Aluevaalit ovat pian – onko järjestösi hissipuhe kunnossa?
Tammikuussa 2022 järjestettävissä aluevaaleissa äänestetään päättäjiä hyvinvointialueiden valtuustoihin. Vaalit ovat osa sote-uudistusta, jonka toteuttamisessa järjestöillä on mahdollisuus loistaa.
Kunnalliskodintie. Asuinalueeni lävitse kulkeva tie kertoo alueen historiasta. Etätyöpisteeni ikkunasta näen entisajasta kertovat kunnalliskodin sairaalarakennukset. Toisesta ikkunasta pilkottaa yli sata vuotta vanhan sairaalakappelin kupoli.
Kunnalliskotien oli määrä huolehtia köyhistä, sairaista ja vanhuudenheikoista. Se oli oman aikansa suomalaista sosiaaliturvaa ja hoivaa.
Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen on nyt pääosassa koko valtakunnassa. Sote-uudistuksen yhtenä keskeisenä tavoitteena on terveyserojen kaventaminen. Samalla sote-palvelujen painopistettä siirretään ehkäisevään työhön.
Ratkaisuja asukkaiden terveyden ja hyvinvoinnin tueksi
Tammikuussa 2022 järjestettävissä aluevaaleissa hyvinvointialueiden asukkaat äänestävät päättäjiä aluevaltuustoihin. Helsinki toimii omana alueenaan, joten siellä vaaleja ei järjestetä.
Uudistus on järjestöille oiva mahdollisuus tehdä yhteistyötä, kirkastaa tavoitteiden sanoitusta ja kertoa esimerkiksi vapaaehtoistyön ja vertaistuen merkityksestä alueen asukkaiden hyvinvoinnille.
Tässä työssä järjestöillä on mahdollisuus loistaa. Voimme tarjota hyvinvointialueille tietoa ja konkreettisia ratkaisuja asukkaiden hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen.
Nyt kannattaakin miettiä se kuuluisa hissipuhe uusiksi. Eli miten kertoa oman järjestön tavoitteista ja tarjonnasta 10 sekunnissa uudelle aluevaltuutetulle? Tai kenelle tahansa alueen asukkaalle.
Omaa viestintää voi sparrata pohtimalla, kuinka järjestön strategia peilautuu asukkaiden arjen ja hyvinvointialueille siirtyvien sote-palvelujen kanssa. Sote-palveluja ovat muun muassa perusterveydenhuolto, erikoissairaanhoito, sairaalapalvelut, hammashoito, mielenterveys- ja päihdepalvelut, äitiys- ja lastenneuvolat, aikuissosiaalityö, lastensuojelu, vammaispalvelut, ikääntyneiden asumispalvelut, kotihoito ja kuntoutus. Palveluita on enemmän kuin aluksi ajattelisi.
Arvoille perustuu järjestön koko toiminta
Järjestön strategia on monin tavoin tärkeä dokumentti. Siinä kuvataan sen arvot, missio, tavoitteet ja visio. Yksi tapa hahmottaa strategia on kuvata sitä yhtenä suurena talona.
Järjestön arvot ovat kuin talon perustukset. Niiden päälle rakentuu kaikki. Talon ovesta käymällä näkee heti, mitä talon sisällä tehdään. Toisin sanoen ovi avaa talon mission eli tarkoituksen, toiminta-ajatuksen tai perustehtävän. Onhan rakkaalla asialla oltava monta nimeä.
Portaat yläkertaan taas kuvastavat tavoitteita, joita pitkin päästään eteen- ja ylöspäin. Aivan portaiden yläpäähän voi kuvitella hulppean kattoterassin. Sieltä näkee kauas upeisiin maisemiin. Aivan kuten visiossa.
Yhteistä työtä riittää
Kunnalliskodintien kupeessa olevalta parvekkeeltani näkyy kauas ulos puistikkoon. Aikoinaan siellä sijaitsi sairaala-alueen rohtotarha ja viljelysmaat. Nykyään se on kaunis ja vehreä ulkoilualue, jossa liikkuu ihmisiä vauvasta vaariin.
Kun katson ulos, pohdin usein, millaista elämää siellä on aikoinaan eletty. Pitkä matka on tultu tähän päivään. Mihin kaikkialle olemmekaan vielä menossa?
Yhteistä työtä riittää. Jatketaan visiointia ja ratkaisujen etsimistä tässä ja tulevissa uudistuksissa. Toivotan myötätuulta aluevaalivaikuttamiseen!