Hyvää Vuotta 2014 – Alkaisiko se Tipattomalla?

1 .Tipattomasta ei ole hyötyä 

Tipattoman tammikuun viettäminen on monella tapaa hyödyllistä. Elimistö puhdistuu, aineenvaihdunta normalisoituu ja verenpaine laskee.  Mahdollisista unihäiriöistä voi päästä eroon tipattoman ansiosta. Parhaassa tapauksessa mieli virkistyy ja kaamoksesta aiheutuva masentuvaisuus väistyy. Tipaton on myös hyvä laihdutuskeino. Tipaton säästää aikaa ja rahaa ja tarjoaa hyvän mahdollisuuden miettiä omaan suhtautumista alkoholiin.  Ehdit myös olla enemmän läsnä läheistesi kanssa.

2. Maksalle on vain haitallista pitää teennäinen tauko 

Alkoholia runsaasti käyttävillä suomalaisilla on maksa-arvojen nousuja, jotka eivät palaudu vuorokaudessa. Kuukauden tauko antaa maksalle palautumisaikaa.  Kaikille kuukausi ei riitä, mutta haitallista se ei ole kenellekään. Kuukausi on riittävän pitkä aika laskemaan alkoholitoleranssia, joten oireet, jotka alkoholin sietokyvyn kasvun myötä tulevat, lievenevät.

3. Ei yksi kuukausi muuta mitään, jos sen jälkeen jatkaa samaan malliin 

Riippuu siitä, minkä tavoitteen on asettanut.  Monelle jo viikon tauko alkoholinkulutuksessa voi olla suuri saavutus. Tipattoman tarkoitus on miettiä omaa suhdetta alkoholiin ja antaa elimistölle hengähdystauko.  Kuukauden aikana ehtii huomata onko alkoholista tullut turhan hallitseva osa elämää, vai onko tilanne kunnossa. Niin tai näin, asiassa kuin asiassa on hyvä välillä pysähtyä punnitsemaan suhtautumistaan.

4. Tipattomalle ryhtyvät vain ne, joilla on alkoholiongelma 

Ei pidä paikkaansa. Vertausta voi hakea vaikka laihdutuskuureista. Moni täysin normaalipainoinen kokee välillä tarvetta miettiä ruokavaliotaan, ilman että hänellä varsinaisesti olisi ongelmia painon kanssa. Sama koskee suhdetta alkoholiin.

5. Jos pitää tammikuussa taukoa, kiskoo kahta kauheammin helmikuussa 

Mikään ei tue tätä väittämää.  Alkoholin sietokyky laskee kuukaudessa, joten määrät jäävät pikemminkin pienemmäksi tauon jälkeen. Harva myöskään kokee, että kuukauden tauko pitäisi kompensoida holtittomalla kännäämisellä. Eihän laihdutuskuuriakaan yleensä seuraa kuukauden syöpöttely, vaan pikemminkin saavutettu hyvä olotila pyritään säilyttämään.

6. En keksi tekemistä kavereiden kanssa jos emme voi mennä istumaan iltaa 

Tipattoman aikana ei ole tarkoitus kärvistellä ja jäädä kotiin murjottamaan – baarissakin voi tilata hienon alkoholittoman drinkin ja nauttia illan lisäksi seuraavasta päivästä täysillä.  Ehkä tammikuussa tulee myös oivalluksia uusista harrastuksista ystävien kanssa.

7. En jaksa selitellä miksi en juo 

Tammikuussa sinun ei tarvitse.  Vuonna 2013 jo noin 20 prosenttia muuten alkoholia käyttävistä suomalaisista vietti tipatonta.  Moni kokee, että tammikuu on ainoa aika vuodesta kun vaikka alkoholittoman oluen tilaamista ei tarvitse selitellä kenellekään. Uuden vuoden alku on monelle muutenkin elämäntapojen tarkastelun aikaa. 

Lue lisää HS:n tiedeosaston tuoreesta artikkelista: http://www.hs.fi/tiede/Tutkimus+N%C3%A4in+tipaton+tammikuu+n%C3%A4kyy+kehossa/a1388748093798

Ja muista osallistua kilpailuun facebook.com/tipaton