Unelmia Hakunilasta

Pilviä taivaalla
Kuva: Max Andrey

Mistä haaveilevat maahanmuuttajataustaiset nuoret Hakunilassa? Mitä he toivovat elämältään ja asuinalueeltaan? Me kysyimme ja nuoret vastasivat!

Kaikilla nuorilla on haaveita ja unelmia. Unelmointi on tärkeää, koska se auttaa meitä kuvittelemaan tulevaisuutta ja tavoitteita, joita kohti haluamme elämässä edetä. Unelmat voivat motivoida ja inspiroida ja niiden avulla voimme suunnata aikaamme ja voimavarojamme meille tärkeiden asioiden edistämiseen.

EHYTin kulttuurisensitiivistä päihde- ja pelihaittoja ehkäisevää työtä tekevä Hadiya-hanke jalkautui Hakunilaan kysymään maahanmuuttajataustaisilta nuorilta, mistä he unelmoivat. Kannustimme nuoria unelmoimaan asuinalueesta, jossa heillä olisi hyvä olla ja missä päihteet eivät olisi ongelma. Kysyimme myös heiltä, miten näistä toiveista voitaisiin tehdä totta.  Nuorten raadissa oli mukana 12 poikaa. Enemmistö heistä oli somalitaustaisia.

Kävi ilmi, että näiden nuorten haaveet eivät ole mitään unelmahöttöä. Nuoret unelmoivat ihan tavallisista asioista kuten hyvästä arjesta, kavereista ja vapaa-ajan vietosta. Aika realistisen kuuloisia, fiksuja toiveita! Sellaisia kuin tämä:

Monet meistä harrastaa jalkapalloa, mutta me haluttais enemmän tekemistä. Erityisesti talvella ei ole oikein mitään. Ongelma on, että nuorisotaloon ei pääse enää, kun täyttää 18 vuotta. Olispa joku kiva tila, jossa voitais hengailla yhdessä. Pelata pleikkaa (PS5), pitää kahvilaa, lukea läksyjäkin. Olla vaan kavereiden kanssa. Hyvät sohvat. Olis kiva katsoa yhdessä vaikka Mestareiden liigaa. Ja sitten me haluttaisiin lisää sporttia. Futsalia, voimistelua, uintia ja vaikka tanssia. Retkiä myös. Mentäis jonnekin mökille tai risteilylle. Voitais tietty jutella niistä päihdejutuistakin. Ei me kenenkään aikuisen kanssa niistä olla koskaan aiemmin juteltu.

Mitä tutkimus sanookaan? Mitkä tekijät suojaavat nuorta päihteiden käytöltä? Mielekäs tekeminen, harrastus. Se että on ystäviä – kaveripiiri, jossa ei käytetä päihteitä. Hyvä koulumenestys. Avoin keskusteluyhteys vanhempien, miksei jonkun muunkin luottoaikuisen kanssa. Eli täsmälleen samoja arjen hyviä asioita, joita nuoret itsekin toivat esille raadissa.

Tässäpä erinomaisen hyvät lähtökohdat tehdä ja kehittää ehkäisevää työtä näiden nuorten parissa. Hadiya-hankkeen Hakunila-ryhmä on aloittanut kokoontumisensa lokakuussa. Toiminnassa on mukana ensisijaisesti somalin- ja arabiankielisiä nuoria.

PS. Sitten vielä ”Siwa takas.”

EHYTin Hadiya-hankkeessa vahvistetaan päihde- ja pelihaitoilta suojaavia tekijöitä maahanmuuttajanuorten elämässä ja tuetaan heidän perheitään päihdekasvatukseen liittyvissä kysymyksissä. Lue lisää hankkeesta!