Seljankukkaa tai lakritsia huuleen?

Ruusuaita.
Olen reilun kolmen vuoden ajan seurannut nuuskan myyntiä Haaparannassa, josta suurin osa suomalaisten käyttämästä nuuskasta tuodaan. Haaparannassa nuuskaa on tarjolla koko ajan enemmän ja tuotekehittely on laajentanut valikoimaa valtavasti. Tytöt ja naiset ovat nuuskan uusin kohderyhmä. Kauniista nuuskarasioista löytyy nyt muun muassa valkaistua nuuskaa, joka ei tummenna hampaita ja tuoksuu ja maistuu limelle.
 
Tällä hetkellä markkinoilla on satoja erilaisia nuuskia. Makunuuskia löytyy esimerkiksi hillan, mustikan, suklaan, mintun, whiskyn, rommin, kahvin, melonin, kevätesikon, colan, salmiakin, lakritsin, talvikin, vadelman, seljan, mentolin, aniksen, karhunmarjan, sitruunan, omenan, appelsiinin, orvokin, humalan, karpalon, vaniljan, mansikan, vihermintun ja eukalyptuksen makuisena ja tuoksuisena. Uudet nuuskat eivät valu vaan pussit ovat pienempiä ja huomaamattomampia. Osassa on mukana ksylitolia, joka lisää vaikutelmaa hammasystävällisyydestä.
 
Kauniit nuuskarasiat muistuttavat yhä enemmän kosmetiikkaa, eikä niitä juuri erota puuteri- tai huulirasvarasioista. Nuuskan tuotekehittely ja markkinointi saa helposti unohtamaan sen tosiasian, että nuuska on terveydelle haitallinen nikotiinituote, joka aiheuttaa riippuvuutta. Vahvimmat nuuskat sisältävät jopa 40 kertaisen määrän nikotiinia verrattuna tupakkaan.
 
Olen kysynyt nuuskankäyttäjiltä, miksi he oikein nuuskaa käyttävät. Vastaukseksi saan usein, koska sen käyttäminen on helppoa, sitä on helppo saada ja koska nuuskavalikoima on niin laaja, jokaiselle löytyy jotakin. Etenkin Pohjois-Suomessa nuuskan hankkiminen koetaan helpoksi, vaikka nuuskan myynti on ollut kiellettyä Suomessa vuodesta 1995.
 
Haaparannassa sijaitsee viisi pientä nuuskakauppaa, joiden liikevaihto oli yhteensä melkein 27 miljoonaa euroa vuonna 2015. Nuuskakauppojen liikevaihto vastaa siis ison hyvin menestyvän tavaratalon liikevaihtoa. Valtaosa näiden nuuskakauppojen asiakkaista on suomalaisia. Ruotsalaiset kun ostavat nuuskansa ruokakaupoista muiden ostosten yhteydessä. Nuuskan käyttöä ei ole Suomessa kriminalisoitu, mutta sitä saa tuoda maahan vain yhden kilon oman käyttöön – ei siis myytäväksi eikä lahjaksi. Todellisuus on kuitenkin jotain ihan muuta. Siitä kertoo myös sosiaalisessa mediassa avoimesti rehottava nuuskakauppa.
 
Tänään 31.5.2017 vietetään Savuton Suomi -päivää. Lisätietoja: http://savutonsuomi.fi