Fuksisyksy koittaa, miten tutustua toisiin?
Opintojen aloittaminen on aina jännittävää. Onpa kyse lapsuuden ja nuoruuden eri koulujen alkamisesta, tai korkeakouluopinnoista on ilmassa uuden alun mahdollisuus.
Toiset meistä muodostavat tuttavuuksia ja ystävyyssuhteita helpommin kuin toiset. Välillä näyttää siltä että muut ovat hankkineet uusia kavereita jo ensimmäisenä päivänä. Monesti siis NÄYTTÄÄ siltä. Siitä saattaa itselle nousta paine muodostaa kaverisuhteita hetijustnyt ettei jää yksin. On hyvä kuitenkin muistaa että ystävyys- ja kaverisuhteiden määrälle ei ole ihannetta ja että harvempi ajattelee että ”minullahan on nämä kaksi kaveria, enkä halua yhtään enempää”. Eli siis huoli pois, opintojen aikana tulet tutustumaan uusiin ihmisiin, ehkä jopa haluamatta ja vahingossa.
Mitäs sitten jos on tullut kiusatuksi tai on huonoja kokemuksia erilaisista ryhmistä? Ei paljon nappaile ihmisten seura noin yleensäkään? Suosittelen että ajattelet tämän uuden alun uutena alkuna. Annetaan mahdollisuus näille ympärillä oleville uusille ihmisille osoittaa että ovat ihan yllättävän hyviä tyyppejä. Koska ainakin osa niistä todella on! Näin se menee että monenlaista ryhmä- ja projektityötä on opintojen myötä tulossa, vapaa-ajan opiskelija-aktiviteeteista puhumattakaan. Paljon saa vaivaa nähdä että onnistuu opintonsa suorittamaan kokonaan ilman muita ihmisiä kokonaan omassa kuplassaan.
Ihmiset tuppaa ajattelemaan että ainoa tapa saada kavereita on se että löydätte jonkin teitä yhdistävän asian. Paljonko teidän koulutuksessa aloittavia opiskelijoita on? Teitä kaikkia yhdistää kiinnostus tätä kyseistä alaa kohtaan. Siitä teemasta löytyy helposti jutun juurta ja muista myös että todennäköisesti tässäkin porukassa on monta jonka kanssa työskentelet myöhemmin työelämässä kollegana.
Olitpa sitten minglaajien ruhtinas, satojen someseurannan kohde, kahden kaverin Kari, erakoituja Erika tai mitä tahansa tältä väliltä, nyt olisi muutama vinkki tarjolla:
Ole totaalisen villi ja aloita rohkeasti keskusteluja mihin tahansa opintoihin liittyvästä asiasta tai vaikka siitä mitä mieltä toinen on ruokalan ruuasta. Elikäs tee ”tikusta asiaa” että pääset jutun alkuun. Kerro miltä susta tuntuu opintojen alku, esim. että olet innoissasi tai että jännittää. Juttuun on helpompi lähteä kun kertoo omista fiiliksistä toiselle. Aina on hyvä aloittaa myös keskustelu siitä ollaanko nyt oikeassa paikassa, keskustelun aikana joku todennäköisesti huomaa että jossain ihan toisaalla pitäisi olla, näin olet ollut myös vahingossa avuksi. Lopuksi vielä
- Tutki millaisia (ei pakollisia) kursseja korkeakoulussa on tarjolla. Entä millaista toimintaa tuutorit ja opiskelijajärjestöt järjestävät?
- Ota osaa sellaisiinkin tapahtumiin, teemajuhliin, kerhoihin, harrastustoimintaan, kursseille jne. jotka kuulostavat millään lailla kiehtovilta.
- Ehdota korkeakoululle ja opiskelijajärjestöille tapahtumakonsepteja tai muuta mielenkiintoista toimintaa, jota ei vielä järjestetä.
Kirjoitus on julkaistu alun perin KUPLA – opiskelijat päihdekulttuurin uudistajina -hankkeen blogissa