Tuore päihde- ja riippuvuusstrategia luo suuntaa vuoteen 2030 asti
Tänään julkaistiin ensimmäinen kansallinen laaja-alainen päihde- ja riippuvuusstrategia, joka linjaa toimintaa vuoteen 2030 asti. Sen tavoitteena on ehkäistä ja vähentää alkoholin, tupakka- ja nikotiinituotteiden, lääkeaineiden sekä huumausaineiden käytöstä ja rahapelaamisesta aiheutuvia riskejä, haittoja ja ongelmia kaikissa ikäryhmissä.
Tuore strategia pitää sisällään kokonaisuuden ennaltaehkäisevistä toimista ja haittojen vähentämisestä aina yksilöiden päihde- ja riippuvuusongelmien hoitoon ja kuntoutukseen. Strategian ydinajatus on, että päihteistä ja riippuvuuksista aiheutuvia haittoja voidaan ehkäistä ja hoitaa nykyistä paremmin. Työssä onnistuminen edellyttää kokonaisvaltaista suunnittelua ja tehokkaita monialaisia toimia.
”Päihde- ja riippuvuushaitat koskevat niin käyttäjiä kuin heidän läheisiään. Ne myös lisäävät eriarvoisuutta yhteiskunnassa ja ihmisten välillä. Olemme kiitollisia kaikille valmisteluun osallistuneille siitä, että näin kattava strategia on saatu valmiiksi”, toteaa Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n toiminnanjohtaja Juha Mikkonen.
Jotta päihde- ja riippustrategiaa saadaan toteutettua laaja-alaisesti, on tärkeää kiinnittää huomiota myös sen resursointiin ja rahoitukseen. EHYT pitää tärkeänä, että strategiaan ja sen alla olevien ohjelmien toimeenpanoon osoitetaan riittäviä voimavaroja ja rahoitusta. Esimerkiksi Ehkäisevän päihdetyön toimintaohjelmassa järjestöt ovat keskeisiä toteuttajia, mutta ohjelman toimeenpanosuunnitelmassa ei kohdenneta suoraan resursseja sovittuihin toimenpiteisiin.
Järjestöjen ohella kuntien tilanne ehkäisevän päihdetyön toteuttamiseksi tulee olemaan haasteellinen tilanteessa, jossa sote-palvelut siirtyvät hyvinvointialueiden vastuulle. EHYT ja muut järjestöt haluavat myös jatkossa toimia kuntien kumppaneina tarjoamalla asiantuntevaa tietoa ja tukea ehkäisevän päihdetyön toteuttamiseksi yhdenvertaisesti koko maassa.
Strategian viisi painopistettä
Strategian valmistelusta ovat vastanneet sosiaali- ja terveysministeriö ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Painopisteet, tavoitteet ja toimet päihde- ja riippuvuushaittojen vähentämiseksi on valittu eri sidosryhmien kuulemisissa esiin tulleiden asioiden ja näkemysten perusteella.
”Strategiaa on rakennettu muun muassa siten, että järjestöjä on kuultu läpi prosessin. Päihdealan järjestöjen ääni näkyy strategian isossa kuvassa, mutta myös sen yksityiskohdissa”, toteaa Juha Mikkonen.
Päihde- ja riippuvuusstrategiassa on viisi painopistettä:
- Vahvistetaan päihteitä käyttävien, riippuvuushaittoja kokevien ja päihdepalveluiden piirissä olevien ihmisten sekä heidän läheistensä oikeuksien toteutumista.
- Vahvistetaan yhteistyötä, tiedonkulkua, asiantuntemusta ja tietoperustaa.
- Tehostetaan alkoholi-, tupakka- ja nikotiini, huumausaine- ja rahapelipoliittisia toimia.
- Varmistetaan ehkäisevän päihdetyön ja päihde- ja riippuvuuspalveluiden laatu, saavutettavuus ja saatavuus.
- Varmistetaan päihde- ja riippuvuusasiantuntemus ja yhteistyövaltioneuvostotasolla.
Päihde- ja riippuvuusstrategia. Yhteiset suuntaviivat vuoteen 2030
Ehkäisevän päihdetyön toimintaohjelma. Väliarviointi ja jatkossa tehostettavat toimet vuoteen 2025