Kohtuuden rajoissa
Sana kohtuullinen tarkoittaa kohtuuden rajoissa pysyvää, sellaista mikä ei ole liian suuri (kova, ankara) eikä liian pieni (lievä). Kohtuullista voidaan eri yhteyksissä luonnehtia sopivaksi, asianmukaiseksi, tarkoituksenmukaiseksi, oikeudenmukaiseksi, laatuunkäyväksi tai kunnolliseksi.
Alkoholin osalta kohtuukäytöksi katsotaan käyttö, joka ei aiheuta terveydellisiä, sosiaalisia tai taloudellisia vaikeuksia. Kohtuujuoja pystyy hallitsemaan juomisensa. Yleensä käyttö on tällöin harvoin toistuvaa, määrältään vähäistä, ja humalajuominen on poikkeuksellista.
Kuitenkin alkoholia kohtuullisesti käyttävien ihmisten joukosta tulevat alkoholin riskijuojat. Joskus erilaiset elämän ikävät murroskohdat ajavat kohtuullisesti alkoholia käyttäviä ratkaisemaan muutosten tuomaa painetta alkoholin avulla. Aluksi se voi tuntua toimivalta ja helposti saatavilla olevalta itsehoitolääkkeeltä elämän hankaluuksiin. Käytön riskit kohoavat annosmäärien ja juomistiheyden lisääntyessä. Keho ja mieli tottuvat nopeasti uuteen tilanteeseen.
Tiedetään, että alkoholinkäytön aiheuttamiin riskeihin vaikuttavat juomismäärien ohella monet yksilölliset tekijät: perimä, sukupuoli, ikä, kehon koko, terveydentila, erilaiset lääkitykset, raskaus ja muut tilannetekijät. Yhdessä ne voivat lisätä riskejä ja ongelmia monella elämän osa-alueella jo pienillä käyttömäärillä.
Usein ajatellaan, että haitat koskevat vain niitä, jotka juovat riskirajat ylittävästi. Alkoholihaitat koskettavat kuitenkin meitä kaikkia. Miesten päihdehaitoista noin 80 prosenttia ja naisten noin 90 prosenttia aiheutuu ihan tavallisille kohtuukäyttäjille, siis meille, joilla alkoholin käyttötavat ovat hallinnassa ja jotka pidämme itseämme kohtuukäyttäjinä.
Kesällä kannattaakin panostaa itseensä. Tärkeää on muistaa, että pienikin muutos oman elämän eri osa-alueilla voi saada aikaan liikahduksia myös alkoholinkäytössä. Silloin, kun elämä on suurimman osan aikaa hallinnassa, on pienet korjausliikkeet mahdollista tehdä omin konstein. Muutamalla kysymyksellä pääset alkuun: ”Miten käytän alkoholia? Olenko tyytyväinen alkoholinkäyttötapaani?” Vastaamalla näihin tunnistat omat riskipisteesi ja toisaalta sen, kuinka halukas olet muuttamaan omia alkoholinkäyttötapojasi.
Jos toivot muutosta, helpointa on aloittaa tekemällä lisää sitä minkä jo osaa, ja mikä tuottaa iloa itselle. Näin on mahdollista saada aikaan enemmän, kuin yrittämällä pelkästään vähentää omaa alkoholinkäyttöä. Samanaikaisesti on syytä tehdä sekä lyhyen että pitkän tähtäimen tavoitteita, sillä juuri ne antavat pelivaraa mahdollisiin etu- ja takapakkeihin. Muutoksen määrän ja tavoitteen määrittelet itse.
Toki muutokseen tarvitaan pitkäjänteisyyttä, rohkeutta ja uskoa omiin mahdollisuuksiin. Kohtuullisen ihmisen kannattaa olla avarakatseinen, sillä kapea elämä takaa vain vaihtoehtojen vähäisyyden. Joustava ihminen on parhaimmillaan muutosten hallinnassa ja vain rohkeasti kokeilemalla oppii uutta.