onnistumisen elämyksenä vasta viiveellä. Melkein-optimismi näyttää voimansa loppumetreillä, kun ponnisteluissa jo suurin osa voimista on käytetty. Näky maaliviivasta vapauttaa aivoissa dopamiiniryöpyn, joka auttaa löytämään uusia voimia loppukiriin. Ajatus siitä, että on melkein perillä tai melkein valmis on siis tärkeä ja hyödyllinen.
Rahapelien kohdalla tämä hyödyllinen psykologinen ominaisuus kääntyy meitä vastaan. Rahapeleissä ei ole melkein voittoja, on vain voittoja ja häviöitä. Jokaisella kierroksella on uudet voitot ja häviöt. Voitto ei valmistu pikkuhiljaa raaputtamalla arpoja tai sitä lähemmäksi ei pääse, mitä useamman kierroksen peliautomaatilla viettää tai samoilla numeroilla lottoaa. Rahapelit eivät muista sitä, kuinka paljon yksittäinen pelaaja on niihin sijoittanut.
Silti ihminen alkaa vaistomaisesti välttää valintoja, jotka teki tappiollisella kierroksella ja suosia niitä, jotka liittyvät pelikokemuksessa voittoon. Läheltä piti tilanne taas tulkitaan siten, että kannattaa jatkaa yrittämistä, olen melkein perillä.
Melkein voitot ovat haitallisen rahapelaamisen kovaa ydintä. Rahapeleistä riippuvaiselle melkein voitto antaa vahvemman mielihyvän tunteen, kuin todellinen voitto. Suomessa on kielletty rahapelien suunnittelussa läheltä piti –tilanteiden tahallinen ohjelmointi peleihin, koska sen on tutkimuksissa todettu lisäävän haitallista pelaamista.
Ei kuitenkaan ole vain ongelmallisesti pelaavien ongelma, että rahapelien kohdalla ”melkein voittoa” ei oikein erota tappiosta. Rahapeleihin liittyvää melkein-optimismia en silti toivoisi löytyvän journalististen sisältöjen seasta. Rahapelivoitto on helppo hyvä uutinen toimituksille, jotka raportoivat voittopuolisesti synkistä tapahtumista. Voisiko hyviä uutisia etsiä myös muualta kuin peliyhtiöiden tiedotteista? Muuttaisiko se käsitystämme maailmasta, jos ainoat hyvät uutiset eivät olisi täysin satunnaiset lottovoitot, joiden todennäköisyyteen meille ei ole mitään mahdollisuuksia vaikuttaa?