Vapaaehtoiset tukevat yhteisön ja sen jäsenten hyvinvointia
Itsenäisyyspäivän lähestyessä on hyvä pohtia, miten yhteisöt rakentavat ja tukevat meidän kaikkien hyvinvointia. Siihen tarjoutuu hyvä mahdollisuus itsenäisyyspäivän aattona 5. joulukuuta, jolloin vietetään Kansainvälistä vapaaehtoisten päivää.
Moni meistä viettää aikaansa erilaisissa yhteisöissä eri vaiheissa elämäänsä. Yhteisöllisyys vahvistaa hyvinvointia, kun ihmiset kokoontuvat yhteen jakamaan kokemuksiaan. Yhteiset toimet, kuten tapahtumat ja vertaistukiryhmät, tarjoavat mahdollisuuksia osallistua ja luoda merkityksellisiä suhteita. Yhteisön tuki voi myös auttaa yksilöitä tekemään parempia valintoja.
Miten sitten voidaan mahdollisimman hyvin varmistaa se, että kaikki yhteisön jäsenet kokisivat olonsa tuvalliseksi ja viihtyisäksi? Toimintakulttuurin tulisi perustua osallisuuden ja tasa-arvon periaatteisiin ja siinä tulisi korostua avoin viestintä ja yhteinen päätöksenteko. Yhteisön arvoista ja toimintakulttuurista kannattaakin keskustella yhdessä, yleisellä tasolla ja avoimesti. Kirjatut päihteisiin ja pelaamiseen liittyvät arvot ovatkin yhteisöissä yksi hyvä keino yhteisen hyvän edistämiseen.
Yhteisillä linjauksilla huomioidaan, että toiminnassa voi olla mukana monenlaisia ja erilaisista taustoista olevia henkilöitä. Suunnittelulla ja etukäteissopimisella voidaan tukea niin yksilön kuin yhteisönkin hyvinvointia ja samalla vähentää riskejä päihde- ja pelihaittojen lisäämiseen. Tähän teemaan ideoita ja kannustusta voi saada EHYTin yhteisöjen hyvinvointia tukevasta koulutuksesta.
Vapaaehtoistyön merkitys on iso
Monesti yhteisöissä, kuten järjestöissä tai seurakunnissa, on mukana vapaaehtoistoimijoita. Vapaaehtoiset rikastuttavat yhteisöjä tuomalla toimintaan monipuolista osaamista ja luomalla verkostoja, jotka tukevat apua tarvitsevia. Samalla myös vapaaehtoisen oma hyvinvointi lisääntyy, kun hän kokee tekevänsä merkityksellistä työtä.
Myös EHYTin jäsenyhdistykset tarjoavat mahdollisuuksia yhteisöllisyyteen. Esimerkiksi Kouvolan liikenneraittiusjärjestön järjestämät perheystävälliset päihteettömät retket ja Terveys ry:n Siilinjärven paikallisyhdistyksen tapahtumat osoittavat, miten hyvinvointia tukevat käytännöt voivat toteutua järjestöjen toiminnassa.
Vinkkejä hyvinvointia tukevan ilmapiirin vahvistamiseen
Hyvinvointia tukevan ilmapiirin luominen yhteisöissä olisi huomioitava jo silloin, kun määritetään toiminnan tavoitteita ja arvoja. Joitakin käytännön vinkkejä ovat:
- Osallistaminen: Kannustakaa kaikkia yhteisössä toimivia keskustelemaan monipuolisesti hyvinvointiin liittyvistä asioista.
- Avoin viestintä: Luokaa ympäristö, jossa keskustelu on avointa ja rehellistä. Tämä auttaa tunnistamaan yhteisön haasteet ja tarpeet.
- Yhteiset linjaukset: Asettakaa yhdessä tavoitteet ja toimintatavat, joihin kaikki voivat sitoutua. Tämä lisää yhteishenkeä ja suuntaa toimintaa.
- Tuki ja kannustus: Tarjotkaa tukea ja kannustusta kaikille yhteisössä oleville, jotta jokainen voi osallistua ja tuntea itsensä arvokkaaksi.
Yhteisöjen mahdollisuudet ja haasteet
Jokaisen yhteisön jäsenen panos on tärkeä hyvinvoinnin tukemisessa. Voimme pohtia, millaisia vaikutuksia omalla toiminnallamme on lähimmäisten tai yhteisön toiminnassa mukana olevien hyvinvointiin. Yhteisöt ovat voimanlähteitä, mutta järjestöjen avustusten leikkaukset uhkaavat näitä tukirakenteita. Kun järjestöjen toimintaedellytyksiä heikennetään, kyky tarjota palveluja heikkenee, mikä vaikuttaa suoraan yhteisöjen ja yksilöiden hyvinvointiin.
Yhdessä kohti hyvinvoivaa tulevaisuutta
Itsenäisyyspäivän ja vapaaehtoisten päivän läheisyys muistuttaa meitä yhteisestä vastuustamme hyvinvoinnin tukemisessa. Yhteisöjen voima rakentaa kestävää hyvinvointia koko yhteiskunnassa, ja jokaisen panos on tärkeä.
Vapaaehtoistoiminnan merkityksen esiin nostaminen on entistä tärkeämpää, jotta voimme varmistaa yhteisöjemme ja sitä kautta koko yhteiskunnan hyvinvoinnin. Huolehtiminen omasta ja yhteisön hyvinvoinnista on vastuullinen teko, joka vie meitä yhdessä kohti kestävämpää tulevaisuutta.