Tipaton tammikuu laittaa liikkumaan
Tipattomuus puhdistaa elimistöä ja parantaa unen laatua. Se voi myös kaventaa vyötäröä, sillä alkoholissa on energiaa lähes yhtä paljon kuin rasvassa. Tipaton yhdistettynä liikuntaan parantaa tuloksia entisestään.
Alkoholin ympärillä käytetyn ajan ja rahan voikin tammikuussa käyttää liikuntaharrastuksen parissa. Kun elimistö puhdistuu ja unen laatu paranee, keho on valmis liikuntasuoritukseen. Treeniin ei myöskään tule tipattomalla hukkapäiviä alkoholin käytön tai krapulan vuoksi.
Alkoholi ja liikunta ovat huono yhdistelmä
Alkoholi ja liikunta eivät sovi yhteen. Alkoholi lisää tapaturma- ja rasitusvammariskiä, altistaa nestetasapainohäiriöille, aiheuttaa verensokerin laskua ja on iso rasitus keholle ilman liikuntarasitustakin. Alkoholi ei sovellu palautusjuomaksi ja krapulassa urheileminen on hyödytöntä, jopa vaarallista.
”Se, mikä pätee urheilijan harjoitteluun, pätee myös tavalliseen kuntoilijaan. Kunnon kehittymisen kannalta harjoittelu krapulassa on turhaa, kunto ei kohene ja harjoittelu saattaa jopa heikentää aikaisemmin saavutettuja treenaamisen tuloksia. Yksilöstä riippuen, pienikin määrä alkoholia voi mitätöidä liikuntasuorituksen hyödyn”, toteaa erityisasiantuntija Reijo Ruokonen Valosta.
Valo korostaa myös aikuisen esimerkkiä niin liikunnan ja urheilun yhteydessä kuin ylipäätään. ”Tipaton tammikuu on hyvä testi jokaiselle meistä tarkkailla alkoholin roolia arjessamme”, jatkaa Ruokonen.
Tipatonta tammikuuta tukevat myös salibandyn Suomen mestarijoukkue Seinäjoen Peliveljet ja koko Peliveljet seura. ”Itse asiassa SPV suosittaa – ei pelkästään tammikuuta, vaan 12 kuukauden tipatonta vuotta kaikille urheiluseuroille ja -joukkueille. SPV ei ole koko 20-vuotisen historiansa aikana laittanut senttiäkään alkoholiin. Kaikki seuran tapahtumat ovat päihteettömiä”, kertoo SPV Salibandyn urheilutoimenjohtaja Tommy Koponen.
SPV ei kuitenkaan puutu pelaajien tai seuratoimijoiden henkilökohtaisiin valintoihin seuran tilaisuuksien ulkopuolella, vaan positiivisen esimerkin kautta haluaa antaa mahdollisuuden päihteettömään ja urheilulliseen elämäntapaan. ”Tällä toimintamallilla SPV haluaa muistuttaa, etteivät urheilu ja alkoholi kuulu yhteen. Ilo ilman päihteitä on aidointa iloa! Kaiken lisäksi se antaa parhaat mahdollisuudet menestyä niin urheilussa kuin elämässä”, jatkaa SPV Salibandyn Koponen.
Lisätietoja:
Aluekoordinaattori Saija Himanka, Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry, saija.himanka(at)ehyt.fi, 050-439 1610.
Erityisasiantuntija Reijo Ruokonen, Valtakunnallinen liikunta- ja urheiluorganisaatio VALO ry, reijo.ruokonen(at)valo.fi, 0400-576 040.
Urheilutoimenjohtaja Tommy Koponen, SPV Salibandy, tommy.koponen(at)peliveljet.com, 0500-548 646.