Apuvälineitä sujuvaan töihin paluuseen
Vaikka uhkakuvat jonoista katkaisuasemien ovilla ovatkin osittain liioiteltuja, huoli on aiheellinen. Heinä- ja elokuun vaihde on jonkinlainen piikki alkoholiongelman vuoksi hoitoon hakeutuvien määrissä, ja vielä suurempi määrä lomailijoita joutuu vakavasti pohtimaan hallinnasta karannutta alkoholinkäyttöä ja sitä, miten arkeen palaaminen onnistuu.
Huoli on aiheellinen myös kansallisella tasolla, sillä alkoholi on yksi merkittävimmistä kansanterveyttä vahingoittavista tekijöistä. Se lisää lukuisten eri sairauksien riskiä ja on työikäisten yleisin kuolinsyy. Alkoholi on usein taustalla myös tapaturmissa sekä henki- ja väkivaltarikoksissa. Yhteiskunnalle alkoholi on myös suuri taloudellinen rasite. Sen aiheuttamat suorat ja välilliset kustannukset ovat noin 4–7 miljardia euroa vuodessa. Kuluja aiheutuu menetetyn työpanoksen lisäksi esimerkiksi kuntien terveys- ja sosiaalipalvelujen käytöstä, järjestyksenvalvonnasta, rikollisuudesta sekä lähiympäristön hyvinvoinnin heikkenemisestä.
Alkoholihaitoista kärsivä lomaltapalaaja yrittää useimmiten ensin eroon riippuvuudestaan omin voimin. Sitten apua haetaan yleensä työterveyshuollosta, joka ohjaa katkaisuhoitoon.
Oman alkoholinkäytön seurantaan on kuitenkin apuvälineitä, joiden avulla ongelmien kärjistyminen voidaan välttää. EHYT ry:n aikuistyö ja Mobiiliapu toteuttavat yhdessä muun muassa tsemppiviestikampanjan. Tsemppiviestit helpottavat työhön palaamista, jos terassikausi on päässyt venähtämään. Kännykkään tulevien tsemppiviestien avulla kannustetaan pohtimaan omaa hyvinvointia edistäviä valintoja ja tekoja päivittäisessä elämässä, jotka voivat luoda pohjan myös suuremmille muutoksille pitkällä aikavälillä. Työkunto-ryhmään voi liittyä lähettämällä viestin LIITY TYÖKUNTO numeroon 18183. Kampanja alkaa tällä viikolla ja tsemppiviestejä saa maksutta puhelimeen kerran viikossa elokuun ajan. Palvelu on anonyymi ja maksuton.
Lisäksi EHYT ry tarjoaa ilmaisen mobiilisovelluksen, OttoMitan, jonka avulla omaa alkoholinkäyttöä voi seurata pitemmälläkin aikavälillä. Mobiiliapu OttoMitta auttaa tunnistamaan alkoholin riskikäytön rajoja, joita moni ei välttämättä tule ajatelleeksi. OttoMitan lukemat varoittavat punaisella, kun riskikulutuksen rajaa lähenee.
Apuvälineet herättelevät miettimään omia valintoja ja voivat tehdä työhön paluusta sujuvamman.
Iina Järvi hankepäällikkö Mobiiliapu p. 050 599 6555