Olet täällä

Älä kannusta nuoria kokoontumaan koulunpäättäjäisiin korona-aikaan

14.05.2020
Korona-virus on tuonut mukanaan muutoksia meidän jokaisen elämään. Yhteensovittamista ovat vaatineet muun muassa etätyöt, kotikoulut, hallituksen antamat rajoitukset ja niiden mukanaan tuoma uusi arki.

On kuitenkin syytä edelleen muistaa, että tilanne on onneksi vain väliaikainen. Siitäkin huolimatta, että viimeisimmät kuukaudet ovat olleet monella tapaa poikkeuksellisia, tässä vaiheessa lukuvuotta ja kevättä alkavat varmasti monen nuoren ajatukset suuntaamaan kohti edessä siintävää kesälomaa. Kesäloman ohessa hiipii mieleen myös koulunpäättäjäiset, joissa nuoret kokoontuvat juhlistamaan kesälomien alkamista porukalla.

Vaan kuinka juhlia päättäjäisiä tänä vuonna? Hallitus on ohjeistanut, että yli 10 hengen sisä- ja ulkotiloissa järjestettävät kokoontumiset ovat kiellettyjä. Näin ollen koronavirustilanteen vuoksi kokoontuminen esimerkiksi koulujen päättäjäisiin ei siis ole mahdollista eikä suositeltavaa.

Mitä siis vastuullisen vanhemman kuuluisi tehdä, kun nuoriso mielii kokoontumaan ja juhlimaan yhdessä kesäloman alkua? Poikkeusaikana korostuu entisestään, kuinka tärkeää aikuisen on kuunnella ja jutella nuoren kanssa vallitsevasta tilanteesta, huolehtia omasta sekä nuoren jaksamisesta ja tukea nuorta arjen organisoinnissa. Lisäksi on syytä yrittää pitää kiinni terveellisistä elämäntavoista ja arkea rytmittävistä rutiineista. Eikä pidä myöskään unohtaa yhteydenpitoa ystäviin ja läheisiin. Tässä tilanteessa ei olla yksin ja arjen muutokset koskettavat meitä kaikkia.

Nuoren tukemisen, kuuntelemisen ja auttamisen ohella aikuisen tehtävänä on myös huolehtia hallituksen antamien koronaohjeiden noudattamista liittyen mm. hygieniaan ja liikkumiseen. Tämä koskee myös ohjeita tapahtumista ja kokoontumisista. Näin ollen koulunpäättäjäiset eivät anna syytä poiketa valtion antamista koronamääräyksistä. Aikuisen on suositeltavaa ohjeistaa ja muistuttaa nuorta lähikontaktien välttelemisen tärkeydestä.

Niinpä jokaisen toiminnalla on merkitystä. Päättäjäisiin kokoontuminen voi lisätä koronatartuntoja ja näin ollen pitkittää viruksen kestoa. Nyt pitää vain pysyä jämäkkänä ja malttaa olla kokoontumatta lähietäisyyksillä. Samassa tilanteessa ollaan nyt monissa perheissä. Rajoituksilla vanhempi välittää nuoresta.

Poikkeusolot eivät kuitenkaan estä juhlimasta, on vain juhlittava uudella tavalla. Tästä saimme jo esimakua, nimittäin pari viikkoa sitten vietetty vappukaan ei jäänyt juhlimatta. Tämän vuotinen vapun juhlinta osoitti, kuinka monella tapaa voidaankaan juhlia, olla sosiaalisia ja viettää aikaa yhdessä poikkeustilanteesta huolimatta. Vappu antoi sovellettavia vinkkejä myös koulunpäättäjäisten viettoon: olohuonepiknik, virtuaalinaamiaiset sekä erilaiset visat ja kisat etänä kaveriporukalla. Näin ollen vain mielikuvitus on rajana, kun keksitään uusia tapoja juhlia turvallisesti.

Pysytään kuitenkin vielä kotona, jotta päästään mahdollisimman pian taas viettämään aikaa yhdessä ihan lähietäisyydellä!

 

Ps. Ethän myöskään hanki alkoholia alaikäiselle lapsellesi, vaikka hän sitä koulunpäättäjäisiin vedoten pyytäisi? Hakematta paras -kampanja kokoaa yleisimmät vanhempia askarruttavat kysymykset alkoholin välittämisestä. Lue lisää!

 
Hannele Hirvonen
tapahtumatuottaja EHYT ry
X
CAPTCHA
Vahvista, että olet oikea käyttäjä, etkä botti
7 + 3 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.