Päihdeohjelma – töihin ja kotiin
Työpaikan päihdeohjelma on helppo tehdä ja toteuttaa. Alkoholin ja muiden päihteiden käyttäminen työpaikalla ja -aikana on kielletty. Näin on ja pulinat pois. Helppoa, yksinkertaista ja halpaa työsuojelua. Eikö?
Suomalaisessa työelämässä on kuitenkin monia hyviä ja vähemmän hyvin poikkeuksia yksinkertaisesta ohjeistuksesta. Anna hetki ajatukselle työpaikkasi pikkujouluista tai kesäisestä strategiakokouksesta saunailtoineen.
Suomalainen työelämä on raitistunut paljon viimeisten vuosikymmenien aikana. Alkoholin juomisen kulttuuri on muutoksessa. Yhdessä juomiselle on tullut vaihtoehtoja. Alkoholi ei enää ole ainut yhteisön liima, jolla ryhmästä tehdään toimiva tiimi.
Niilo Luotosen Numerot puhuvat 2 -raportti julkaistiin marraskuussa 2023. Luotosen raportin tilaajina olivat Työturvallisuuskeskus, Alko ja EHYT ry. Luotosen raportin luvut alkoholin kulutuksen suhteen olivat ja ovat positiivia. Suomessa juodaan alkoholia noin 10 prosenttia vähemmän kuin viisi vuotta sitten. Valitettavasti tilastoitu alkoholin kulutuksen lasku oli raportin ainut myönteinen asia. Raportissa Luotonen arvioi varovaisuusperiaatteella kustannuksia yhteiskunnalle ja erityisesti työpaikoille – etenkin siis työnantajille. Alkoholihaittojen arvioidut kustannukset työelämälle ovat noin 535 miljoonaa ja koko suomalaiselle yhteiskunnalle noin 1,5 miljardia. Mielestäni melko iso määrä menetettyä rahaa ja kilpailukykyä.
Työpaikan päihdeohjelma on paras yhteinen sopimus, tiekartta, paikallista sopimista varten. Kuinka muutetaan työelämän päihdekulttuuria, kuinka ongelmat ja haitat otetaan puheeksi, kuinka tehdään työelämään parempaa tuottavuutta ja työturvallisuutta? Haittojen salailu tai puuttumattomuus ei ole kenenkään etu. Kysy, kuuntele ja kannusta – siinä kolme askelta parempaan työkykyyn.
Työyhteisö koostuu ihmisistä. Meillä kaikilla on tapamme elää, syödä ja rakastaa. On tärkeä muistaa, että jokainen meistä päättää itse, missä ja kuinka usein ja paljon juo. Harvoin kukaan kaataa viinaa toisen kurkkuun. Nykyinen kiireinen työelämä aiheuttaa osin sen, että tunnemme huonommin työkavereitamme. Työajan ulkopuolella työntekijät harvoin tapaavat toisiansa. Työelämä ja yksityinen ovat etäällä toisistansa, siksi työpaikan yhteiseen vapaa-aikaan on tärkeä sopia yhteiset pelisäännöt. Mitkä ovat sinun työpaikkasi yhteiset pelisäännöt?