Sanat ja teot
Pääministeri Petteri Orpon kesäkuussa julkistettuun hallitusohjelmaan on kirjattu toimeenpantavaksi päihdepoliittisen sääntelyn purkua tavalla, joka siirtää päihdepolitiikan painopistettä sosiaali- ja terveyspolitiikasta kohti elinkeino- ja kilpailupolitiikkaa. Sanaa ennaltaehkäisy on käytetty hallitusohjelmassa useasti, mutta esimerkiksi ehkäisevän päihdetyön vahvistamiseen keskittyvät toimet puuttuvat.
Yhteiskuntatasolla ennaltaehkäisyä voidaan toteuttaa tutkimustiedon mukaan tehokkaimmin vaikuttamalla alkoholin saatavuuteen, hintaan ja markkinointiin. Kansanterveysjärjestöjen toiveiden vastaisesti hallitus on kuitenkin tuomassa vahvemmat enintään 8 prosenttiset käymisteitse valmistetut alkoholijuomat ruokakauppoihin ja mahdollistamassa alkoholijuomien kotiinkuljetuksen. Väkevien verotusta korotetaan hieman, mutta samalla eniten kulutetun juomaryhmän, eli oluen verotusta aiotaan laskea 25 miljoonalla eurolla.
Näiden toimien lisäksi hallitus haluaa selvittää viinien myynnin vapauttamista, mikä johtaisi lopulta nykyisen yksinoikeuteen perustuvan vähittäismyyntijärjestelmän purkautumiseen ja vahvojen alkoholijuomien myyntipisteiden kasvuun nykyisestä 370:sta potentiaalisesti jopa 17-kertaiseksi 6400:aan.
Painetta edellä mainittuun yhä laajempaan alkoholin saatavuuden lisäämiseen on syntynyt kaupan alan vahvan lobbauksen ajamana. Ennen vaaleja kaupan ala kampanjoi näkyvästi viinien ruokakauppamyynnin puolesta omissa myymälöissään ja lehtien etusivuilla. Todistetusti markkinointiin ja vaikuttamiseen käytettiin vähintään satoja tuhansia euroja, vaikka tarkkaa kokonaissummaa onkin vaikea tietää. Kauppa ei julkista vaikuttamistyöhön käytettyjä taloudellisia panostuksiaan.
Alkoholin saatavuuden lisäämisen ohella hallitusohjelmassa linjataan nikotiinipussien tuomisesta pysyvästi ruokakauppoihin ja kioskeihin. Tämä muuttaa tupakkapolitiikan pitkäaikaista linjaa, jonka tavoitteena on aiemmin ollut tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön loppuminen.
Suomessa toimii ainoastaan kolme päivittäistavarakaupan ketjua, joiden konsernitason vuosittainen liikevaihto lähentelee jo 30 miljardia euroa. Suomessa toimiala on maailman keskittynein. Korona-aika on lisännyt kaupan liikevoittoja ja päihdepoliittisesti on erityisen surullista, että yhteiskuntavastuu on unohdettu: nyt lisävoittoja haetaan nimenomaan alkoholista ja nikotiinista.
Samalla kun päihteiden saatavuutta lisätään, aiotaan ennaltaehkäisevää työtä ja tukea tarjoavilta sosiaali- ja terveysalan järjestöiltä leikata 100 miljoonaa euroa vuonna 2027. Leikkaukset lisäisivät suomalaisten terveys- ja hyvinvointiongelmia ja näkyisivät erityisesti kaikkein haavoittuvassa asemassa olevien ihmisten arjessa. Valitun päihdepoliittisen linjan kyseenalaistamiseen tarvitaan kaikkia kansalaisia. Järjestöjen toiminnasta leikkaamalla ja päihteiden saatavuutta lisäämällä ei luoda työtä eikä terveyttä.