Elokoloissa iloitaan: kävijämäärät kasvamassa pandemiaa edeltäneelle tasolle
Elokolojen kävijämäärät ovat kasvaneet ja palaamassa pandemiaa edeltäneelle tasolle.
Uusimmat osavuosikatsaukset osoittavat, että vuoden 2023 ensimmäisellä puoliskolla kävijöitä oli kaikissa Elokoloissa yhteensä lähes 19 500. Vastaavalla aikavälillä vuonna 2019 kävijöitä oli reilut 23 600. Kävijämäärissä ollaan siis hyvää vauhtia saavuttamassa pandemiaa edeltänyt 40 000 vuosittaisen kävijän rajapyykki.
Kehitys kohti nykytilannetta alkoi jo vuonna 2022, jolloin Elokolo-toiminta lähti hiljalleen toipumaan pandemia-ajoista.
Kävijäkontakti on säilynyt koko ajan
Pandemia-aika vaikutti Elokolojen toimintaan merkittävästi: kävijämääriä jouduttiin rajoittamaan, toimintaa supistamaan ja pahimmillaan ovet jouduttiin sulkemaan kokonaan.
Elokolot reagoivat kuitenkin nopeasti ja kehittivät uusia keinoja pitää yhteyttä ihmisiin. Esimerkiksi Kallion Elokolo oli lopulta vain kaksi päivää täysin kiinni, minkä jälkeen ihmisiä päästettiin yksitellen sisään hoitamaan asioita ja hakemaan ruokaa. Tampereella järjestettiin puolestaan puhelinpäivystys, kun taas Pirkkalassa jaettiin noutoruokaa kahdesti viikossa.
Elokolo-toiminnan ytimeen kuuluva ihmiskontakti ja -läheisyys pyrittiin siis säilyttämään, ja tämän ansiosta iso osa kävijöistä pysyi toiminnassa mukana rajoituksista huolimatta.
Toisaalta kävijäkunnassa tapahtui myös muutoksia. Turun Elokolon toiminnanohjaaja Liisa Äyräs kertoo, että pandemian seurauksena osa Turun Elokolon väkikävijöistä jättäytyi pois, eikä koskaan palannut. Samaa viestiä tuo esille myös Kallion ja Kontulan Elokolojen toiminnanohjaaja Mika Mikkonen.
“Korona ja osaltaan myös Ukrainan sodan aiheuttama pelko tekivät tehtävänsä negatiivisesti, kun vanhoja asiakkaita jäi”, Mikkonen harmittelee.
Alun arastelun jälkeen niin uudet kuin vanhatkin kävijät ovat kuitenkin löytäneet sankoin joukoin takaisin, mistä kävijämäärien kasvu kertoo.
Elokoloissa tupa täynnä
Kävijämäärien kasvu heijastuu Elokolojen arkeen konkreettisella tavalla.
”Turussa kävijöitä on nyt niin paljon kuin tilaan mahtuu”, Äyräs iloitsee.
Sama tilanne näkyy muissakin Elokoloissa. Esimerkiksi Tampereella hiljaisia hetkiä on toiminnanohjaaja Riitta Sattilaisen mukaan vain vähän, sillä kävijät kokevat päivittäisen poikkeamisen tärkeäksi.
“Kävijät ovat löytäneet Elokolosta ystäviä ja lisäksi he osallistuvat innokkaasti erilaisiin ryhmiin ja tapahtumiin”, Sattilainen kertoo.
Myös Lahdessa erilaisten ryhmien merkitys korostuu.
“Olemme panostaneet erilaisiin iltapäiväryhmiin, ja niiden ansiosta kävijät viihtyvät paikan päällä pidempään”, Lahden Elokolon toiminnanohjaaja Jouni Korpela mainitsee.
Turvallisen yhteisön luominen on etusijalla
Pandemia-aika jätti jälkensä myös käytäntöihin. Erityisesti nykyisessä arjessa korostuu turvallisen yhteisön luominen.
“Totesimme Turussa, että pieni on kaunista ja että mieluummin kokoonnumme pienissä ryhmissä, jotka ovat kävijöille turvallisia ja joissa kaikki tulevat kuulluksi”, Äyräs toteaa.