Ota sinäkin kannabis puheeksi!
EHYTin aluetyö haastaa Pohjois-Savon kuntien ja Siun soten kanssa kaikki sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset ottamaan kannabiksen puheeksi ehkäisevän päihdetyön viikolla.
Ehkäisevää päihdetyön viikkoa vietetään ensi viikolla eli viikolla 45. Kampanjalla halutaan tänä vuonna kannustaa avoimeen keskusteluun kannabiksesta.
”Haasteen idea tuli siitä, kun alueellani on tullut paljon toiveita huumeiden ja erityisesti kannabiksen puheeksioton koulutuksille. Kunnissa koetaan kannabiksen puheeksi ottaminen vaikeaksi”, EHYT ry:n Itä-Suomen aluekoordinaattori Elisa Aarnio kertoo.
EHYT ja Siun Sote rohkaisevat ottamaan kannabiksen puheeksi kaikissa asiakaskohtaamisissa ensi viikolla. Haasteen tueksi ammattilaiset voivat tulostaa ehkäisevän päihdetyön viikon julisteen ja muuta aineistoa puheeksiotosta kysyminenkannattaa.fi -sivulta.
”Kun ottaa rutiininomaisesti kannabiksen puheeksi, niin saa erittäin hyvää harjoitusta. Sitä kannattaa jatkaa myös haasteviikon jälkeen”, Aarnio sanoo.
Haasteen avulla kunnat saavat tärkeää tietoa kuntalaisten kannabiksen käytöstä sekä mahdollisista haasteista puheeksiottoon liittyen.
Siun sotessa lähdettiin innokkaasti mukaan
Siun sotessa haaste kohdistettiin erityisesti koulu- ja opiskeluterveydenhuollossa työskenteleville ammattilaisille. Haasteesta viestittiin myös kuntien ehkäisevän päihdetyön yhdyshenkilöille ja pyydettiin välittämään haastetta eteenpäin erityisesti koulu- ja nuorisotyöhön.
Siun sotessa lähdettiin innokkaasti mukaan EPT-viikon haasteeseen.
”Pohjois-Karjalassa ehkäisevän päihdetyön rakenteet ja toiminnot ovat vasta kehittymässä. Nyt kun olemme Siun soteen saaneet resurssia koordinoimaan maakunnallisesti ehkäisevää päihdetyötä, on tämä sopiva ajankohta lähteä edistämään työtä konkreettisin keinoin ja pienin askelin”, kertoo ennaltaehkäisevän päihdetyön asiantuntija Ellinoora Ojala Siun soten kehittämisyksiköstä.
Ehkäisevän päihdetyön viikon kohderyhmänä on ammattilaisten lisäksi nuoret aikuiset. Kysyminenkannattaa.fi-verkkosivulla on tarjolla tukea ja apua, jos omaan tai kaverin kannabiksen käyttöön liittyy huolta.
Ehkäisevän päihdetyön viikon järjestää vuosittain Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkosto, johon kuuluu 58 ehkäisevää päihdetyötä tekevää valtakunnallista järjestöä.