Työpaikan päihdeohjelma on hyvä päivittää säännöllisesti
Työpaikan päihdeohjelman toimivuus ja ajanmukaisuus on syytä tarkistaa säännöllisesti. Niin tehdään myös EHYTissä, jonka päivitetty päihdeohjelma tuli voimaan vuonna 2020.
Hyvä päihdeohjelma seuraa aikaansa, ja siksi se onkin tarkistettava 3–5 vuoden välein. Viime vuonna päivitetty EHYTin päihdeohjelma on aiempaa tiiviimpi, mutta sisällöltään entistä kattavampi.
”Päihdeohjelmassa kerrotaan nyt aiempaa selkeämmin, miten meillä toimitaan eri riippuvuuksien kanssa. Ei ole päihdettä tai muuta riippuvuuden aiheuttajaa, jota esihenkilön ei pitäisi ottaa puheeksi ongelmien ilmetessä, sanoo työyhteisöjen päihdetyön kouluttaja Timo Nerkko.
Järjestö halusi nostaa raha- ja digipelaamisen entistä näkyvämmin esiin päihdeohjelmassaan. Pelaaminen on EHYTissä kielletty työaikana ja työnantajan laitteilla, ellei peleihin ja niiden logiikkaan perehtyminen liity työntekijän tehtäviin.
Kieltäminen ei kuitenkaan ole päihdeohjelman päätarkoitus, vaan tuen antaminen ja haittojen ehkäisy. Jos syntyy epäily siitä, että työntekijällä kaikki ei ole kunnossa, on kaikkien etu puuttua tilanteeseen mahdollisimman varhain.
”Noudatamme rahapelaamisen suhteen ihan samaa varhaisen välittämisen periaatetta kuin muissakin ongelmatilanteissa. Esihenkilön pitää reagoida ja kertoa kielteiset huomionsa mahdollisimman konkreettisesti.”
Onko päihde renki vai isäntä?
Päihdeohjelman tavoitteena on myös arkipäiväistää päihteistä puhumista. Kehityskeskusteluissa esihenkilö voi ottaa aiheen puheeksi kolmella kysymyksellä: Voinko kysyä mahdollisesta päihteiden käytöstäsi? Missä tilanteessa käytät päihteitä? Oletko tyytyväinen siihen, miten käytät päihteitä?
Nerkko toteaa, että jokainen voi myös vastata ensimmäiseen kysymykseen kieltävästi, eikä jatkokysymyksiä silloin esitetä.
”Kehityskeskustelut eivät ole terveystarkastuksia. Mutta päihdeohjelman kautta ihmiset voi saada pohtimaan esimerkiksi sitä, mikä rooli päihteellä on omassa elämässä – onko se renki vai isäntä.”
EHYTin päihdeohjelmassa huomioidaan myös nikotiinituotteiden koko kirjo. Työpaikalla ja työaikana ei tupakoida eikä käytetä tai pidetä hallussa sähkötupakkaa tai nuuskaa. Nikotiinista vieroituksen aikana nikotiinikorvaustuotteiden käyttö on sallittu, ja työantaja tarjoaa myös tukea vieroitukseen.
Kaikkien yhteinen asia
Päihdeohjelma on tärkeä työhyvinvoinnin työkalu kaikenlaisilla työpaikoilla – myös ehkäisevän päihdetyön järjestössä. Timo Nerkon mukaan on yleinen harhaluulo, että tietty ammatti tai aihepiirin hyvä tuntemus suojaisi riippuvuuksilta.
”Mikään työ ei ole turvasatama. Suojaavampi tekijä on se, että ihmisellä ovat asiat hyvin: on töitä, mielekkäitä harrastuksia ja sosiaalista verkostoa. Vaikka esihenkilöt ovat varhaisessa puuttumisessa avainasemassa, päihdeohjelma on tarkoitettu kaikkien tietoon.
EHYTissä ohjelma on saatavilla suomeksi ja ruotsiksi, ja siitä on tarkoitus myös tehdä selkokielinen versio.
”Päihdeohjelma toimii hyvin, kun kaikki työpaikalla ovat perehtyneet siihen. Sen pitää olla myös yhdenvertainen ja tasa-arvoinen kaikkia työyhteisön jäseniä kohtaan, asemasta, sukupuolesta tai muista ulkoisista tekijöistä riippumatta. Kenelläkään ei ole sen suhteen erivapauksia”, Nerkko muistuttaa.
”Päihdeohjelman tehtävänä on tukea ongelmien ehkäisemistä ja havaitsemista sekä päihdehaittoihin puuttumista ja niiden ratkaisemista. Se ei saa olla syyllistämisen tai vallankäytön väline.”
Teksti: Helinä Kujala