Nikotiinipusseissa piilee myrkytysvaara
Nikotiinipussit ovat viime aikoina saaneet paljon palstatilaa mediassa. Mitä nikotiinipussit ovat ja millaisia ilmiöitä niiden käyttöön liittyy?
Nikotiinipussit ovat suuhun laitettavia, nuuskapusseja muistuttavia nikotiinia sisältäviä annospusseja. Ne sisältävät usein enemmän nikotiinia kuin nuuska. Nikotiini on piristävä aine, joka aiheuttaa riippuvuutta ja monenlaista terveydellistä haittaa, vahvoina annoksina myös myrkytyksiä.
Nikotiinipussit eivät sisällä tupakkakasvia, kuten nuuska. Nikotiinipussit maustetaan erilaisilla maku- ja hajuaineilla houkuttelevuuden lisäämiseksi.
Nikotiinin määrä vaihtelee nikotiinipusseissa 3–50 milligrammaan grammaa kohden. Esimerkiksi tupakassa on noin kymmenen milligrammaa nikotiinia. Nikotiinimäärät eivät käy aina ilmi pakkauksista. Merkintänä saattaa olla ”normal, stark, extra stark”.
”Olen nähnyt Tallinnassa myynnissä jopa 280 milligramman pusseja. Siellä on ollut sairaalahoidossa vahvimpien tuotteiden aiheuttamista myrkytyksistä niin lapsia, nuoria kuin aikuisiakin”, kertoo EHYT ry:n asiantuntija Saija Himanka.
Haittaa ja vaaraa terveydelle
Nikotiini vaikuttaa eri ihmisiin eri tavoin muun muassa sen mukaan, minkä ikäinen käyttäjä on ja kuinka tottunut hän on aineeseen. Nikotiini voi aiheuttaa jo pieninäkin annoksina muun muassa pahoinvointia, oksentelua, päänsärkyä, vapinaa ja sydämen rytmihäiriöitä. Nikotiini lisää 2-tyypin diabetesriskiä ja haittaa nuorten aivojen kehitystä. Myös käyttäjän suun terveys voi kärsiä.
Nikotiinipussit aiheuttavat riippuvuus- ja myrkytysvaaran erityisesti lapsille ja nuorille. Nuorille vakava myrkytys voi seurata noin 60 milligramman nikotiiniannoksesta (yleisenä vakavana myrkytysrajana pidetään 1 mg imeytynyttä nikotiinia/painokilo).
Vauvoille ja pikkulapsille nikotiinipussit aiheuttavat hengenvaaran, jos he pääsevät niihin vahingossa käsiksi. Himanka on huolissaan etenkin odottavista äideistä.
”Nikotiini vaikuttaa lapsen kasvuun sikiövaiheessa. Odottavat äidit saattavat siirtyä tupakasta nikotiinipusseihin, vaikka niissä on enemmän nikotiinia. Heille on saatava lisää tietoa.”
”Nikotiinin osuudesta syöpään on viitteitä, joskaan sitä ei ole vielä pitkäaikaistutkimuksilla voitu todistaa, koska tuote on ollut maailman markkinoilla vasta viitisen vuotta.”
Lisäksi ympäristöön käytön jälkeen syljeskellyt pussit roskaavat luontoa ja vesistöjä. Esimerkiksi juuston, pekonin ja lihan makuisista nikotiinipusseista voi aiheutua vaaraa eläimille.
Houkuttelee lapsia ja nuoria
Nikotiinipussit on suunniteltu houkuttelemaan erityisesti lapsia ja nuoria. Toisin kuin nuuskassa, jossa on oma tupakasta johtuva karvas makunsa ja hajunsa, nikotiinipussien maustamisessa rajana on vain mielikuvitus.
Nikotiinituotteiden saatavuus pitäisi Himangan mielestä tehdä nykyistä vaikeammaksi ja ostoikäraja tulisi nostaa 20 vuoteen. Hän toivoo, että vähittäismyyntipisteet harkitsisivat myyntiä todella tarkkaan.
