Maailma muutoksessa
Näyttää siltä, että vuodesta 2021 tulee vähintään yhtä poikkeuksellinen kuin edeltävästä. Koronakriisin seurauksia akuutin terveyskriisin lisäksi ovat sosiaaliset ja taloudelliset jälkiseuraukset. Sosiaalinen eristäytyminen ja yksinäisyys lisäävät ihmisten haavoittuvuutta. Taloudelliset haasteet kasvavat lomautusten tai mahdollisen työttömyyden myötä ja johtavat helposti sosiaalisiin ja jaksamisongelmiin. Tilanne voi lisätä päihde- ja mielenterveysongelmia. Tällä hetkellä on viitteitä siitä, että päihdeongelmat polarisoituvat väestöryhmien välillä.
Koronakriisi voi vahvistaa ajattelua, että perusterveiden tulee luopua joistain vapauksista, jotta riskiryhmät pysyvät terveinä. Parhaimmillaan samanlainen ajattelu tukee kansanterveyslähtöistä päihdepolitiikkaa: voimme hyväksyä päihdepoliittista sääntelyä, jotta kaikkein suurimmassa riskissä olevien ongelmat eivät kasvaisi kohtuuttomiksi.
Kuluvana vuonna Suomessa ollaan toteuttamassa historiallisesti merkittävää sosiaali- ja terveyspalveluiden rakenteellista uudistusta. Uudistus tulee väistämättä määrittämään suomalaisten hyvinvoinnin ja terveyden taustarakenteita vuosikymmeniksi eteenpäin.
Sote-uudistuksessa palveluiden järjestämisvastuu siirtyy kunnilta hyvinvointialueille. Kunnat tulevat vastaamaan jatkossakin hyvinvoinnin ja terveyden edistämisestä paikallistasolla. Päihde-ehkäisyn ja hyvinvoinnin teemoista EHYT toivoo vilkasta keskustelua huhtikuun kuntavaalien yhteydessä. Tuotamme myös sisältöjä ja virikkeitä tämän keskustelun käymiseen.
Ehkäisevän päihdetyön kannalta on tärkeää vahvistaa alan toimintakykyä ja turvata sen rakenteet sote-uudistuksessa. Kunnissa ehkäisevän päihdetyön rakenteet ovat vahvistuneet ja pysyviä ehkäisevän päihdetyön toimielimiä on muodostettu. Rakenne ei kuitenkaan itsessään tee ja toimi, vaan se tarvitsee resursseja ja sisältöjä. Valtakunnallisesti työ on vasta alussa ja EHYT haluaa olla jatkossakin kumppanina vahvistamassa paikallista ehkäisevää päihdetyötä.
Suomessa on pitkä historia rahapelijärjestelmästä, jonka tuotot suunnataan yksityisen voitontavoittelun sijaan yleishyödyllisyyteen. Sote-järjestöjen rahoitus on monien muiden alojen tavoin perustunut tähän järjestelmään. Koronakriisi ja rahapelihaittojen ehkäisyn toimet, kuten pelaajien pakollinen tunnistautuminen, tulevat laskemaan rahapelituottoja.
Tänä vuonna tehdään sote-uudistuksen ohella tärkeitä päätöksiä rahapeli- ja valtionavustusjärjestelmään liittyen. EHYT toimii sen eteen, että ehkäisevän päihdetyön edunsaajat, eli työmme kohderyhmät lapsista ikäihmisiin huomioidaan myös tulevassa avustusjärjestelmässä.
Muutokset ovat aina mahdollisuus vaikuttaa. Uudistuksissa aukeaa uusia väyliä vahvistaa järjestöjen tärkeää työtä ja ihmisten hyvinvointia.
Kirjoitus on julkaistu aiemmin EHYT järjestö -lehdessä.