Järjestöt vaativat: Faktat kuntoon alkoholimainontakeskustelussa

ept_verkosto
 Viime päivinä on herännyt poikkeuksellisen runsas kansalaiskeskustelu aiheesta. Kansalaisaktiivisuuden nousu on positiivinen ja demokratian perusteita vahvistava ilmiö. Järjestöt kuitenkin painottavat, että keskustelun tulee pohjautua faktoihin.
 

Väkevien alkoholijuomien mainontakielto pysyy ennallaan

Lakiuudistus tulee koskemaan mietojen alkoholijuomien mainontaa.  Väkevien, yli 22 prosenttisten alkoholijuomien mainontaan ei ole tulossa uusia rajoituksia. Väkevien alkoholijuomien, kuten viskin mainonta on Suomessa ollut kiellettyä jo pitkään. Väkevien osalta sääntelyä on pikemminkin purettu, kun vähittäismyyntihinnastojen julkaisu internetissä sallittiin 1.4.2014.

 

Kansalaiset saavat viestiä alkoholista verkossa kuten ennenkin

Julkisessa keskustelussa on epäilty, että uusi alkoholilainsäädäntö kaventaisi suomalaisten sananvapautta. Kyseessä on väärinkäsitys. Kansalaisilla, ei-kaupallisilla toimijoilla on vuoden vaihteen jälkeenkin oikeus kirjoittaa ja blogata niin paljon alkoholiaiheista kuin he itse mielekkääksi ja tarkoituksenmukaiseksi kokevat. Viski-sanan käyttö verkkoympäristössä ei osoita erityistä kansalaisrohkeutta, sillä lainsäätäjä ei sitä rajoita, eikä valvo.

 

Kaupallisille toimijoille rajoituksia alkoholin verkkomainontaan

Verkko on lasten ja nuorten keskeinen toimintaympäristö. Järjestöt pitävät hyvänä, että lainsäätäjä haluaa puuttua myös verkossa tapahtuvaan alkoholin markkinointiin, joka usein on jopa kohdennettu nuoremmille ikäryhmille. Uusi laki tulee kieltämään alkoholimainonnan, jossa kuluttajat osallistuvat peliin, arpajaisiin tai kilpailuun. Kuluttajien itsensä tuottamia sisältöjä (kirjoituksia, valokuvia, videoklippejä) ei saa myöskään jatkossa hyödyntää alkoholimainonnassa.

 

Lisätietoja
Kristiina Hannula
Ehkäisevä päihdetyön verkoston puheenjohtaja
p. 040 701 5207

 

Ehkäisevän päihdetyön verkosto kokoaa yhteen 35 Suomen merkittävintä ehkäisevän päihdetyön asiantuntijajärjestöä. Verkoston visio on yhteiskunta, jossa on vähemmän päihteitä ja enemmän hyvinvointia. www.ehyt.fi/ept-verkosto