Ostorajasta ja markkinointikiellosta huolimatta nikotiinipusseja markkinoidaan voimallisesti etenkin verkossa. Himanka suomii ankarin sanoin nikotiinipussien markkinointia.
”Mainoslauseiden väitteet tuotteiden terveellisyydestä ja ympäristöystävällisyydestä eivät pidä paikkaansa.”
Markkinointia kohdistetaan nuorten lisäksi voimakkaasti naisiin, varsinkin verkossa.
Pohjoismaiden tilastoista on nähtävissä, että nikotiinipussien käyttö on lisääntynyt huomattavasti nuorten 15–30-vuotiaiden keskuudessa viime vuosina. Eniten nikotiinipusseja käyttävät miehet, mutta käyttäjiä löytyy myös esimerkiksi naisista, urheilijoista ja eläkeläisistä.
”Vaikutusta voi olla hinnalla, sillä esimerkiksi 20 pussia sisältävä rasia maksaa noin 4,5–6 euroa, kun taas tupakka-askin hinta on noin 8–9 euroa”, kertoo Himanka.
Raha puhuu, sääntely vispaa
Suomessa nikotiinipussit määriteltiin alun perin nikotiinin korvaustuotteiksi, koska sellaisina niitä markkinoitiin – ja markkinoidaan osin vieläkin.
Koska kyseessä on mittava liiketoiminta Suomessakin, on se vaikeuttanut nikotiinipussien sääntelyä huolimatta niiden haitasta terveydelle. Muutokset sääntelyssä ovat olleet välillä nopeita.
Suomessa sai aiemmin myydä enintään neljän milligramman nikotiinipusseja esimerkiksi kaupoissa, kioskeissa ja huoltoasemilla. Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea kumosi huhtikuun alussa yli neljä milligrammaa sisältävien nikotiinipussien luokittelun lääkkeeksi. Ne siirrettiin lääkelaista tupakka- ja kemikaalilain piiriin. Nikotiinipusseja sai myydä Suomessa 18 vuotta täyttäneille ilman erillistä myyntilupaa ja nikotiinipitoisuusrajaa.
Kun myynti vapautui, Himangan mukaan kauppoihin ja kioskeihin virtasi uusia tuotteita ja makuja, jolloin myynti voimistui huomattavasti.
Myynnin vapautuminen kesti vain hetken, sillä Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes kielsi 20 milligrammaa vahvempien nikotiinipussien myynnin 21. kesäkuuta lähtien. Päätös koskee tuotteiden maahantuontia ja vähittäiskauppamyyntiä. Kielto koskee paitsi myymistä myös markkinoille saattamista eli tarjoamista tai muuta luovuttamista.
Omaan käyttöön voidaan Suomessa edelleen tilata ulkomailta rajoitusten vastaisia nikotiinipusseja.
Moni kauppa ja kauppaketju pitää Himangan mukaan tällä hetkellä valikoimansa rajallisena esimerkiksi niin, ettei myynnissä ole erittäin vahvoja ja nuoria ja lapsia houkuttelevia makuja.
”Moni kauppaliike on määritellyt myytävien tuotteidensa nikotiinimäärän enintään 16 milligrammaan. Pelkona on, että ne saattavat nyt nostaa rajan 20 milligrammaan.”
Valtioneuvosto vahvisti Tukesin kesällä tekemän nikotiinipitoisuutta koskevan rajoituksen syyskuussa 2023. Päätös on voimassa uuden tupakkalain voimaantuloon asti.
Tupakkalain uudistus on kesken
- Uudistuksessa esitetään mm. nikotiinipussien ottamista nykyistä kattavammin tupakkalain piiriin.
- Tällöin tupakkalakiin lisättäisiin savuttoman nikotiinituotteen määritelmä, joka kattaisi nikotiinipussit ja niitä muistuttavat tuotteet.
- Lisäksi savuttomista nikotiinituotteista ehdotetaan säädettäväksi pitkälti vastaavalla tavalla kuin tupakkatuotteista ja nikotiininesteistä.
- Lisäksi ehdotetaan nikotiinituotteiden käyttökieltoa päiväkotien sekä koulujen ja oppilaitosten sisä- ja ulkotiloihin sekä leikkikentille.