Elämä on jalkapalloa!

Jalkapalloilijoita.

Mutta mitä yhteistä ehkäisevällä päihdetyöllä ja jalkapallolla voisi olla? Itse asiassa aika paljonkin, jos mietitään nuoren kasvua ja kehitystä. Urheiluseuralla on kaikki mahdollisuudet tarjota nuorelle mahtava ponnahduslauta hyvään elämään ja terveysosaamiseen. Jalkapalloharrastus voi parhaimmillaan suojata päihteiden käytöltä, joten mahdollisuutta ei kannattaisi hukata. Valitettavasti tutkimus osoittaa, että seuroilla terveyden edistäminen on usein tavoitteena, mutta harvemmin käytäntönä.  Esimerkiksi päihteisiin liittyvistä asioista valmentajat keskustelevat nuorten kanssa yllättävänkin harvoin.

Urheiluharrastus voi myös houkutella nuorta päihteiden pariin. Normikylpemistä kosteammat saunaillat, nuuskaaminen ja se kuuluisa sosiaalinen paine ovat läsnä monen nuoren urheilijan elämässä. Humalahakuisuus näyttäisi olevan urheiluseurassa harrastavien joukossa jopa yleisempää kuin muilla nuorilla. Urheilun yhteydessä ei voi myöskään välttyä alkoholimainonnalta. Urheilusponsorointi on yksi merkittävimmistä alkoholiteollisuuden mainoskanavista: esimerkiksi kesän jalkapallon MM-kisojen yhtenä sponsorina toimii yhdysvaltalainen Budweiser (Anheuser-Busch -panimo). Terveyden edistäjät puolestaan ovat hyvin perillä tutkimustuloksista, joiden mukaan alkoholimainonta aikaistaa lasten ja nuorten alkoholinkäytön aloittamista ja lisää heidän alkoholinkulutustaan ja humalajuomistaan. Nuorena aloitetun alkoholin käytön on todettu myös altistavan päihteiden suurkulutukselle ja riippuvuudelle aikuisiässä. Ollaan siis tärkeän äärellä.

Mitä lapset ja nuoret itse ajattelevat urheilun ja alkoholin suhteesta? Mitä mieltä he ovat uuden alkoholilain mahdollistamasta katsomokalja-ilmiöstä? Minkälaista käytöstä junnut toivovat kentän laidalla notkuvilta aikuisilta? Voisiko urheiluseuroista löytyä nuorten mielestä päihdekasvatuksen mentävä aukko? Esimerkiksi näihin kysymyksiin saamme vastauksia ensi syksynä, kun kuudessa maassa haastatellaan 14-vuotiaita jalkapallojunnuja EHYT ry:n johdolla. Tutkimus on osa EU:n kolmannen terveysohjelman vuosina 2017-2019 toteutettavaa FYFA (Focus on Youth, Football and Alcohol) -hanketta. Hankkeen keskeisimpinä tavoitteina on luoda hyviä käytäntöjä vähentämään nuorten humalajuomista ja kehittää yleiseurooppalaista ohjeistusta urheiluseuroille alkoholihaittojen vähentämiseksi.

www.ehyt.fi/fyfa
www.fyfaproject.eu

#fyfalcoholyouth