Tiedä, mitä pelaat

Ehyt-pelitesti.

Pelaamiseen liittyy monesti rituaaleja ja vuosien saatossa tiukkaan pinttyneitä tapoja. Lisäksi moni meistä luulee voivansa vaikuttaa rahapelien lopputulokseen tai pystyvänsä ennustamaan seuraavia pelitapahtumia ennalta.  Tarkemmin tarkasteltuina omat pelitottumukset saattavat näyttää hieman hupsuilta. Sattumaan perustuvissa onnenpeleissä meillä kun ei ole vaikutusmahdollisuuksia lopputulokseen.

Omien pelitapojen tarkastelu ja ymmärrys rahapelien toimintalogiikasta voi suojata rahapelihaitoilta. Kyse on pelisivistyksestä: pelien ja pelaamisen kokonaisvaltaisesta ymmärtämisestä. Tieto yksinään ei tee autuaaksi, mutta ei se ole haitaksikaan. Syntymäpäivät voi jatkossakin valita lottoriville ja arvan ostaa osana mökkimatkarutiinia, kunhan tekee valintansa harkiten ja ymmärtää tekojen erillisyyden pelituloksesta.

Kaikki ei aina ole sitä, miltä näyttää

Pelaajaa houkutellaan monin tavoin sijoittamaan enemmän ja pelaamaan lisää niin pelisuunnittelun kuin markkinoinninkin keinoin. Pään kylmänä pitäminen ja tietoisten valintojen tekeminen voi olla haastavaa. Ennen pelaamista kannattaa pohtia, tunnetko todella pelaamasi pelin. Mitä tarkoittavat esimerkiksi sattuma, palautusprosentti tai todennäköisyys voittoon?

Ongelmia aiheuttavat eniten nopeatempoiset pelit, kuten verkossa pelattavat pelit, raha-automaattipelit, urheiluvedonlyönti ja kasinopelit. Ne imaisevat helposti mukaansa. Koukuttava ominaisuus on voiton tavoittelua useammin tunne pelin mukana elämisestä. Peliin syötetty panos tekee pelikokemuksesta hyvin henkilökohtaisen, jännittävän ja koukuttavan. Yleisimpiä haittoja aiheuttavia pelitapoja ovat, kun pelaamme enemmän kuin olimme aikoneet tai yritämme voittaa hävityt rahat takaisin pelaamalla lisää.

Jättipotti rahapelikokeilujen alkutaipaleella sumentaa helposti todellisuudentajun. Massikeisarin olotilasta huolimatta hyvä pelionni hylkää yleensä ennen pitkää. Pelikokemus pysyy myönteisenä, jos peleistä hakee pelkän rahan sijaan hupia ja viihdettä. Lopputulos ei ikinä ole varma ja häviäminen on aina vaihtoehto. Tämän faktan hyväksymisessä tieto rahapelien toimintalogiikasta on avain onneen. Pelaamisen hallinnassa on kyse sekä pään että talouden kyvystä kestää tappioita.

Testaa oma rahapelisivistyksesi

Käynnistimme kampanjan pelisivistyksen puolesta. Osoitteesta www.pelitesti.fi löydät testin, jolla voit testata omaa rahapelitietouttasi ja jakaa tuloksesi muille somessa. Sivusto tarjoaa myös lisätietoa rahapelien pelaamisesta ja hallinnasta. Jaa kampanja ja osallistu keskusteluun tagilla #pelitesti.

Salla Karjalainen työskentelee projektiasiantuntija Arpa-projektissa