Yksin olet miljoonien joukossa
Yksinäisyys on arka aihe, koska koetaan, että se on omaa syytä tai asia, johon muut eivät voi vaikuttaa. Yksinäisyys välttämättä näy ulospäin. Tilannetta voi kuitenkin muuttaa itse tai muiden avulla.
Törmään työssäni eri kohtaamispaikoissa ihmisiin, joilla ulkopuolisen silmin kaikki elämänpalikat näyttävät olevan suunnilleen kohdillaan. Kohtaamisten jälkeen jää kuitenkin itselle tunne siitä, että kaikki ei olekaan sitä miltä näyttää. Sanattomat viestit, kehon kieli ja puheet ovat jollain tapaa ristiriidassa. Minun ja hänen maailmansa eivät kohtaakaan toisiansa. Herää kysymys, mikä kanssaihmistä vaivaa?
Yksinäisyys on arka aihe, koska koetaan, että se on omaa syytä tai asia, johon muut eivät voi vaikuttaa. Yksinäinen ihminen ei aina löydä toista ihmistä, jolle puhua eikä yksinäisyys välttämättä näy ulkopuoliselle. Se on hajutonta ja mautonta.
Yksinäisyydellä tarkoitetaan vastentahtoista yksin olemisen kokemusta. Se on epämiellyttävä ja ahdistava tunnetila, josta on vaikea päästä eroon.
Ihmiseltä saattaa puuttua kaikenlaiset sosiaalisten turvaverkostot. Tai sitten on tuttavia ja kavereita, mutta ei ketään läheistä ystävää, jonka kanssa voisi puhua ja vaihtaa ajatuksia. Parisuhteessa, työpaikalla tai harrastusporukassakin voi kokea yksinäisyyttä. Ryhmässä voi kokea olevansa näkymätön, jolle kukaan ei puhu tai jota ei kuunnella. Toiset ihmiset vähättelevät mielipiteitä ja puhuvat päälle.
Yksinäinen ihminen kaipaa muiden seuraa ja hyväksyntää. Ihmisellä on tarve tuntea olevansa jollekin tärkeä ja tuntea toinen ihminen läheiseksi.
Omaan yksinäisyyteen tai yksinäisyyden tunteeseen voi vaikuttaa. Jos haluat muuttaa elämääsi, niin nimeä ”hanke” myönteisesti, esimerkiksi Rohkeuden kasvattamishankkeeksi. Tässä muutamia toimivia neuvoja tilanteen muuttamiseksi:
- Puhu muiden vastaavissa tilanteissa olevien kanssa. Hae ja saa vertaistukea, huomaat, ettet ole yksin ongelman kanssa.
- Kerro luotettaville ihmisille yksinäisyydestäsi. Näin ei tarvitse pelätä paljastumista ja selittämisen tarve vähenee.
- Hyväksy epätäydellisyys – kiinnitä huomiosi onnistumisiin. Kysymyksiä itselle: Olenko aina yksin? Milloin meni hyvin?
- Elä joustavasti: varaudu muutoksiin, tee varasuunnitelmia…
- Kokeile asioita – hakeudu sosiaalisiin tilanteisiin tietoisesti. Uusien tapojen omaksumisessa harjoittelu auttaa. Etene pienillä askelilla.
- Ole rinnalla kulkija. Läheisenä kannattaa olla kuuntelijan roolissa ja pitää aktiivisesti yllä ystävyyttä. Aina voi soittaa toiselle tai kysellä muuten kuulumisia.
Jos omat keinot eivät riitä ja voimavarat tuntuvat loppuvan, hae apua ulkopuolelta:
• SPR:n ystävätoiminta. Voit kysyä itsellesi tai läheisellesi pitkäaikaista ystävää tai kertaluonteista apua.
• MIELI ry:n kriisipuhelin 09 2525 0111. Mieli ry:n kriisipuhelin päivystää 24 tuntia vuorokaudessa
• Yksinäisyys – tehtäväkirja avuksesi (Marjovuo ym. 2019) Tehtäväkirja pohjautuu tutkittuun tietoon yksinäisyyteen vaikuttamisesta ja sitä on kehitetty yhdessä yksinäisyyttä kokeneiden kanssa.
• Lievitä yksinäisyyttä – piipahda vaikka EHYT-Elokoloon