Savuton Suomi -päivä on hyvä päivä korvata huonot tavat hyvillä

tivoli1

Tänään 31.5. vietettävä Savuton Suomi -päivä on hyvä hetki pohtia, mitä voimme yhteiskuntana tehdä tupakattomuuden edistämiseksi.  Kesäkuun alussa voimaantuleva tupakkalaki on tärkeä askel kohti lain tavoitteita. Laki tukee tupakkatuotteiden käytön loppumista Suomessa vuoteen 2030 mennessä. Laissa otetaan merkittäviä askeleita: tupakka ja ei-lääkinnälliset nikotiinituotteet luetaan tästä alkaen nikotiinituotteiksi. Näin ollen myös sähkösavukkeet lasketaan tupakkalain alaisuuteen. 

Myönteisestä kehityksestä huolimatta Suomi ei ole vielä savuton. Liian moni lapsi kasvaa passiivisena tupakoijana ja turhan usein uudet tupakkatuotteet herättävät nuorten kiinnostuksen. Tupakkarinkejä näkyy edelleen koulujen ja oppilaitosten kulmilla. Niitä ei ole saatu kuriin, eikä asiaan ole tartuttu riittävän vahvalla otteella. Johtamista ja vastuunkantoa tarvitaan. Myönteinen asennoituminen savuttomuuteen on suuri haaste niin kouluille kuin harrastusseuroillekin.

Perinteisen tupakan lisäksi katukuvaan on ilmestynyt uusia tuotteita. Sähkösavukkeet ja nuuska ovat esimerkkejä tupakkateollisuuden laaja-alaisesta tuotekehittelystä ja markkinointityöstä. Tupakkayhtiöt hakevat uusia markkinarakoja sekä mainonnan keinoja, joilla uusi sukupolvi saatetaan nikotiinikoukkuun. Asiaa ei tarvitse pelotella turhaan, vaan lyhyt käynti ruotsalaisessa nuuskakaupassa osoittaa, että jokaiselle ihmisryhmälle on valmistettu omat tuotteensa: miehille maskuliinisia, tervanmakuisia nuuskatyynyjä ja naisille vaaleanpunaisin etiketein koristeltua makunuuskaa. Nuorille suunnattu markkinointi on myös aggressiivista. Se näkyy myös Ruotsin rajan toisella puolella, Pohjois-Suomessa. Vuoden 2015 Kouluterveyskyselyn mukaan peräti 27 prosenttia ammattikoulua käyvistä pohjois-suomalaisista pojista käyttää nuuskaa päivittäin. Kyseessä on merkittävä ero koko maan lukuun, joka on 13 prosenttia.

Tupakattomuuden eteen on edelleen tehtävää. Nuorten tupakoinnin aloittamisen ehkäisy on  avainasemassa tulevaisuuden savuttomassa Suomessa. Tavoitteeseen pääsy vaatii määrätietoista työtä ja lainsäätäjien vastuunkantoa. Tupakkateollisuuden uudet tuotteet haastavat kansanterveyden joka ikinen päivä. Meidän aikuisten on myös itse ymmärrettävä, että joka päivä on hyvä päivä lopettaa tupakkatuotteiden käyttö. Tänään, ensimmäistä kertaa vietettävänä Savuton Suomi –päivänä, syyt ovat vielä paremmat.

 

Lisätietoa Savuton Suomi -teemapäivästä: http://savutonsuomi.fi/