Opas alkoholista ja lääkkeistä ikäihmisille uudistettiin
EHYT ry on päivittänyt alkoholin ja lääkkeiden yhteisvaikutuksista kertovan tietopaketin: Tiesitkö tämän lääkkeistäsi ja alkoholista? Opas ikäihmisille.
Oppaan koko sisältö päivitettiin ja tarkistettiin. Uutta on, että mukana on tiettyjen lääkkeiden osalta viittaus Lääke75+ tietokantaan. Eli lääkeluetteloon on merkitty erikseen lääkeaineet ja tuotenimet, jotka tietokannan mukaan ovat yli 75-vuotiailla vältettäviä lääkkeitä. Näiden lääkkeiden haittavaikutusten riski ylittää tavallisesti hoidosta saatavan kliinisen hyödyn. Lisäys on Fimean hyväksymä.
Tietopaketissa on entiseen tapaan lääkeluettelo, josta voi selvittää yleisten lääkkeiden ja alkoholin mahdollisia yhteisvaikutuksia. Opas on suunnattu ikääntyneille ihmisille ja se on tehty yhdessä Apteekkariliiton kanssa.
Olemme jo saaneet oppaasta palautetta ikäihmisten kanssa toimivilta ammattilaisilta.
”Todella hieno opas, tämä hyödyttää varmasti myös meidän kotihoidon päihde- ja mielenterveysasiakkaiden avainosaajia, muita kotihoidon ammattilaisia. Jokaisella käynnillä otamme puheeksi alkoholin ja lääkkeiden yhteisvaikutukset”, pohtii päihde- ja mielenterveysasiakkaiden asiantuntijasairaanhoitaja Tanja Leijokari–Olosunde Tampereen kaupungilta.
”Tämä tietopaketti palvelee mielestämme koko työyhteisöä kohtaamispaikka Lähitorilla sekä kotihoitoa, koska siihen on laitettu kattavasti lääkeluettelo. Yleisilme on hieno, värikäs asetelma, kappaleet selkeitä ja tekstiä sopivasti. Erityisesti pidimme oppaan vinkeistä, ” sanoo palveluohjaaja, lähitorikoordinaattori Jenni Leijo, joka työskentelee Peurankallion Lähitorilla, TampereMissio Palvelut oy:ssä.
Opas sopii sekä ammattilaisille että ikäihmisille
Henna Kyllönen, Apteekkariliiton asiantuntijaproviisori, kertoo, että tarve uudistamiselle lähti EHYTin aloitteesta. Yhdessä huomattiin, että oppaan käytettävyyttä voidaan edistää entisestään hoitotyön ja kouluttamisen näkökulmista. Opasta voi lukea iäkäs itse, mutta se sopii myös kotihoidon tai apteekin ammattilaisen työvälineeksi, kun keskustellaan alkoholin käytöstä säännöllisen lääkityksen yhteydessä.
”Jos iäkkäällä läheisellä on käytössään paljon lääkkeitä, ajattelematon ehdotus alkoholinkäyttöön ei ole koskaan hyvä asia,” Kyllönen toteaa. ”Voi olla vaikea kieltäytyä esimerkiksi onnittelumaljasta, vaikka sekin yksinään saattaa tehdä huonoa. Lääkkeiden keskushermostovaikutukset voivat voimistua ja se voi aiheuttaa esimerkiksi kaatumisen ja tätä kautta toimintakykyä suuresti heikentäviä vaikutuksia”, Kyllönen täsmentää.
Tämä tietopaketti alkoholin vaikutuksista ikääntyneen elimistössä ja eri lääkkeiden yhteydessä on tilattavissa ja ladattavissa Työkalut ja materiaalit -tietopankista.
Kirjoittajat: Hannele Hirvonen ja Anne Mikkola