Päihdeneuvonnan puheluissa kuuluu sosiaali- ja terveyspalvelujen kriisi
Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n ylläpitämä Päihdeneuvonta tarjoaa aikuisille neuvontaa ja keskustelutukea päihteisiin liittyvissä kysymyksissä ja huolissa. Vuonna 2023 tarve matalan kynnyksen keskustelutuelle ja sosiaali- ja terveyspalvelujen kriisi kuuluivat puheluiden sisällöissä.
Päihdeneuvonnassa vastattiin viime vuonna 8959 puheluun. Suurin osa Päihdeneuvontaan yhteyttä ottavista etsi tukea omaan tilanteeseensa, mutta neljäsosa kertoi jonkun läheisensä päihteiden käytön aiheuttamasta huolesta. Puolet soittajista kertoi, että Päihdeneuvonta oli ensimmäinen paikka, josta he lähtivät etsimään apua ongelmaansa.
”Päihdeongelmiin liittyy usein häpeää ja syyllisyyttä, minkä vuoksi avun hakemista viivytellään ja ongelmia piilotellaan. Moni kertoo arkailleensa ja harkinneensa Päihdeneuvontaankin soittamista pitkään, joskus jopa vuosia, vaikka soittaminen on anonyymia”, kertoo Päihdeneuvonnan päällikkö Kaisa Åberg.
Jopa neljännes ensi kertaa apua hakevista kertoo päihteiden käytön aiheuttaneen ongelmia eri elämänalueilla jo yli kymmenen vuotta. Moni pelkää ikäviä seurauksia esimerkiksi työpaikalla, jos päihdeongelma tulee ilmi.
”Päihdeneuvonnasta saa omaan tilanteeseensa ulkopuolisen ammattilaisen näkökulman ja tietoa erilaisista vaihtoehdoista toimia. Se on arvokasta, vaikka ei olisi vielä valmis hakemaan apua muualta tai kertomaan ongelmastaan edes lähipiirissään,” Åberg sanoo.
Sosiaali- ja terveyspalvelujen kriisi vaikeuttaa avun saamista
Päihdeneuvonnasta haetaan tukea myös silloin, kun muut palvelut eivät ole riittäviä. Sosiaali- ja terveyspalvelujen kriisi kuului puheluiden sisällöissä. Soittajat kertoivat resurssipulan aiheuttamasta ahdingosta.
”Kuntoutukseen tai jopa katkaisuhoitoon on hankala päästä ja jonot ovat pitkiä. Myös varhaisen vaiheen palveluista on huutava pula, vaikka ongelmiin puuttuminen olisi tehokkainta nimenomaan silloin, kun ne eivät vielä ole syviä ja monimutkaisia,” Åberg sanoo
Yleisin syy ottaa yhteyttä Päihdeneuvontaan oli kuulluksi tulemisen ja keskustelun tarve: moni kertoo, että jo näiden tarpeiden täyttyminen keventää mieltä. Keskustelu ammattilaisen kanssa auttaa jäsentämään omaa tilannetta ja tuo uusia näkökulmia. Valtaosan kanssa puhutaan myös muista mahdollisuuksista saada tukea eli ohjataan heitä eteenpäin palveluissa.
”Päihdeneuvonnasta saa tietoa, neuvoja ja ohjausta, mutta hoitoa tai pidempiaikaista kontaktia anonyymi puhelinpalvelu ei voi tarjota. Julkisen puolen pitäisi kyetä vastaamaan palvelutarpeeseen. Jos päihdeongelmasta kärsivä ihminen ei saa tarvittavaa hoitoa oikea-aikaisesti, ongelmat vain pahenevat.”
Vuonna 2023 Päihdeneuvonnassa vastattiin 8959 puheluun. Alkoholi pysyi aiempien vuosien tapaan soittojen pääaiheena. Kolme neljäsosaa puheluista koski alkoholia. Huumausaineita käsiteltiin joka kolmannessa puhelussa. Huumausaineista eniten puhutti kannabis.
Päihdeneuvonta 0800 900 45 on avoinna ympäri vuorokauden, vuoden jokaisena päivänä. Puheluihin vastaavat päihdetyön ammattilaiset. Soittaminen on anonyymia ja maksutonta.