Vappu on vappu – etänäkin
Vappu on työväen ja opiskelijoiden juhla. Edes poikkeusolot eivät estä opiskelijoita juhlimasta vappua perinteikkäästi mutta turvallisesti.
Opiskelijayhteisöt ympäri maan ovat olleet tänä keväänä uuden tilanteen äärellä: miten toteuttaa opiskelijoiden ykkösjuhla kokoontumisrajoituksia noudattaen mutta myös yhteisöllisesti? Opiskelijatapahtumia on toteutettu tänä keväänä erilaisilla video- ja keskustelualustoilla sekä peliympäristöissä: vanha kunnon Habbo Hotel on ollut kevään kuumin opiskelijatapahtumien järjestämispaikka. Kiinnostavaa on, että etätapahtumat ovat vetäneet mukaan opiskelijajärjestöjen toimintaan myös sellaisia, joita ei ole nähty tapahtumissa aikaisemmin tai ainakaan pitkään aikaan. Etätapahtumat saattavat houkutella mukaan myös sellaisia opiskelijoita, jotka ovat kokeneet normitapaamisten pyörivän liikaa alkoholin ympärillä.
Korona ei hidastanut edes vappujäynäperinnettä, melkein päinvastoin. Huhtikuun alussa uutisoitiin useiden patsaiden saaneen hengityssuojaimet ylleen yhden yön aikana. Kyseessä oli teekkareiden ympäri Suomen toteuttama vappujäynä, joka voitti odotetusti teekkarien jäynäkilpailun.
Jotkut opiskelijoiden vapputapahtumat ja -perinteet eivät ole koronasta moksiskaan. Opiskelijoiden vappuradiot raikaavat ympäri Suomen ja niiden tahdissa on voinut virittäytyä vapputunnelmaan jo runsaan viikon ajan. Esimerkiksi Jyväskylän Vappuradio JKL , tamperelainen Rakkauden wappuradio tai Oulun Rattoradio tarjoavat musiikkia ja viihdettä vappua odotellessa.
Opiskelijoiden tapahtumakulttuuri on osoittanut elinvoimaisuutensa ja muuntautumiskykyisyytensä jo kevään aikana. Vappuperinteet luovat yhteisöllisyyttä ja yhteishenkeä, vaikka ne toteutetaan etänä. Esimerkiksi pääkaupunkiseudun vapun kohokohtaa, Havis Amanda -patsaan lakitusta, voi tänä vuonna seurata kotisohvalta. Lakitusvuorossa oleva Taideyliopisto toteuttaa sen yhdessä Helsingin kaupungin kanssa vappuaattona 30.4. alkaen klo 17.45 osoitteessa www.burst.fi. Vapunpäivän opiskelijavappuperinteet, eli ylioppilaskuntien edustajien vapunpäivän puheet ja Ylioppilaskunnan laulajien esiintyminen, ovat toteutumassa etänä.
Edes vapunpäivän piknik ei jää pitämättä, jos sen järjestää etäpiknikkinä videoyhteyden yli omalla parvekkeella, takapihalla tai muussa sopivassa ulkotilassa kaukana muista ihmisistä, tai ihan vain kotikeittiöstä käsin. Tavanomaisina vappuina puistopiknikillä on voinut törmätä satunnaisiin tuttuihin ja opiskeluaikaisiin ystäviin. Opiskelijajärjestöjen teltat ja liput ovat kutsuneet usein puoleensa entisiä alan opiskelijoita tervehtimään nykyopiskelijoita. Tämäkin tapaaminen on mahdollinen: jos vanha opinahjosi tai opiskelijajärjestösi on järjestänyt etävapputapahtuman, käy ihmeessä moikkaamassa nuorempia tieteenharjoittajia ja jaa omat opiskeluaikaiset vappumuistosi verkossa.
Yksi hyvä uutinen vuoden 2020 opiskelijavapussa on se, että se tulee tänä vuonna kahdesti. Osa opiskelijajärjestöistä on päättänyt siirtää vappunsa syksyyn. Esimerkiksi tamperelaiset ja lappeenrantalaiset opiskelija- ja ylioppilaskunnat ovat päättäneet, että heidän vappujuhlallisuutensa pidetään syyskuussa. Kuten opiskelijoilla on tapana sanoa, ”vapu ei lopu”.
Kaikkein parasta vuoden 2020 opiskelijavapussa on varmasti se, miten yhteisöllisyys voi hyvin myös sosiaalisen eristyksen aikana. Vapputraditioiden ytimessä on ihmisten kohtaaminen, yhdessäolo ja saapuvan kevään juhlistaminen. Etäyhteydet eivät vielä mahdollista halausta, mutta voimme katsoa toisiamme silmiin ja sanoa ääneen, miten hyvä ja hauska on viettää vappua juuri tässä seurassa.