Esitys alkoholijuomien kotiinkuljetuksesta uhkaa kansanterveyttä ja lasten hyvinvointia
Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry on erittäin huolissaan hallituksen lakiesityksestä (10.10.2024), joka mahdollistaisi alkoholijuomien kotiinkuljetuksen ja verkkokaupan Suomessa. EHYT katsoo lakimuutoksen lisäävän alkoholin saatavuutta ja päihdehaittoja. Kansanterveystoimijoiden lisäksi valtioneuvoston alainen lainsäädännön arviointineuvosto on kiinnittänyt huomiota siihen, että esitysluonnos sivuuttaa perustuslain 19. pykälän 3 momentin, jonka mukaan julkisella vallalla on velvollisuus edistää väestön terveyttä sekä turvata lasten hyvinvointi ja yksilöllinen kasvu. EHYT katsoo, että hallituksen esitys ei toteuta näitä perustuslaillisia tavoitteita, vaan on vaarassa lisätä sote-palveluiden kuormitusta, heikentää suomalaisten terveyttä ja työkykyä sekä merkittävällä tavalla vaarantaa lasten hyvinvointia.
Hallituksen esityksen mukaan alkoholia voisi tilata kotiin Alkosta sekä vähittäismyyntiluvallisista myyntipaikoista, kuten kaupoista, kioskeista ja ravintoloista. Lisäksi tilaviinien ja käsityöläisoluiden valmistajat voisivat toimittaa tuotteitaan suoraan kuluttajille.
Lakimuutos tulisi voimaan tilanteessa, jossa Suomessa on rekisteritietojen mukaan 89 000 lasta, jonka vanhemmista vähintään toisella on ollut vakava, hoitoa vaatinut päihdeongelma ennen lapsen täysi-ikäisyyttä. Lakiesitys vaikuttaisi etenkin ikärajavalvontaan ja alkoholin saatavuuteen. Tällä hetkellä alkoholipolitiikan muutokset etenevät liian nopeasti, väärään suuntaan ja ilman kokonaisvaltaista vaikutusten arviointia.
”Käytännössä kaikkien sosiaali- ja terveysalan toimijoiden lisäksi myös valtioneuvoston alainen lainsäädännön arviointineuvosto suhtautuu lakiesitykseen erittäin kriittisesti ja peräänkuuluttaa useiden erillisten alkoholipolitiikka koskevien muutosten kokonaisarviointia suomalaisten hyvinvoinnin ja terveyden sekä alkoholista aiheutuvien kustannusten osalta”, toteaa Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n toiminnanjohtaja Juha Mikkonen.
Lausuntokierroksella esitystä vastustettiin hyvinvointialueista poliisiin ja lapsijärjestöihin. Kymmenet tahot toivat esille vakavan huolensa lakiesityksen kielteisistä vaikutuksista. Erikoista on, että ainoat lausuntopalautteen pohjalta tehdyt muutokset olivat nykyisen alkoholin vähittäismyynnin yksinoikeusjärjestelmän vaarantavia myynnin laajennuksia: 13 prosenttisten tilaviinien sekä 12 prosenttisten käsityöläisoluiden kotiinkuljetuksen salliminen.
Tuore selvitys tuo esiin kansalaisten huolen alkoholin saatavuuden lisäämisestä
E2 Tutkimus selvitti äskettäin kansalaisten näkemyksiä alkoholista ja alkoholipolitiikasta. Tuoreen selvityksen mukaan yli 70 prosenttia suomalaisista on huolissaan alkoholin aiheuttamista kustannuksista ja rasituksesta kansantaloudelle. Kustannuksista ollaan huolissaan, vaikka niiden suuruusluokkaa aliarvioidaan. Suomalaisista ne, jotka tietävät kustannusten suuruuden, eivät ole myynnin laajentamisen kannalla.
Finnish Consulting Group selvitti EHYTin toimeksiannosta alkoholin kustannusvaikutuksista terveydenhuollolle. Selvityksessä hyödynnettiin julkisen terveydenhuollon kokonaiskustannuksia, jotka olivat yhteensä noin 12,9 miljardia euroa vuonna 2021. Katsauksen pohjalta arvioitiin, että alkoholista johtuvat kustannukset voivat olla 648–1141 miljoonaa euroa vuonna 2021 pelkästään julkiselle terveydenhuollolle.
Suomalaiset haluavat huomioida lapset ja nuoret alkoholipolitiikassa, hallituksen esitys ei
Suomalaiset pitävät alkoholipolitiikan tärkeimpänä tehtävänä lasten ja nuorten suojelua. Esityksessä kotiinkuljetuksen sallimisessa ei ole riittävästi huomioitu lapsen etua. Lapsen edun tulee ohjata päätöksentekoa valmisteltaessa lapsia koskevaa tai heihin vaikuttavaa lainsäädäntöä.
”Kymmenet tuhannet lapset elävät tälläkin hetkellä perheissä, joissa vanhemmalla on vakava päihdeongelma. Alkoholin kotiinkuljetuksen helpottaminen on vastuutonta. Muutos heikentäisi nimenomaan näiden lasten hyvinvointia pitkälle tulevaisuuteen. Tutkimuksista tiedetään, että päihteiden käyttö on yleisin taustasyy huostaanotoille”, varoittaa Mikkonen.
EHYTin, Ensi- ja turvakotien liiton sekä A-klinikkasäätiön tekemän kyselyn mukaan yli 70 prosenttia suomalaisista uskoo, että lastensuojelun kuormitus kasvaisi, jos alkoholijuomien kotiinkuljetus sallittaisiin. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen toteuttaman väestökyselyn mukaan suomalaisista 75 prosenttia ei luota lainkaan (45 %) tai luottaa vain vähän (30 %) siihen, että ikärajoja ja päihtyneille myynnin kieltoa voidaan tehokkaasti valvoa alkoholijuomien kotiinkuljetuksessa
EHYT näkee esityksessä suuria riskejä, koska alkoholin kotiinkuljetus siirtäisi kulutusta entisestään koteihin ravintoloiden kaltaisista valvotuista tiloista. On ristiriitaista, että juuri nyt, kun esimerkiksi lastensuojelu sekä päihdepalvelut kamppailevat riittämättömien resurssien kanssa, hallitus suunnittelee alkoholin saatavuuden lisäämistä. Samaan aikaan suomalaisten terveyttä ja hyvinvointia edistävien järjestöjen tekemästä työstä ennaltaehkäisevästä työstä ollaan leikkaamassa 130 miljoonaa euroa.
”Hallituksen esityksessä kuuluu vahvemmin alkoholia myyvän ja tuottavan elinkeinon ääni kuin kansalaisten. Tällainen arvovalinta ei ole kestävä tapa tehdä politiikkaa. Suomalaisten on lupa odottaa hallitukselta päätöksiä, jotka asettavat kansanterveyden ja lasten hyvinvoinnin turvaamisen kaupallisten etujen edelle”, korostaa Mikkonen.
Lisätietoja
Lue lisää
Valtioneuvoston lainsäädännön arviointineuvosto alkoholijuomien kotiinkuljetuksesta (27.9.2024)