Tavallisetkin lääkkeet voivat olla vaarallisia alkoholin kanssa
Monia lääkkeitä voi käyttää, vaikka käyttäisi samalla kohtuullisesti alkoholia. Joidenkin lääkkeiden kanssa alkoholin käyttö voi johtaa kuitenkin jopa hengenvaarallisiin reaktioihin. Joissain tapauksissa alkoholin käyttö voi hidastaa yleistä terveydentilan paranemista, vaikka suoraa yhteisvaikutusta ei olisikaan.
Tämän vuoksi alkoholin käyttöä ei suositella esimerkiksi antibioottikuurien yhteydessä, vaikka pakkausselosteesta ei löydy varoituksia suoranaisesta yhteisvaikutuksesta. Alkoholi heikentää immuunijärjestelmän toimintaa ja antibioottikuurin aikana tarvitsemme hyvin toimivaa immuunijärjestelmää infektion voittamiseksi. Poikkeus muista antibiooteista on metronidatsoli, jonka käytön yhteydessä alkoholi voi pieninäkin annoksina johtaa hankalaan antabus-reaktioon.
Lääkehoidon kanssa yhteen ei sovi runsas alkoholin kulutus eikä säännöllinen käyttö. Maksan ylikuormitus voi johtaa lääkeaineiden haitallisten hajoamistuotteiden kertymiseen ja lääkeaineiden tehon muuttumiseen.
Tiettyjen lääkkeiden kanssa alkoholin käyttö voi olla erityisen haitallista. Esimerkiksi unilääkkeet voivat aiheuttaa jopa henkeä uhkaavia yhteisvaikutuksia alkoholin kanssa. Myöskään keskushermostoa lamaavien lääkkeiden, kuten esimerkiksi lihasrelaksanttien tai rauhoittavien lääkkeiden kanssa ei alkoholia tulisi käyttää.
Kipulääkkeidenkin kanssa saattaa ilmaantua eriasteisia ongelmia. Tulehduskipulääkkeiden suolistoon kohdistuvat haittavaikutukset voivat lisääntyä alkoholin käytön yhteydessä, mutta ongelmallisimpia ovat parasetamoli ja opioidit. Parasetamolia (Panadol, Paracetamol Ratiopharm jne.) ei tule käyttää alkoholin kanssa, sillä kohtalokkaan maksavaurion riski kasvaa merkittävästi.
Opioideja ei tule missään nimessä yhdistää muihin hengitystä lamaaviin aineisiin, kuten alkoholiin. Hengenvaarallinen yhteisvaikutus voi johtaa yliannostukseen ja hengitysteiden lamaantumiseen.
Parasetamolia ei tule käyttää alkoholin kanssa, sillä kohtalokkaan maksavaurion riski kasvaa merkittävästi
Lääkkeiden ja alkoholin yhteisvaikutuksia arvioitaessa on huomioitava, että lääkkeitä saattaa olla elimistössä edelleenkin, vaikka vaikutuksia ei enää voisi havaita. Esimerkiksi alkoholin kanssa kielletyt bentsodiatsepiinit voivat poistua elimistöstä hyvin hitaasti. Joissain tapauksissa voi yllättää myös alkoholin hidas poistuminen elimistöstä.
Alkoholin ja lääkkeiden yhteiskäyttö kannattaa aina varmistaa terveydenhuollon ammattilaiselta ja apteekissa tämä onnistuu helposti ilman ajanvarausta. Tämän tyyppisten kysymysten esittäminen voi tuntua kiusalliselta, mutta apteekissa voi kysyä luottamuksellisesti kaikista mieltä painavista ajatuksista.
Alkoholin ja lääkkeen yhteisvaikutukset ovat helppoja selvittää esimerkiksi apteekissa työskentelevältä ammattilaiselta.
Tietoa etsiessä kannattaa olla tarkkana – netistä löydetty tieto voi olla väärää ja vahingollista.
Kirjoittaja toimii apteekkarina Kauhavan Ykkösapteekissa ja kouluttaa terveydenhuollon ammattilaisia.