Päättäjäiset ovat juhlimisen arvoinen asia

Maisema.

Kirjoitin syksyllä blogin nimeltä Tsemppivuosi ysiluokkalaisille. Ilokseni olen saanut huomata tsemppaamisen näkyneen oman lapseni toiminnassa hänen viimeisenä peruskouluvuotenaan.

Olen pohtinut, kuinka vanhempana haluaisin juhlia yhdessä kuopukseni kanssa peruskoulun päättymistä. Samalla tiedän hyvin, että tyttäreni mieli ja jalat ovat jo rientämässä ystävien kanssa juhlimaan päättynyttä elämänvaihetta.

Kuopukseni on osoittanut olevansa vastuullinen ja taitava nuori, mutta silti koen tärkeäksi kerrata juhlimisen pelisääntöjä. Aion jutella siitä, kenen kanssa ja minne hän on menossa ja ketä muita mahdollisesti tulee mukaan. Tärkeää on myös muistuttaa turvallisuuteen liittyvistä asioista, kuten puhelimen käytöstä, kotiintuloajasta ja tietyistä alueista kotikaupungissamme. Tarkistan myös, että minulla on pari tyttäreni ystävän puhelinnumeroa tallessa.

Yhdessä pohditaan, mitä tehdä, jos kaikesta huolimatta joutuu vaaratilanteeseen, kaverille sattuu jotain tai tapahtuu jotain muuta yllättävää. Koululta ohjeistettiin, että tuntemattomaan puhelinnumeroonkin kannattaa vastata. Puhelu saattaa tulla vaikka poliisilta, joka varoittaa turvallisuutta uhkaavasta tilanteesta jollain alueella.

Ei varmaankaan olisi hassumpi idea lähteä kävelylle tai pyöräilemään päättäjäispäivän iltana. Lenkki kannattaisi tehdä ”silmät auki nuorison suuntaan” eli ajatuksella, että voisi olla apuna tai tukena, mikäli jotain yllättävää nuorten keskuudessa tapahtuu. Suomessa on puhuttu viime aikoina paljon Islannin mallista, jossa vanhempien läsnäolo on vähentänyt nuorten päihteiden käyttöä. Islannin esimerkki antaa uskoa siihen, että ikäviä ja haitallisia tilanteita voidaan vähentää, kun aikuiset ovat läsnä ja viettävät aikaa nuorten kanssa.

Maailma on muuttunut omasta nuoruudestani. Tänä päivänä yhteydenpito nuoriin on helpompaa ja vanhempana pystyy paremmin olemaan perillä siitä, missä ja kenen kanssa he viettävät aikaa. Otetaan siis hyöty irti tästä ajasta ja kuljetaan nuortemme rinnalla tämäkin usein haastava ja toisaalta uusia ihania kokemuksia tuova ajankohta. Pienikin yhdessä vietetty hetki ennen kaverijuhlia auttaa nuorta puhumaan ja keskustelemaan myös niistä ikävistä asioista, joita tuleva päättäjäispäivä voi mukanaan tuoda. Samalla saamme varmasti kuulla mukaviakin tarinoita, jotka saattaisivat jäädä kuulematta, jos emme vanhempina ota asioita puheeksi.

Tutustu EHYTin Hakematta paras-kampanjaan