Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry käynnistää muutosneuvottelut
Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry käynnistää koko organisaatiota koskevat muutosneuvottelut. Neuvotteluiden perusteena ovat tuotannolliset ja taloudelliset syyt sekä toiminnan uudelleen organisointi. Alustava arvio henkilöstön vähennys- ja muutostarpeesta on 16 työntekijää.
Sosiaali- ja terveysministeriö ilmoitti 5.9.2024 sosiaali- ja terveysalan järjestöihin kohdistuvista määrärahaleikkauksista. Muutosneuvottelut aloitetaan, jotta EHYT pystyy vastaamaan säästötoimenpiteisiin ja sopeuttamaan toimintaansa vuoden 2025 sosiaali- ja terveysministeriön ilmoittaman avustustason ja -linjausten mukaiseksi. Neuvottelut voivat johtaa irtisanomisiin, lomautuksiin tai tehtävänkuvien muutoksiin.
“Järjestömme toiminnasta riippumattomat ulkoiset syyt johtavat siihen, että EHYT on pakotettu aloittamaan yt-lainsäädännön mukaisesti muutosneuvottelut. Neuvotteluiden aikana ja sen jälkeen EHYTin on tärkeää pysyä hyvänä, houkuttelevana ja vaikuttavana ehkäisevän päihdetyön järjestönä”, sanoo Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n toiminnanjohtaja Juha Mikkonen.
EHYTin tekemä ehkäisevä päihdetyö vaikuttaa vuosittain tuhansien lasten ja nuorten elämään, tarjoaa kynnyksetöntä tukea päihdeongelmista kärsiville ihmisille ja heidän läheisilleen sekä nostaa tietoisuuteen päihteiden vaikutuksia ihmisten terveyteen ja hyvinvointiin. Toimintojen supistaminen tuo mukanaan väistämättömiä seurauksia: yksilöiden ja väestöryhmien hyvinvointi heikkenee, ongelmat kärjistyvät ja samalla yhteiskunnalle päihteistä koituvat kustannukset kasvavat.
”Päihdehaittojen ehkäisyyn panostaminen on arvovalinta. Nyt alkoholin kotiinkuljetus halutaan sallia ja nikotiinituotteiden saatavuutta on lisätty. Samalla järjestölähtöisestä terveyden ja hyvinvoinnin edistämisestä ollaan leikkaamassa 130 miljoonaa euroa. Pelkästään alkoholia myydään Suomessa lähes viidellä miljardilla eurolla joka vuosi. Samalla summalla rahoitettaisiin EHYTin nykyisen laajuista toimintaa lähes 1000 vuotta”, Mikkonen huomauttaa.
Päihdejärjestöjen tarjoaman avun ja ehkäisevän työn turvaamiseksi tarvitaan pitkäjänteistä rahoitusta, joka perustuu realistiseen arvioon toiminnan yhteiskunnallisesta tarpeesta. Päihde- ja pelihaitat tulee tunnistaa merkittäväksi uhkaksi suomalaisten hyvinvoinnille ja terveydelle ja niiden ehkäisyyn tulee panostaa.