Alkoholipoliittista tasapainottelua: Alkoholin vaakakupissa painavat hyödyt ja haitat
Alkoholi ympäröi meitä kaikkialla ja se on uinut osaksi arkeamme.
Kuten Ani Kellomäki kirjoittaa EHYTin blogissa: “Niin arkista arkea ei olekaan, ettei siihen joku matontamppausolut istuisi“.
Vaikka alkoholiin liittyy paljon nautinnollisuutta ja iloa, painavat alkoholin toisessa vakaakupissa haitat – haitat, joita harva puntaroi alkoholia juodessaan. Moni varmasti myös tuppaa ajattelemaan, etteivät alkoholihaitat kohdistu minuun, vaan alkoholia ongelmallisesti käyttäviin.
Tosiasiassa suurin osa alkoholihaitoista aiheutuu valtaväestön alkoholinkulutuksesta. Alkoholi kuormittaa myös yhteiskuntaa ja aiheuttaa merkittäviä yhteiskunnallisia kustannuksia, joiden kustantamiseen jokainen meistä osallistuu.
Eli tosiasiassa alkoholihaitat koskettavat meitä jokaista – suoraan tai välillisesti.
Alkoholihaittoja voidaan vähentää
Myönteistä on, että alkoholihaittoja voidaan vähentää. Haittojen vähentämiseksi toimia tarvitaan niin yksilö-, yhteisö- kuin yhteiskuntatasoilla. Yksilötasolla alkoholihaittoja voidaan vähentää esimerkiksi puheeksioton avulla. Vastaavasti yhteisötasolla tehtäviä toimia voivat olla esimerkiksi liikenneturvallisuutta edistävät toimet tai päihdekasvatus.
Yhteiskuntatason toimissa avainasemassa ovat koko väestöön kohdistuvat, tutkimusnäyttöön perustuvat vaikuttavat alkoholipoliittiset keinot, joiden tavoitteena on vähentää väestön alkoholinkulutusta ja ehkäistä alkoholista aiheutuvia haittoja.
Mitä ovat vaikuttavat alkoholipoliittiset keinot?
Laajaan kansainväliseen tutkimusnäyttöön pohjaten, Maailman terveysjärjestö WHO on nimennyt joukon poliittisia toimia vaikuttaviksi poliittisiksi keinoiksi, eli niin kutsutuiksi politiikan best buy -menetelmiksi. Tieteellinen näyttö osoittaa kyseiset menetelmät kustannustehokkaiksi tavoiksi vähentää alkoholinkulutusta ja alkoholihaittoja.
WHO:n nimeämät alkoholipolitiikan best buy -menetelmät ovat:
- Alkoholijuomien verotus ja hinnoittelu
- Alkoholijuomien saatavuuden sääntely
- Alkoholijuomien markkinointi ja mainonta
Monet WHO:n suosittelemat alkoholipolitiikan best buy -menetelmät toteutuvat Suomen alkoholipolitiikassa. Suomi on ollut myös edistyksellinen rajoittaessaan ensimmäisenä maana maailmassa sosiaalisessa mediassa tapahtuvaa alkoholin mainontaa. Edistyksellisyydestä ja vaikuttavien alkoholipoliittisten toimien toteutumisesta huolimatta alkoholihaittojen vähentämiseen tähtäävissä poliittisissa päätöksissä ei olisi varaa unohtaa WHO:n nimeämiä politiikan best buy -menetelmiä.
Alkoholipolitiikan tasapainottelua
Tiedämme hyvin, millaisia haittoja alkoholinkulutus aiheuttaa yhteiskunnassamme. Usealla meistä on mielipide siihen, mitkä olisivat sopivia työkaluja haittojen vähentämiseksi. Onneksi mielipiteidemme tueksi on tarjolla tutkimusnäyttöön pohjautuvia vaikuttavia alkoholipoliittisia keinoja, joiden avulla voimme vähentää väestön alkoholinkulutusta ja -haittoja.
Valitettavasti politiikka harvoin on yksimielistä päätöksentekoa. Poliittisen päätöksenteon tasapainottelua käydään muun muassa tieteellisen näytön ja ristikkäisten argumenttien ja intressien välillä. Tasapainottelun lisäksi politiinen päätöksenteko tarvitsee voimakseen väestön painetta, jonka saamiseksi harvoin riittävät kovat faktat päätösten terveyshyödyistä, kuten professori Pekka Puska kirjoittaa EHYTin tuoreessa raportissa. Siksi erilaisten tavoitteiden ja intressien yhteensovittaminen on haasteellista, mikä tulee hyvin esiin alkoholipoliittisessa päätöksenteossa.
Vaikka alkoholipolitiikka on tasapainottelua, toivottavaa olisi, että tasapainottelussa olisi jatkossakin tilaa tieteelliselle näytölle ja näyttöön perustuville poliittisille keinoille – keinoille, jotka ajavat meidän yhteistä etuamme.
Uusi julkaisu: Vaikuttavaa alkoholipolitiikkaa
EHYT ry on julkaissut raportin “Vaikuttavaa alkoholipolitiikkaa – katsaus Maailman terveysjärjestö WHO:n alkoholipoliittisiin suosituksiin”. Raportissa esitellään Maailman terveysjärjestö WHO:n alkoholipoliittisia linjauksia ja WHO:n arvioimia, vaikuttavia alkoholipoliittisia keinoja, joiden avulla voidaan tehokkaasti vähentää alkoholinkulutusta ja alkoholihaittoja. Raportti sisältää myös tunnettujen, kansainvälisten asiantuntijoiden puheenvuoroja, jotka käsittelevät alkoholia ja alkoholipolitiikkaa.