Jaksamisen rajoilla? Päihdeongelma vaikuttaa myös läheisiin
Läheiset huomaavat päihteiden käytöstä aiheutuvat ongelmat yleensä ensimmäisenä, jopa kauan ennen kuin käyttäjä itse havahtuu tilanteeseen. Vuonna 2023 naisista 14 % ja miehistä 4 % kertoi, että puolisolla tai seurustelukumppanilla on ollut alkoholista aiheutuvia ongelmia viimeisen vuoden aikana.*
Kun puolison päihteidenkäytöstä huolestunut ottaa yhteyttä Päihdeneuvontaan, hän haluaa useimmiten tietää, miten voisi auttaa kumppaniaan. Päihteiden käyttö on saattanut kuitenkin vaikuttaa myös soittajan omaan elämään monella tavalla. Kun Päihdetoimijoiden läheistyön verkosto pyysi vuoden alussa läheisiä kirjoittamaan kokemuksistaan, osa läheisistä kertoi esimerkiksi kokevansa jatkuvaa epävarmuutta:
”Meillä ei voi suunnitella menoja tai ei jaksa lähteä, kun toinen kadoksissa… …Aina pitäisi olla toinen suunnitelma varalle, kun elämä epävarmaa.”
”Yhtäkkiä esim. lauantaipäivän suunnitelmat menevät koko perheeltä uusiksi sen vuoksi että mies on jo aamulla humalassa.”
Ennakoimattomuus kuormittaa. Jos puolison elämä pyörii päihteiden ympärillä, vastuu yhteiselosta ei jakaudu tasaisesti. Tunne siitä, että päihteet menevät muiden asioiden edelle aiheuttaa myös surua, yksinäisyyttä ja arvottomuuden kokemusta.
”En ole voinut luottaa päihderiippuvaiseen, siihen, että pitää sanansa tai hoitaa sovittuja asioita. Vastuu perheen arjesta ja taloudesta on ollut minulla. Se on kuluttavaa, yksinäistä ja katkeroittavaa.”
”Olen aina sijalla 2–3 hänen prioriteetissaan.”
Jos huomaa puolison päihteiden käytön vaikuttavan omaan jaksamiseen, kannattaa pysähtyä pohtimaan tilannetta ja tarvittaessa etsiä ulkopuolista tukea itselleen. Apua kannattaa hakea, vaikka päihteitä käyttävä ei itse olisi avun piirissä tai valmis myöntämään ongelmaa.
”Ymmärrän huolesi. Ymmärrän myös sen, miksi seisot rinnalla. Mutta jos oma toimintakykysi alkaa laskea, on aika asettaa itsesi ensimmäiseksi. Älä pelasta enää, älä paikkaa jälkiä. Pidä huolta siitä, ettei sairaus vie teitä molempia. Voit lopulta vaikuttaa vain itseesi, joten huolehdi itsestäsi. Puhu asiasta, älä kanna toisen häpeää. Ja kun se hetki tulee, että läheisesi haluaa apua, auta sen pariin pääsemisessä. Uskon kuitenkin, että voit tehdä sen vain, jos sinulla on voimia. Toivon sinulle pelkkää hyvää.”
Päihdetoimijoiden läheistyön verkosto järjestää toukokuun 5. päivänä Läheistenpäivän. Päivän tarkoitus on muistaa ja tukea läheisiä, joiden elämään toisen ihmisen päihderiippuvuus vaikuttaa. Vuoden 2024 teemana on ”Et ole yksin”.
Painaako läheisen päihteiden käyttö mieltäsi? Mietitkö, miten toimia? Päihdeneuvonnan ammattilaiset kuuntelevat ja ovat tukenasi, kun etsit ratkaisuja tilanteeseen ja haluat ylläpitää omia voimavarojasi. Päihdeneuvonta vastaa numerossa 0800 900 45, maksutta ja luottamuksella, 24/7.
* Lähde: THL: Suomalaisten alkoholinkäyttötavat, 2023
Sitaatit ovat vastauksia Päihdetoimijoiden läheistyön verkoston kyselyyn. Verkosto keräsi nimettömällä kyselyllä läheisten kokemuksia tammikuussa 2024. Kyselyyn vastasi 81 läheistä.
Testi kumppanin päihteiden käytön vaikutuksesta parisuhteeseen
Tämä testi kannattaa tehdä, jos kumppanin päihteiden käyttö mietityttää. Kysymyksiin vastattuasi saat tiedoksi kokonaispisteet ja palautteen omasta tilanteestasi. Testi on tarkoitettu tilanteen kartoittamiseen ja oman pohdinnan tueksi. Tarvittaessa saat ohjeita jatkoavun hakemiseen. Testin ovat laatineet yhteistyössä EHYT ry:n ja Parisuhdekeskus Kataja ry:n asiantuntijat. Tallennamme testin vastausten pistemäärän. Tietoa käytetään työmme kehittämiseen ja raportointiin. Testin tekijää ei voi tunnistaa kerättävien tietojen perusteella.
"*" näyttää pakolliset kentät