Kuinka ehkäisevä päihdetyö tulee huomioida tulevalla hallituskaudella?
Eduskuntavaalit on käyty ja hallitusohjelmaneuvottelut ovat tätä kirjoittaessa käynnissä. Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry on esittänyt tulevalle hallituskaudelle omat nostonsa tärkeimmistä päihdehaittojen ehkäisyyn liittyvistä tavoitteista.
EHYT toivoo, että tulevalla hallituskaudella edelleen vahvistettaisiin ehkäisevää päihdetyötä ja parannettaisiin päihdepalveluiden saatavuutta. Tavoitteiden saavuttamiseksi tulee kansallisen päihde- ja riippuvuusstrategian toimeenpanoa jatkaa ja ehkäisevän päihdetyön toimintaohjelma päivittää. Päihteistä – sekä alkoholista että huumeista – aiheutuvia kuolemia pitää aktiivisesti vähentää, ja tähän työhön on valjastettava kaikki keinot yksilö-, yhteisö- ja yhteiskuntatasoilla.
Alkoholipolitiikassa tulisi vähentää alkoholin kokonaiskulutusta. Onnistumisen edellytyksenä on, että alkoholin saatavuutta ei lisätä tuomalla vahvempia alkoholijuomia ruokakauppoihin. Alkon omistajaohjaus on tärkeää säilyttää sosiaali- ja terveysministeriössä, koska kyseessä on ensi sijassa sosiaali- ja terveyspoliittinen väline.
Tupakka- ja nikotiinipolitiikassa EHYT on sitoutunut Savuton Suomi 2030 -tavoitteeseen. Sosiaali- ja terveysministeriön tupakka- ja nikotiinipolitiikan kehittämistyöryhmän suositukset antavat hyvät eväät tavoitteen saavuttamiseksi. Konkreettisena toiveena on muun muassa tupakka- ja nikotiinituotteiden ostoikärajan nostaminen 20 ikävuoteen.
Huumausainepolitiikassa on pyrittävä vähentämään nuorten huumausaineiden käyttökokeiluiden määrää. Tavoitteisiin voidaan päästä muun muassa toteuttamalla laadukasta ehkäisevää päihdetyötä kouluissa ja oppilaitoksissa valtakunnallisesti.
Rahapelipolitiikassa on tärkeää painottaa rahapelihaittojen ehkäisyä ja vähentämistä fiskaalisten intressien sijaan. Lisäksi rahapelaamisen sääntelyn valvontaan tulisi varmistaa riittävät resurssit sekä asettaa nuorille aikuisille (18–24-vuotiaat) alhaisempi tappioraja rahapelaamiseen.
Viestintäympäristön muuttuessa on myös tärkeää tarkastella päihteiden sekä rahapelien mainontaa ja markkinointia koskevaa lainsäädäntöä. Esimerkiksi sosiaalisessa mediassa tapahtuva vaikuttajamarkkinointi tuo uusia muutostarpeita myös lainsäädäntöön.
Ehkäisevän työn ohella päihdepalveluiden kehittäminen on tärkeä tavoite, joka auttaa vähentämään päihteiden vaikutuksia yksilöihin, perheisiin ja yhteiskuntaan. Päihdepalveluiden kehittämisessä tulisi vahvistaa päihteitä käyttävän ihmisen läheisille suunnattua tukea ja palveluja. Etenkin lapsia ja nuoria tukemalla voitaisiin välttää ongelmien ylisukupolvista periytymistä sekä vahvistaa lasten selviytymistä myöhemmässä elämässään.
Päihdehaittojen ehkäisy herättää ajoittain keskustelua siitä, mikä on yksilön vastuu ja mikä on yhteisön vastuu. EHYT toivoo, että tuleva hallitus tulisi osaltaan näkemään ja tunnistamaan päihdehaittojen ehkäisyn yhteisöllisen ja yhteiskunnallisen luonteen.
Tutustu hallitusohjelmatavoitteisiin
EHYTin hallitusohjelmatavoitteet 2023 tiiviisti
Tavoitteet seuraavalle hallituskaudelle
EHYT ry:n esitys alkoholipolitiikasta hallitusohjelmaneuvottelijoille 2023
Teksti julkaistaan EHYT Järjestö -lehden numerossa 2/2023.