Panostetaan nuorten hyvinvointiin – Savuton Suomi 2030 vaatii vielä lisää tekoja!
Tupakkalaki uudistuu vuoden 2022 alusta. Hallituksen esitysluonnos on lausuntokierroksella. Kunnat, elinkeinonharjoittajat ja yksittäiset henkilöt voivat ottaa kantaa, kuinka saavutetaan seuraavien 8 vuoden ajalle luotu Savuton Suomi 2030 tavoitteet. Haluaisin nähdä nikotiinittoman ja savuttoman Suomen, joka on aikuisväestön osalta päässyt 5% tavoitteeseen tupakoinnissa sekä Suomen, jossa nikotiinituotteiden käytön kokeilu ja aloittaminen ei kuuluisi nuoruuteen ollenkaan.
Markkinoinnin näkökulmasta tiedämme, että ihmisten mielikuviin vaikutetaan tuotteiden ulkonäöllä. Tupakkateollisuus käyttää pakkausten ulkonäköä myynnin edistämiseen. Kyse on kiistatta haitallisesta tuotteesta ja hallituksen esitysluonnoksessa puututaan vähittäismyyntipakkausten houkuttelevuuteen. Se tarkoittaisi sitä, että eri tupakkatuotteiden vähittäismyyntipakkauksissa ei saisi olla bränditunnuksia ja logoja. Esimerkiksi nuorten tekemissä somepäivityksissä Instagramissa tai TikTokissa voi näkyä savukeaski puolihuolimattomasti esillä. Taustalla saattaa olla yhteys tupakkateollisuuden kampanjointiin. Vähittäismyyntipakkausten ulkoasuun puuttuva uudistus tulisi vuoden siirtymällä voimaan. Se on mielestäni liian myöhään ajatellen kansallisia tavoitteitamme.
Missä ja miten lapsia ja nuoria suojellaan passiiviselta tupakoinnilta? Lapsen ei tulisi altistua kotonaan tupakansavulle ja olisi toivottavaa, että kotona lapsi välttyisi kaikilta nikotiinituotteiden käyttöön liittyviltä malleilta. Esitysluonnoksessa tupakointikielto koskettaa leikkikenttiä, uimarantoja, bussikatoksia ja osaa ravintoloiden terasseja. Esitys ei ota kantaa parveketupakoinnin tiukennuksiin. Tupakansavu kantautuu päivittäin koteihin toisten parvekkeilta. Vaikka pieni vähemmistö väestöstä tupakoi, kotioloissa savuttomaan ympäristöön ei esitys tuo muutosta. Altistumiseen voidaan puuttua, mutta asuntoyhteisö ei enemmistöäänestyksellä voi vielä kieltää parveketupakointia.
Tupakointi on laskenut roimasti aikuisten ja nuorten keskuudessa 90-luvulta lähtien. Nuuska on hiipinyt trendikkääksi tuotteeksi nuorten keskuuteen. Sen käyttöön ja välittämiseen liittyy uutta kulttuuria, joka on hyvin erilaista verrattuna tupakointiin. Nuuskan käyttö on huomaamattomampaa, saatavuuteen liittyy jännityselementtejä ja sen käyttö on savuketta helpompi tapa kapinoida kieltoja vastaan.
Tupakkalain ulkopuolella ovat erittäin voimakkaasti markkinoitu nikotiinia sisältäviä tupakan vastikkeita ns. nikotiinipusseja. Mielestäni ne tulisi säädellä samalla tavoin kuin muutkin tupakka- ja nikotiinituotteet. Tietoa nuuskan ja nikotiinipussien terveysvaikutuksista ja nuuskan välittämiseen liittyvistä sanktioista tulisi levittää erityisesti nuorten keskuuteen.
31.5 vietetään maailma tupakatonta päivää teemalla commit to quit. Sotepalveluissa sekä oppilaitoksissa kannattaa huomioida WHO:n kehittämä maailmanlaajuinen terveyden edistämisen teemapäivä.
Lausuntoja hallituksen esitykseen eduskunnalle tupakkalain muuttamisesta voi antaa 7.6. asti.