Alkoholista pitää kertoa lapsille ja nuorille
Kohtuudella ei ole tiettyä mittaa, koska jokaisen elimistö reagoi ja polttaa alkoholia eri tavalla.
On tieteellisesti todettu, että ihmiskeho pystyy polttamaan alkoholia tunnin aikana suunnilleen yhden gramman kymmentä kiloa kohti. Eli esimerkiksi 80kg painava mies polttaa alkoholia noin 8 grammaa tunnissa.
Näyttöä on myös siitä, että tietyt etniset ryhmät polttavat alkoholia eri tavalla. Esimerkiksi japanilaisilla ja osalla aasialaisia on alkoholin antigeeni, jonka avulla elimistö suojautuu alkoholin haittavaikutuksilta. Sen seurauksena esimerkiksi kasvot ja kaula-alue punoittavat heti, kun alkoholia on nautittu. Minulle tämä on tuttua: olen asunut Suomessa viisivuotiaasta asti, mutta olen syntyperältäni kiinalainen.
Tämän geenin takia en pysty kuluttamaan alkoholia juurikaan. Toinen syy, miksi käytän vähän alkoholia, on vanhempani ja muu lähipiirini. Vanhempani ovat aina suhtautuneet erittäin kriittisesti alkoholiin. Jopa yhden siiderin juomisesta he ovat olleet huolissaan: ”Älä hyvä tyttö juo alkoholia, se on epäterveellistä keholle, siihen jää koukkuun ja vieroittaminen on vaikeaa”.
Nykyisin juon alkoholia välillä ruoan kanssa tai illalla kotisohvalla. Minulla on kuitenkin kaksi pientä lasta, joille haluan näyttää hyvää mallia: humalatilassa en pystyisi hoitamaan lapsia hyvin. Alkoholissa on myös muita huonoja puolia: se maksaa, ja sen runsas kulutus voi tulla kalliiksi, erityisesti kalliissa baareissa. Alkoholi sisältää runsaasti kaloreita, joten laihduttajille sitä ei suositella. Ja alkoholiin voi jäädä riippuvaiseksi.
Uskon, että alkoholin käyttö on opittua eli siihen voidaan vaikuttaa. Aikuisten on näytettävä mallia erityisesti lapsille ja nuorille, että täysi-ikäinen saa käyttää alkoholia kohtuuden rajoissa. Alkoholin tuottamista haittavaikutuksista pitää säännöllisin väliajoin levittää tietoa jo alakoulussa, mielellään jo neljännestä luokasta lähtien.
Kuntien täytyy myös taloudellisesti tukea alkoholihaitoista kertovia kampanjoita, esimerkiksi tilaamalla joka vuosi asiantuntijakouluttajan kouluihin luennoimaan. Lisäksi kunnan pitää asettaa viestintästrategiassaan tavoitteeksi, että se kampanjoi nuorten alkoholin kulutusta vastaan esimerkiksi levittämällä aiheesta kertovia julisteita niin kouluissa kuin vapaa-ajan kerhoissa.