Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry vetoaa päättäjiin: Päihteiden saatavuutta lisättäessä ei tule leikata ehkäisevästä päihdetyöstä
Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry on syvästi huolissaan siitä, että samaan aikaan kun päihteiden saatavuutta lisätään, ehkäisevän päihdetyön resursseja vähennetään merkittävästi. Kehitys heikentää mahdollisuuksia puuttua kasvaviin päihdehaittoihin ja vaarantaa valtakunnallisen, alueellisen ja paikallisen työn jatkumisen.
Päihdehaittojen kasvu ja lainsäädännön vaikutukset
Tuoreimpien Tilastokeskuksen lukujen mukaan sekä alkoholi- että huumekuolemat ovat lisääntyneet vuonna 2023. On erittäin ristiriitaista, että samaan aikaan hallitus toteuttaa useita alkoholin ja nikotiinituotteiden saatavuutta sekä myyntiä lisääviä toimia.
Alkoholin kotiinkuljetusta koskeva lainsäädäntö on parhaillaan eduskuntakäsittelyssä. Useissa Keski-Euroopan maissa kielletyt korkean nikotiinipitoisuuden sisältävät nikotiinipussit on tuotu laajasti Suomen markkinoille. Myös arpajaislain uudistus on mahdollistamassa haitallisimpien rahapelien markkinoinnin tavalla, joka kasvattaa rahapelihaittoja.
“On vaikea ymmärtää, miksi alkoholin kotiinkuljetusta ja nikotiinituotteiden saatavuuden lisäämistä edistetään samalla kun ehkäisevään työhön suunnattuja resursseja leikataan. Tämä on arvovalinta, joka heikentää suomalaisten hyvinvointia, terveyttä ja turvallisuutta”, sanoo EHYT ry:n puheenjohtaja Heidi Viljanen.
Avustusleikkaukset iskevät useasta suunnasta
EHYTin toimintaa koskevat avustusleikkaukset ovat euromääräisesti noin puoli miljoonaa. Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEA:n avustusehdotuksessa ehdotetaan 19 prosentin yleisavustusleikkausta. Lisäksi alue- ja järjestötoiminnan avustusta aiotaan leikata 25 prosenttia ja päihdeasiamiestoiminnan avustusta 10 prosenttia.
“Nämä leikkaukset vaarantavat esimerkiksi EHYTin alueellisen toiminnan, joka on ollut keskeistä paikallisen kansalaistoiminnan tukemisessa. Muun muassa uusien nikotiinituotteiden käytön räjähdysmäiseen kasvuun vastaaminen on ollut tärkeä osa tämän vuoden toimintaa”, summaa EHYT ry:n toiminnanjohtaja Juha Mikkonen.
Lisäksi opetus- ja kulttuuriministeriön avustus ehkäisevän päihdetyön vahvistamiseksi nuorisotyössä on loppunut tänä vuonna, eikä nuorisotyön osaamiskeskuksiin ole enää tulossa resursseja tähän työhön. Useat hyvinvointialueet ovat myös tehneet säästöpäätöksiä, jotka ulottuvat ehkäisevään päihdetyöhön.
“Päihdehaittojen ehkäisy on investointi, joka maksaa itsensä takaisin. Ehkäisevään työhön panostaminen riittävän varhain vähentää tulevaisuudessa inhimillisiä kärsimyksiä ja taloudellisia kustannuksia”, Mikkonen korostaa.
Huoli tulevaisuudesta
EHYTin mukaan nykykehitys johtaa siihen, että päihdehaittojen ehkäisy jää retuperälle juuri silloin, kun sille olisi suurin tarve. Järjestön aluetyössä on pyritty hoitamaan alueellinen toiminta hallinnollisesti kevyesti yhdessä organisaatiossa ilman raskasta piirijärjestörakennetta. Aluetyö oli mainittu myös perusteissa, kun EHYT vastaanotti vuonna 2023 valtakunnallisen Kansanterveyspalkinnon merkittävästä työstä alkoholista, huumeista, nikotiinituotteista ja pelaamisesta aiheutuvien haittojen ehkäisemiseksi.
Nykyinen valtakunnallisesti toimiva EHYT fuusioitui kolmesta pienemmästä järjestöstä vuonna 2012. Toiminta on ollut hallinnollisesti tehokkaampaa yhdessä järjestössä ja fuusion mukanaan tuomista hyödyistä ei pitäisi rangaista. STEAn tulee kohtuullistaa EHYTiin kohdistuvien avustusleikkausten mittaluokkaa huomioiden merkittävät toimintaympäristön ja lainsäädännön muutokset sekä päihdehaittojen ehkäisyn yhteiskunnallisen tarpeen lisääntyminen. Lisäksi EHYT toivoo, että avustuksiin liittyviä linjauksia tehtäisiin jatkossa suunnitelmallisesti ja tietoon perustuen tiiviissä vuoropuhelussa järjestöjen kanssa.
Lisätietoja:
Heidi Viljanen, EHYT ry:n hallituksen puheenjohtaja, p. 044 730 8814
Juha Mikkonen, EHYT ry:n toiminnanjohtaja, juha.mikkonen@ehyt.fi, p. 050 527 4780
Lähteitä:
Tilastokeskus, 28.11.2024: Nuorten huumekuolemat lähes kaksinkertaistuivat vuonna 2023.