Elokolo-kohtaamispaikasta voi löytää oman yhteisön

Matalan kynnyksen kohtaamispaikoissa vahvistetaan kävijöiden tunnetta osallisuudesta. Niiden ideana on toimia rauhallisina ja turvallisina paikkoina, joissa voi viettää aikaa toisten seurassa.
“Voi tulla matalalla kynnyksellä.”
Osallisuus tarkoittaa tunnetta, että kuuluu esimerkiksi ryhmään tai yhteisöön. Se on kokemus siitä, että on ihmisenä merkityksellinen ja pystyy vaikuttamaan ja osallistumaan toimintaan tai päätöksentekoon. Osallisuus on yhteyttä yksilön ja yhteisön välillä. Yhteys muodostuu vuorovaikutuksessa ja kohtaamissa. Kohtaamispaikoissa vahvistetaan ihmisten osallisuutta sekä mahdollisuuksia kokea yhteyttä ja kuulluksi tulemista.
“Mielenterveyden kannalta on tärkeää, että on joku paikka mihin tulla.”
Kaikilla pitäisi olla mahdollisuus tuntea osallisuutta. Osallisuus lisää yksilön, yhteisöjen ja yhteiskunnan hyvinvointia, terveyttä ja turvallisuutta. Kun ihminen kokee itsensä merkitykselliseksi osaksi yhteisöä, niin hänen voimavaransa ja toimintakykynsä lisääntyvät. Osallisuuden vastakohta on osattomuus ja syrjäytyminen. Etenkin omasta tahdosta riippumaton syrjäytyminen saattaa aiheuttaa kokemusta ulkopuolisuudesta sekä toiseudesta, yksinäisyydestä tai kapenevista vaikutusmahdollisuuksista. Nämä kokemukset voivat heikentää yksilön terveyttä ja hyvinvointia.
“Kaikenlaisia ja kaikenikäisiä ihmisiä.”
Kohtaamispaikat poistavat yksinäisyyttä. Kohdatusta kuulluksi -projektin haastatteluissa ilmeni, että Elokolot vähentävät yksinäisyyttä. Toisten ihmisten seura on merkityksellistä, se voi olla keskustelua toisten kanssa tai muiden seurassa olemista. Kokemus osallisuudesta on yksilöllinen. Toinen kaipaa keskustelua ja syvällistä yhteyttä muihin, toisille osallisuus on yhteisessä tilassa olemista tai sivusta seuraamista. Elokolossa jokainen saa osallistua toimintaan, kuten itse toivoo. On rikkaus tutustua uusiin ihmisiin, keskustella erilaisista asioista, kokea yhteyttä ja olla yhdessä muiden kanssa.
“Helppo tulla, hyvä ilmapiiri, tervetullut olo.”
Elokoloon on helppo tulla omana itsenään. Kohdatusta kuulluksi -projektin haastatteluissa tämä nähtiin myös vapautena itsesäätelyyn ja esimerkiksi mahdollisuuteen osallistua Elokolon toimintaan oman vireystilan mukaisesti. Haastatteluissa pohdittiin, mitä oikeastaan tarkoittaa ”omana itsenä” oleminen. Se nähdään tavoitteena, mutta se altistaa myös haavoittuvuudelle. Se, että saa olla sellainen kuin on, merkitsee ihmiselle itselleen paljon, mutta myös Elokolo-yhteisölle. Se kertoo luottamuksesta ja turvallisuuden tunteesta, jota tila, ihmiset ja ympäristö herättävät. Luottamuksen osoitus on myös se, että ihmiset palaavat yhä uudelleen Elokoloon.
“Jos tämmösiä paikkoja ei olisi, olisin baarissa ryyppäämässä.”
Elokolojen merkitys ehkäisevässä päihdetyössä on edistää ihmisten osallisuutta, olla paikka, jonne voi tulla omana itsenään. Tällä tapaa Elokolot myös vähentävät yksinäisyyttä sekä syrjäytymistä. Syrjäytyessään ihminen käy usein läpi vaikeita tunteita, joita hoidetaan toisinaan esimerkiksi päihteitä käyttämällä. Elokolo tarjoaa päihteettömän paikan, jonne voi tulla juomaan kupin kahvia, nauttimaan lounasta, lukemaan päivän lehtiä, osallistumaan yhteiseen toimintaan, pelaamaan bingoa tai saamaan tukea tietoteknisiin asioihin. Elokolosta löytyy kaikille jotain ja kävijöillä on mahdollisuus vaikuttaa toiminnan sisältöihin sekä osallistua arkipäiväisiin askareisiin. Elokoloissa on yhteisen tekemisen meininki ja siellä puhalletaan yhteiseen hiileen. Toimintaan pääsee mukaan myös työntekijänä, vapaaehtoisena sekä opiskelijana.
“Kaikki on täällä saman arvoisia.”
Sitaatit ovat Kohdatusta kuulluksi -projektista, jossa TAMKin sosionomiopiskelijat selvittivät mitä Elokolo-kävijät ajattelevat osallisuudesta Tampereen ja Pirkkalan Elokolossa.