Valokuvanäyttely luo vuoropuhelun lasten ja aikuisten välille
Mitä sulle kuuluu? -valokuvanäyttelyssä käydään vuoropuhelua lasten ja kuvien päihteitä haitallisesti käyttäneiden aikuisten välillä. Näyttely on osa hankkeita, joilla lisätään lasten turvallisuuden tunnetta kaupungissa.
Kuvassa istuu kaksi tummaa hahmoa kallion päällä vieressään muovikassit, toisesta pilkottaa oluttölkki. Kuvateksti kertoo, että Samille paikka on kuin olohuone, jossa voi tavata tärkeitä ihmisiä, ja oluen juominen on tapa olla sosiaalinen.
Kuva on yksi Mitä sulle kuuluu? -valokuvanäyttelyn kuvista. Näyttely on osa Kaupunki kuuluu kaikille – ja Staden tillhör alla -hankkeita. Kolmivuotiset EHYTin hankkeet pohjautuvat Sininauhasäätiön ja Helsingin kaupungin kehittämään toimintamalliin.
Suomenkielinen hanke saa sosiaali- ja terveysministeriön myöntämää valtionavustusta terveyden edistämisen määrärahasta, ruotsinkielistä hanketta rahoittaa Stiftelsen BMR.
“Tavoitteena on lisätä lasten turvallisuuden tunnetta ja vähentää päihteitä käyttäviin ihmisiin liittyviä pelkoja ja ennakkoluuloja”, kertoo Staden tillhör alla -hankkeen projektipäällikkö Minna Lehtinen.
Puhuttelevat kuvat
EHYT on hankkeissa kehittänyt alakouluille valtakunnallisia opetusmateriaaleja, joiden avulla vahvistetaan lasten kykyä toimia heidän kohdatessaan päihtyneitä ihmisiä. Lisäksi lisätään ymmärrystä erilaisia elämäntilanteita kohtaan.
Valokuvanäyttely Mitä sulle kuuluu? Hur mår du? on suomenkielisen ja ruotsinkielisen hankkeen yhteinen tuotos. Näyttely on tarkoitettu aikuisille, mutta kuvat näytetään oppitunneilla myös 3.- ja 4.-luokkalaisille.
“Ajatuksena on kertoa lapsille ihmisistä, jotka käyttävät päihteitä tai joilla on ollut päihteiden kanssa ongelmia. Kuvissa on myös läheisen ja viranomaisen näkökulma sekä ihmisen, joka on saanut apua päihteiden käyttöönsä ja haluaa nyt auttaa muita. Näin saatiin välitettyä lapsille toivon elementti; päihteiden käytöstä on mahdollista toipua”, kertoo Lehtinen, joka on ottanut valokuvat kaikista näyttelyyn kuvattavaksi lupautuneista henkilöistä.
“Kouluilla hankkeen oppitunteja pilotoidessamme olemme projektipäällikkö Heini Kärkkäisen kanssa kuulleet oppilaiden mietteitä. He eivät ole kohdanneet näyttelyn kuvissa olevia ihmisiä, mutta ajatuksia ja kysymyksiä päihteiden käyttäjille heillä on paljon: mikä on lempiruokasi, miksi juot olutta, missä käyt vessassa, pelaatko Fortnitea, mitä sulle kuuluu? Näitä lasten kysymyksiä on sitten liitetty näyttelyyn valokuvien yhteyteen.”
Lehtinen on törmännyt ajatukseen, ettei alakouluikäisille lapsille tarvitsisi vielä puhua päihteistä.
“Mutta ne ovat osa lasten todellisuutta. He näkevät kaduilla tyhjiä pulloja, päihtyneitä ihmisiä puistoissa, uutisotsikoita, heillä on kertomuksia, kuinka joku on örissyt, joku pissannut kadulle tai kuinka jonkun housut ovat pahasti roikkuneet. Lapset kyllä huomaavat.”
Myötätuntoa ja ymmärrystä
Valokuvanäyttelyn Lehtinen toivoo ohjaavan ja kannustavan siihen, että aikuiset huomaisivat puhua lasten kanssa päihteistä, päihtyneistä ihmisistä ja tunteista, joita lapsissa herää.
“Silloin lapset saavat sanat ja selityksen käytökselle, jota he ovat saattaneet jäädä yksin miettimään. Oleellista on, että opetetaan lapsia kiertämään turvattomat tilanteet, mutta se ei poista sitä, etteikö voisi suhtautua ja puhua myötätuntoisesti päihteiden käyttäjistä ja ymmärtää heidän tilannettaan.” Valokuvanäyttely on kiertänyt Päihdepäivillä Helsingissä, EHYTin aluefoorumeissa Lahdessa, Rovaniemellä ja Tampereella. Vuoden 2023 lopusta lähtien EHYTin jäsenjärjestöt ovat voineet tilata näyttelyn omiin tiloihinsa.
Valokuvanäyttely on kiertänyt Päihdepäivillä Helsingissä, EHYTin aluefoorumeissa Lahdessa, Rovaniemellä ja Tampereella. Vuoden 2023 lopusta lähtien EHYTin jäsenjärjestöt ovat voineet tilata näyttelyn omiin tiloihinsa.
Artikkeli julkaistaan EHYTin vuoden 2023 vuosikertomuksessa.