Sote-juna puksuttaa aikataulussa – onko järjestölläsi jo matkalippu?
Sote-uudistus etenee nyt vauhdilla, joten nyt viimeistään järjestöissä pitäisi miettiä, mitä annettavaa meillä on tulevaisuuden sote-keskuksille ja miten me saisimme kaiken osaamisemme yhteiskunnan käyttöön.
Sote-uudistuksen seuraava pysäkki häämöttää heinäkuun alussa, jolloin voimaanpanolain on tarkoitus tulla voimaan. Tätä seuraa hyvinvointialueiden perustaminen. Nyt on viimeinen tilaisuus palata sote- junan lastauslaiturille, jossa järjestöjenkin vaunupaikat vaunuihin pedattiin.
Nopea katsaus taannoisiin tulevaisuuden sote-keskuksen hakemuksiin tuottaa tuntuman siitä, että järjestöt jäivät tässä junassa seisomapaikoille. Kolmas sektori löytyy suunnitelmista sisäänkirjoitettuna esimerkiksi ehkäisevän työn osalta, mutta selkeästi avattuna se ei näy. Vielä järjestöjen on kuitenkin mahdollista varmistaa oma matkalippunsa sote-junassa: tarkasteltava omia osaamisalueitaan syvällisemmin ja kirkastettava itselle keskeiset osaamisalueet, joita ne voivat sote-keskuksille tarjota.
Mitä EHYT ry sitten vie mukanaan sote-keskuksiin? EHYTin asema kuntien ehkäisevän päihdetyön tukena on vakiintunut ja parhaillaan paikannetaan niitä yhdyspintoja, joilla ehkäisevä päihdetyö linkittyy sote-uudistuksen rakenteisiin. EHYTin matkalippuna toimii kattava kokoelma puheeksiottoon liittyviä materiaaleja, oma-apuaineistoja sekä ammattilaisten koulutusta, jotka ovat tarpeen tulevissa sote-keskuksissa. Lisäksi EHYTissä on mallinnettu kuntien ehkäisevään päihdetyöhön toimintamalleja. EHYTin toiminnassa kulkee vahvasti mukana myös kansalaisten osallistamisen tematiikka.
Pelkkä matkalippu ei kuitenkaan riitä vaan tarvitaan koottua ja koordinoitua vaikuttamista järjestöjen yhteisellä äänellä. Tämä onnistuukin niillä alueilla, joissa järjestöjen yhteistyöelin on olemassa. Näitä yhteistyöelimiä ei vielä kaikilla hyvinvointialueilla kuitenkaan ole. Sote-junaan hyppäämistä tukee tällöin myös järjestöjen sote-muutostuki, jota koordinoi SOSTE ry. Hanke tukee järjestöjen roolia myös hyvinvointialueiden kumppanina kuntakumppanuuden lisäksi.
Myös paikalliset verkostot kannattelevat sote-matkalla olevaa järjestöä. Yhtenä esimerkkinä voi mainita esimerkiksi Uudenmaan Päihde- ja mielenterveysjärjestöjen verkostoyhteistyön, jota rakennettiin jo Järjestö 2.0 -hankekokonaisuuden aikana. Nyt elinvoimainen verkosto on siirtynyt EHYTin, MIELI ry:n ja EMY:n koordinoimaksi ja yhteinen tavoite on ylläpitää keskustelua Uudenmaan viiden hyvinvointialueen kanssa sote-uudistuksen edetessä. Verkoston aktiivisuus on palkittu jo useasti, kun tapaamissa on voitu keskustella hyvinvointialueiden valmistelijoiden kanssa järjestöjen asemasta sote-valmistelun eri vaiheissa.
Verkostoyhteistyötä tarvitaan siis jatkossakin sote-junan puksutellessa Suomen läpi. Ja muistakaa: järjestöjen matkalippuja kysytään, joten ottakaa ne jo hyvissä ajoin esille leimattaviksi.